Kruiden

Zorgen voor een aardappel - tips over water geven, bemesten en plantenziekten

Pin
Send
Share
Send


Zorgen voor de tomaat klinkt behoorlijk moeilijker dan hij in werkelijkheid is. De individuele maatregelen zijn gericht op de verzorgingsinstructies voor tomaten en aardappelen. Je hebt gewoon een beetje meer gevoeligheid nodig.

© © alexkich - Fotolia.com

De Tomoffel brengt een frisse wind in de tuin en is ons meteen bekend. Het raffineren van aardappelen en tomaten heeft geleid tot een opmerkelijk nieuw ras. Op het eerste gezicht lijkt de TomTato op een tomatenplant. Maar wanneer de tomatenoogst is voltooid, betekent dit niet het einde van de plant, omdat de aardappeloogst nu in behandeling is.

De tomaat is gemakkelijk te kweken en rijke opbrengsten kunnen worden verwacht. Waar u op moet letten bij de zorg voor de Tomoffel kunt u hieronder lezen.

Tomoffel - wat zit er echt achter?

Tomoffel - een exotische naam die zichzelf eigenlijk heel eenvoudig definieert. Aardappelen en tomaten in één plant? De gedachte aan genetische veranderingen verschijnt al, maar in het concrete geval volledig ongegrond. Tomaten en aardappelen kunnen hun verwantschap niet ontkennen, beide behoren tot de nachtschadefamilie en kunnen daarom worden verfijnd, zoals we dat kennen van de fruitbomen. Het geheim van de "Plant of the Year 2016" is al onthuld.

Tomoffel zelf is een naam die uit de verbeelding kwam. Het idee om de twee nachtschadeplanten af ​​te werken komt uit Engeland. Twee planten met een vergelijkbare stengelomtrek werden geselecteerd, de stengels werden gesneden en bij elkaar gehouden met plastic clips. Beide interfaces groeiden samen na verloop van tijd, de clip kwam los door de druk en de eerste tomaat was geboren.

Zorgen voor een aardappel - daar gaat het om

Een nieuw ras biedt hobbytuinders ook nieuwe uitdagingen. Niet zo de Tomoffel, de zorg verschilt niet significant van een conventionele tomatenplant - en zelfs onervaren amateur-tuinders hebben al tomaten in overvloed geoogst. Er is dus niets dat u belet dit exotische in de moestuin te leren kennen.

Giet de tomaat goed

Irrigatie is erg belangrijk voor de plant, tomaten en aardappelen moeten immers aan een plant rijpen. Deze dubbele last kan alleen worden beheerst als u de noodzakelijke basis daarvoor creëert. De vloer mag niet uitdrogen. Water geven wordt meestal dagelijks gedaan.

»Tip: De tomaat wordt niet rechtstreeks op de bladeren gegoten. Natte bladeren bevorderen de penetratie van schimmelsporen.

Gieten vereist een beetje gevoeligheid. De vloer moet gelijkmatig vochtig lijken. Wateroverlast mag echter niet optreden. Opgerolde bladeren geven aan dat de plant vocht mist. Tomaten zijn van bovenaf gevoelig voor vocht. Een beschermde locatie is daarom een ​​voordeel voor de Tomoffel. De planten krijgen ook geen spontane veranderingen in het weer. Hierdoor kan het fruit barsten na het regenseizoen na warme dagen. Dit kan worden verklaard door een druk die wordt opgebouwd door het te hoge watergehalte in de vrucht.

»Tip: De tomaat moet een afgedekte locatie hebben en mag alleen van onderaf worden gegoten.

Bemest de tomaat goed

Bemesting is regelmatig vereist. De tomaat zelf is een zware feeder en vereist veel voedingsstoffen. Als de grond tijdens het planten en vervolgens jaarlijks in de lente en herfst wordt opgewaardeerd met compost, is er al een goede basis voor de toevoer van voedingsstoffen gecreëerd. Met het begin van de bloei wordt ook tomatenmeststof toegediend. Dit kan om de twee weken aan het irrigatiewater worden toegevoegd.

