Kruiden

Savooiekool: detecteer en bestrijd ziekten en plagen

Pin
Send
Share
Send


Savooiekool is een zeer gemakkelijk te onderhouden kool die zelden wordt aangevallen door ziekten en plagen. Als u dat doet, moet u snel handelen.

© KMBI - Fotolia.com

Met betrekking tot ziekten en plagen verschilt savooiekool niet significant van witte kool of rode kool. Sommige plagen bezoeken de plant liever om hun eieren te leggen. De larven worden dan vraatzuchtig ongedierte. Dit kan worden voorkomen door de plant regelmatig te controleren. Beschermingsnetten helpen ook om de koolplanten te beschermen tegen ongedierte en vogels.

Wat kan preventief worden gedaan?

Sommige planten worden vermeden door vraatzuchtige rupsen. Deze omvatten tagetes, tomatenplanten en goudsbloemen. Als deze planten in de onmiddellijke nabijheid van savooiekool worden gekweekt, wordt een natuurlijke beschermende barrière opgebouwd.

Een andere goede manier om ziekten en plagen te bestrijden, is door de vruchtwisseling te volgen. Als u savooiekool meerdere jaren achter elkaar op dezelfde locatie kweekt, verzwakt de plant en verhoogt u het risico op ziekten en plagen. Savooiekool heeft daarom een ​​verandering van locatie nodig, omdat het een zware feeder is en de grond meerdere jaren nodig heeft om opnieuw te regenereren.

Vooral behoefte aan bescherming - jonge planten

Jonge planten lopen vooral risico in de moestuin. De delicate bladeren zijn favoriet bij slakken. Degenen die hier geen dichte mazen gebruiken, zullen hun oogst vaak in gevaar zien, zo niet volledig verliezen. De larven van de koolwitjevlinder kunnen ook de jonge planten ernstig aantasten en kaalheid veroorzaken zonder voldoende dekking.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 NEUDORFF Pest Protection Network 46 beoordelingen18,49 €Naar de winkel

Deze ziekten en plagen kunnen voorkomen

❍ Kool hernia:

De slijmvorm Plasmodiophora brassicae komt vaker voor in kruisbloemige planten. De mosterdplant is een gevreesde vector. Aardbeien kunnen ook worden gebruikt als dragers, hoewel ze zelf niet door koolhernia's worden beïnvloed. Deze ziekte treft het meest de savooiekool. Het lijkt bijzonder lastig dat de sporen meerdere jaren in de grond kunnen overleven. De paddestoel kleeft aanvankelijk aan de wortels. De resulterende verdikking van de wortels maakt het moeilijk om voedingsstoffen op te nemen. In het geval van een plaag is er ook een ongecontroleerde celdeling en sterft de savooiekool geleidelijk volledig af.

Wat te doen
Tot nu toe ontbrak een effectieve methode om te bestrijden. Bevruchting met calciumcyanamide kan de aantasting aantoonbaar beteugelen, maar niet volledig elimineren. Als preventieve maatregel moet de vruchtwisseling strikt worden nageleefd. De teelt van kruisbloemige planten op de locatie moet worden vermeden. Als u de grond regelmatig losmaakt en de grond compost in het voorjaar en de herfst levert, kunt u een besmetting met koolhernia voorkomen. De savooie planten blijven gezond en resistent.

By the way:
Kruisbloemige planten worden ook vaak besmet door het gele bietmozaïekvirus. De ziekte wordt overgedragen via verschillende kevers. Vooral wintersavoie loopt hier gevaar. Langdurige droogte bevordert het begin van de ziekte.

❍ Koolwitje vlinder:

In de zomer kunnen de rupsen van de witte kool vaak worden waargenomen op de savooiekool. De besmetting kan niet over het hoofd worden gezien, omdat de bladeren aanvankelijk kleinere gaten vertonen. Het duurt niet lang voordat kale feed optreedt.

Wat te doen
De rupsen van de koolwitjevlinder zitten aan de onderkant van het blad en kunnen gemakkelijk worden verzameld. De rupsen afhalen is de eenvoudigste, goedkoopste en meest milieuvriendelijke optie. Als preventieve maatregel kunt u netten met nauwe mazen over de boerenkool strekken.

❍ Koolmot insect:

Als er veranderingen in de bladeren zijn, zien ze er geelachtig uit in plaats van weelderig groen en krullen ze op, dit is een duidelijk teken van een aanval door de koolluisluis. Het is belangrijk om de savooiekool in het vroege voorjaar te controleren. De vrouwtjes vinden de vorst niet erg en na overwintering in de moestuin wordt de besmetting vaak al in maart opgemerkt. Naarmate de besmetting vordert, kan roetdauw, de uitscheiding van het koolmotin, een probleem worden en meer ongedierte aantrekken.

Wat te doen
Je moet geduld hebben om het koolmot-insect te bestrijden. Dit werkt echter meestal zonder het gebruik van chemische pesticiden. Als de plant meerdere keren met zeepwater wordt besproeid, kunnen de kalkinsecten vrij betrouwbaar worden verwijderd. Het aanbrengen van zelfklevende stickers heeft zich ook bewezen. Met het lieveheersbeestje heeft het ongedierte ook een natuurlijk roofdier dat je welkom bent in de moestuin.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Neudorff 33433 gele stickers 10 stuks 509 beoordelingen5,95 €Naar de winkel

Houd altijd de vruchtwisseling en kweek geen savooiekool meerdere keren op dezelfde locatie. Dit wordt als een zeer effectieve preventie beschouwd.

Video: De dagschotel - Pladijs met puree van savooikool (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send