Kruiden

Hop: Detecteer en bestrijd ziekten en plagen

Pin
Send
Share
Send


De hop groeit meestal heel snel. Tenzij een ziekte of ongedierte hem dwarszit. Handel dan snel om de plant te redden.

Hop is niet immuun voor ziekten. Wie hop hoort, denkt waarschijnlijk als eerste aan bier. De veelzijdige klimplant kan veel meer. Het wordt vaak gebruikt voor het groener maken van schuttingen en gevels. Omdat hop niet alleen goedkoop is, groeien ze ook zeer snel en zijn ze extreem gemakkelijk te verzorgen in vergelijking met andere planten zoals klimop.

Maar zelfs als de plant zo gemakkelijk te verzorgen is, is hij nog steeds niet immuun voor ziekten en plagen. Er zijn hier enkele boosdoeners die hop ernstig kunnen beïnvloeden. Als u echter de ziekten of plagen kent en vroegtijdig besmetting bestrijdt, hoeft u niet bang te zijn voor uw hopplanten.

Overzicht van hopziekten en plagen

Het volgende overzicht geeft een overzicht van de meest voorkomende ziekten en plagen. U leert ook hoe u een plaag kunt identificeren en aanpakt.

Hop bladluis

Tekenen van een plaag:

De hopluis voedt zich meestal vanaf half mei tot de oogst met de hop. De uitwerpselen van de dieren (honingdauw) maken de bladeren plakkerig en glanzend. Bovendien kunnen de geïnfecteerde plantendelen ook zwart worden. De oorzaak hiervan is roetige meeldauw.

Fighting:

Spray de hop regelmatig met brandnetelslurry of een water-spoelmengsel. Een scheutje wasmiddel is voldoende.

Gemeenschappelijke spint (rode spin)

Tekenen van een plaag:

Een aanval met de gewone spint begint meestal op de onderste bladeren van de plant. Aanvankelijk krijgen de bladeren alleen lichte vlekken, later veranderen ze van kleur en worden de schermen koperrood.

Fighting:

Om de gewone spint te bestrijden, is het belangrijk om je hopplanten vanaf half juni regelmatig te controleren, omdat de plaag dol is op droog, warm weer. Als een besmetting herkenbaar is, moet u de grondscheuten verwijderen en de hopranken zorgvuldig ontbladeren.

Botrytis

Tekenen van een plaag:

Dit is een schimmelinfectie die vaak voorkomt in jaren met frequente regenval. Zowel bloemen als schermen, die roodachtig bruin worden, worden aangetast.

Fighting:

Om de schimmelinfectie onder controle te krijgen, moet je de geïnfecteerde plantendelen verwijderen en, indien nodig, de hop volledig terugsnijden naar de scheuten. Een fungicide zoals Ortiva (bijvoorbeeld hier verkrijgbaar) kan ook helpen met deze ziekte.

Hop verwelken

Tekenen van een plaag:

Hop verwelken is een schimmel die vaak jonge en gewonde wortels aantast. Het dringt door de waterleidingen die vervolgens verstopt raken. Het resultaat: de hopplant verwelkt en sterft na verloop van tijd.

Fighting:

Een besmetting met de verwelkende hop kan in principe niet direct worden bestreden. Je kunt de geïnfecteerde plantendelen hoogstens diep snijden. Anders is het raadzaam om te voorkomen dat alleen tolerante rassen worden geplant.

Echte meeldauw

Tekenen van een plaag:

Echte meeldauw verspreidt zich meestal vanaf half mei en vooral in dichte tribunes en bij warm weer in de tuin. Infestatie is te herkennen aan de pustulaire verhogingen op het bladoppervlak, waaruit meelachtige witte vlekken ontstaan.

Fighting:

Om schimmel te bestrijden, moet u alle getroffen gebieden verwijderen en de vloer vernieuwen. Het kan ook helpen als je de hop spuit met een mengsel van water en melk (9: 1).

Valse meeldauw

Tekenen van een plaag:

De schimmelziekte kan elk jaar in verschillende mate voorkomen. Alle delen van de plant kunnen worden aangetast. Een fundamenteel onderscheid wordt gemaakt tussen primaire en secundaire infectie.

➜ primaire infectie:

In het geval van een primaire infectie overwintert de schimmel in de ondergrondse delen van de plant en dringt door in de jonge spruiten in de lente wanneer deze ontspruit. De zieke grondspruiten worden dan samengeperst, geelgroen gekleurd en bladeren naar beneden opgerold. Bovendien is een grijszwarte paddestoelcoating te zien aan de onderkant van het blad.

➜ secundaire infectie:

Een secundaire infectie is een infectie door sporen die door wind en regen de plant bereiken. Ze vormen gelige vlekken op de bovenkant van het blad, die later bruin worden. Bovendien sterven de bloemen meestal.

Fighting:

Om valse meeldauw te bestrijden, moet je eerst alle geïnfecteerde bladeren en plantendelen volledig verwijderen. Dan helpt het als u b.v. gebruik een fungicide zoals Ortiva (bijvoorbeeld hier beschikbaar). Je kunt de hop ook besproeien met een knoflook- of uienbouillon.

Video: Episode 4: Varroa Mites (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send