»Tip: De gebruikte meststof moet een hoog gehalte aan kalium, stikstof en fosfaat bevatten.

Hoe kun je een gebrek aan voedingsstoffen herkennen?

Je kunt zien dat er onvoldoende mest is vanwege verminderde groei. Als de bladeren geel worden, kan ook een gebrek aan voedingsstoffen worden aangenomen. Calciumgebrek leidt tot definitieve plaag en is te herkennen aan donkere vlekken op de vrucht.

Geef klimhulp

De Tomoffel wil hoog gaan en heeft de hulp van de hobbytuinier nodig. Zodat de planten niet knikken, hebben ze een klimhulp nodig. Grotere planten worden niet alleen langer, maar ook zwaarder. Houd er rekening mee dat maximaal 500 cocktailtomaten aan één plant willen rijpen. Een stabiel klimhulpmiddel helpt de planten hun zware lading te dragen. Speciale tomatensticks gemaakt van bamboe, hout of plastic kunnen worden gebruikt.

Ziekten op de Tomoffel herkennen en bestrijden

Hoewel een plaag niet echt een rol speelt in de Tomoffel, kunnen er af en toe ziekten optreden. Zorgfouten of weersinvloeden zijn vaak de oorzaak.

❍ Kruid en bruine rot

Bij vochtig weer kan late plaag optreden. De schimmelziekte is te herkennen aan vlekken op de bladeren. De tomaten vertonen ook bruine vlekken en worden niet eetbaar omdat het vlees hard wordt. Alle geïnfecteerde plantendelen moeten worden verwijderd. In geval van gevorderde infestatie, breng een gewasbeschermingsmiddel aan tegen schimmelziekten.

»Tip: Op een zonnige en beschutte locatie kan de ziekte grotendeels worden voorkomen.

❍ meeldauw

Als er meeldauw optreedt, was de plant waarschijnlijk te droog. De schade wordt aangetoond door verminderde groei en bruine verkleuring van de bladeren. De geïnfecteerde plantendelen moeten worden verwijderd, maar mogen niet op de compost worden weggegooid, omdat de schimmel daar niet sterft. De planten besproeien met een melk-wateroplossing of ze behandelen met knoflookbrouwsel is bewezen effectieve huismiddeltjes.

❍ Droogte vlek

De plant wordt letterlijk dubbel getroffen door de droogtevlekziekte, omdat deze voorkomt op zowel tomaten als aardappelen. De plaag kan met name vaak worden waargenomen in warme en droge zomers. De ziekte kan worden herkend aan bladvlekken, die bij voorkeur aan de onderkant van het blad verschijnen en ringvormig lijken. De vruchten kunnen ook worden besmet. Een vochtig en warm klimaat bevordert het uiterlijk van de schimmel. Als preventieve maatregel moet de plant alleen van onder water worden bewaterd en op een beschermde locatie worden bewaard, zodat zo min mogelijk vocht op de bladeren komt. Spuiten met een paardenstaartkruid in het veld is een goede remedie voor thuis gebleken.

Tomaat van eigen bodem - zo komt het

Als je al van tomatenplanten geniet, denk je er misschien over om de planten zelf te kweken om je opbrengst te verhogen of tuinvrienden een geschenk te geven dat niet iedereen heeft.

Zaden kunnen niet worden verkregen van een reeds bestaande tomo. Maar je kunt proberen de planten zelf te verfijnen.

Wat nodig is

  • onderlaag
  • pannen
  • mes
  • aluminiumfolie

Hoe gaat het
Als de aardappels spruiten, worden twee scheuten direct op de schil gesneden. Daar worden twee scheuten van de tomatenplant geënt. De interface kan worden geleverd met plantaardige wondzalf, of u kunt de interface met aluminiumfolie omwikkelen. Nu wordt de plant terug in de grond geplaatst en verschijnen nieuwe scheuttips, de poging lijkt succesvol te zijn geweest en de tomaat bloeit.

Video: Zorgen Voor Flop + Bonus Clips. Volledige Aflevering. Bing Nederlands (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send