Vaste planten en siergrassen

Binnenkas - functie, voor- en nadelen

Pin
Send
Share
Send


Hoe werkt een kamerkas, wat zijn de voordelen van de minikas en welke planten kunnen worden gebruikt voor de teelt?

© Niklas / stock.adobe.com Veel tuiniers zijn betrokken bij het kweken van planten op de vensterbank. Dit betekent dat u al vroeg kunt genieten van goed ontwikkelde groenten en zomerbloemen. Bovendien is het spannend om de groei van de zaailingen van dichtbij te kunnen observeren. Om optimale omstandigheden te creëren, wordt het gebruik van een binnenkas aanbevolen. In het volgende leggen we uit hoe u deze praktische groeithulp kunt gebruiken en noemen we de voordelen van binnenkassen.

Hoe werkt een binnenkas?

Deze kleine mini-kassen hebben de taak om de zaden te stimuleren om te groeien, zelfs als de klimatologische omstandigheden dit normaal niet mogelijk maken. Binnenkassen zijn bijvoorbeeld al ingesteld als de wintertemperaturen nog steeds buiten zijn en er maar een paar uur zonlicht is.

Teelt in de binnenkas slaagt omdat er een speciaal microklimaat is. Het kweekhulpmiddel is opgesteld in een heldere stoel bij het raam of kan in de verwarmde wintertuin worden geplaatst.

Wat kan in de binnenkas worden gekweekt?

Afhankelijk van de grootte en de aard van de minikas kan er een grote verscheidenheid aan planten worden gekweekt. Hoewel zelfs orchideeën en vleesetende planten kunnen worden gekweekt in comfortabel ingerichte binnenkassen, worden conventionele mini-kassen meestal gebruikt om de volgende planten voor te kweken: komkommers
tomaten
pompoenen
meloenen
paprika
AuberginenPelargonien
zinnias
flox
goudsbloem
salvias

Groeien in de binnenkas - stap voor stap

 1. Vul de teeltdoos met aarde
 2. Verspreid de zaden op het substraat
 3. Bedek de zaden met aarde
 4. Druk licht op de aarde
 5. Bevochtig het substraat
 1. Bedek de groeiende doos
 2. Zet de kweekbak licht en warm op
 3. Wacht op ontkieming
 4. Scheid zaailingen in turfpotten
 1. Voor het kweken uit zaden is ongeveer driekwart van de binnenkas gevuld met speciale teeltgrond. Het substraat bevat de optimale samenstelling van voedingsstoffen en bevordert de kiemkracht.
 2. De zaden worden gelijkmatig over de aarde verdeeld. Dit wordt bereikt als de zaadzak met zachte schudbewegingen over het substraat wordt bewogen. Om te voorkomen dat de zaailingen elkaar tijdens de kieming storen, is het belangrijk om de zaden zo gelijkmatig mogelijk in de hele kweekbak te verspreiden.
 3. De zaden zijn bedekt met een dunne laag aarde. Het is voordelig als het substraat over de zaden wordt gescreend.
 4. »Tip: Als er lichte kiemen zijn, wordt er geen aarde verdeeld over de zaden. Deze worden slechts licht in het substraat gedrukt.

 5. Het substraat wordt licht aangedrukt met uw handen, een stuk hout of een kleine schop.
 6. De zaden moeten nu worden bewaterd. Gebruik een plantenspuit om te voorkomen dat de zaden weer uit de grond worden gewassen. Hierdoor kan de grond gelijkmatig worden bevochtigd zonder de positie van het zaad te veranderen.
 7. Wanneer de zaden tot nu toe zijn bereid, wordt de afdekking op de binnenkas geplaatst. De meeste binnenkassen hebben ventilatiekleppen in het deksel. Als deze gesloten zijn, ontstaat het reeds genoemde microklimaat dat de kieming bevordert.
 8. »Tip: De ventilatiekleppen moeten regelmatig worden geopend, zodat er zich geen schimmel in de kweekkast kan ontwikkelen.

 9. Voor de binnenkas moet een heldere standaard worden gevonden. De zaden worden geleverd met voldoende warmte en helderheid op de vensterbank boven de kachel.
 10. Het ontkiemen begint na een paar dagen. Ongeveer twee weken later is het tijd om de zaailingen te prikken. Voor dit doel worden de zaailingen voorzichtig van het substraat verwijderd en afzonderlijk in kleine turfpotten geplaatst.
 11. De rest van de groeiende grond wordt uit de binnenkas verwijderd. Nu kunt u de plantenpotten daar weer plaatsen, met water besproeien en doorgaan met kweken totdat de planten in het voorjaar naar buiten gaan.

Welke soorten binnenkassen zijn er?

De selectie binnenkassen is groot. Voor elke benodigde ruimte en elk budget is de juiste teeltset te vinden. De eenvoudigste en goedkoopste modellen zijn gemaakt van plastic, zie de bestseller op Amazon.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 ROMBERG 74338 Binnenkas 38x25x19 cm met… 225 beoordelingen13,95 €Naar de winkel
Als de optiek niet relevant is en het praktische doel alleen al, zijn deze kleine kassen voldoende. Als u esthetiek wilt, kunt u kiezen voor een mini-kas gemaakt van hout, glas of metaal.

Binnenkassen in het hogere prijssegment kunnen worden verwarmd. Een verwarmingsmat onder de vloerpan zorgt voor constant hoge temperaturen. De temperatuur kan worden geregeld door een thermostaat.

Sommige mini-kassen bevatten ook een lamp. Omdat de teelt plaatsvindt in de periode van weinig licht, kan extra verlichting ontsnappen aan de claim van de zaailingen. Ze hebben minimaal acht uur zon per dag nodig om zich goed te ontwikkelen.

Binnenkas XXL

Binnenkassen kunnen niet alleen worden gebruikt voor het kweken van planten, maar zijn ook geschikt voor de langdurige teelt van exotische planten. Dit zijn speciale modellen, die aanzienlijk verschillen in prijs, vorm en uitrusting van de eenvoudige teeltdoos.

de volledig automatische terraria zijn ook geschikt voor het kweken van meerdere planten. Het licht en de bevochtiging worden volledig automatisch geregeld. Een actief koolfilter zorgt voor schone lucht.

De teelt van orchideeën is bijzonder spannend. Deze komen in ongeveer 30.000 soorten en sommige van de exotische schoonheden kunnen alleen op onze breedtegraden in de kas worden gekweekt.

»Tip: Als u beperkt bent tot mini-orchideeën, kunt u meerdere planten in een kleine ruimte in de binnenkas schikken.

Binnenkas - voor- en nadelen

Als je een kas in de kamer hebt, kun je beginnen met groeien als er nog ijs en sneeuw voor het raam is en tuinieren nog ver weg is.

Jonge planten die in de kweekbak worden geteeld, zijn gezond en sterk. Ze zijn groter en bloeien eerder dan de vertegenwoordigers die buiten worden gezaaid.

voordelennadelen
+ optimale klimatologische omstandigheden- vereist ruimte op de vensterbank
+ vroege teelt mogelijk- De teelt moet worden gemonitord
+ weeronafhankelijke teelt- moet regelmatig worden geventileerd
+ Plaaginsect uitgesloten- Aankoopprijs voor comfortabele modellen
+ Plantobservatie op elk moment mogelijk
+ eenvoudige teelt
+ Ventilatie kan worden geregeld
+ Verwarming door verwarmingsmatten mogelijk

Correcte behandeling van de binnenkas

© Petra Schuelle / stock.adobe.com Kassen binnen hebben een lichte locatie nodig. De zaailingen moeten zoveel mogelijk daglicht krijgen.

»Let op: Een kas in de kamer mag niet worden opgesteld in de felle middagzon.

Door intensieve zonnestraling kan de lucht in de babykamer warm worden, waardoor de kleine planten letterlijk verbranden.

De regeling van de vochtbalans in het groeiende vat vereist een constante monitoring. De binnenkas moet dagelijks minimaal twee uur worden geventileerd. De kleine ventilatiekamers zijn hiervoor vaak niet voldoende. De gehele afdekking moet daarom worden opgetild zodat een levendige luchtuitwisseling kan plaatsvinden.

We hebben al gesproken over de voordelen van verwarming voor de minikas. Maar niet alle planten profiteren van verwarmingsmatten en een constante hoge temperatuur.

De vereiste kiemtemperaturen zijn verschillend. Terwijl hoge temperaturen gunstig zijn voor komkommers, tomaten of paprika's, hebben kerstroos of gentiaan een lage temperatuur nodig.

Om planten te laten groeien, hebben ze voldoende licht nodig, minimaal 1.000 lux, wat overeenkomt met de helderheid op een bewolkte herfstdag. Er is veel meer helderheid nodig om planten te laten groeien. Als de binnenkas extra wordt verlicht, zorgt dit voor een gezonde groei in het seizoen met weinig licht en krijg je krachtige jonge planten.

Pin
Send
Share
Send