Kruiden

Zorg voor witte asperges: de nobele groenten hebben veel geduld nodig

Pin
Send
Share
Send


Om je asperges na een lange teeltfase te kunnen oogsten, is veel zorg nodig. In deze gids leest u precies wat u moet doen.

© mirkograul - Fotolia.com Asperges groeien ook in je eigen tuin - als je tijd doorbrengt en liefde! De teelt is niet zo ingewikkeld als algemeen wordt aangenomen, maar het duurt enkele jaren voordat witte asperges klaar zijn voor de oogst. Gedurende deze tijd zijn enkele onderhoudsmaatregelen nodig.

Witte asperges zijn een meerjarige groente. Er zijn echter enkele maatregelen nodig voordat de oogst eindelijk kan plaatsvinden. Dit verklaart ook de hoge prijs die we per kilogram moeten betalen.

Dit is hoe witte asperges groeien

  • In de herfst voor het zaaien: Bereid de grond goed voor! Dat betekent dat je minstens twee schoppen diep moet graven.
  • De volgende lente maak een geul, 40 centimeter diep en 50 centimeter breed. Maak op een afstand van ongeveer 40 tot 50 centimeter kleine stapels waarin je de jonge aspergeplanten kunt plaatsen. Stapel aarde rond de jonge planten. Laat de verdere opgraving daar liggen, je hebt hem volgend jaar nodig. Snijd de asperges groen af ​​in de herfst.
  • In het tweede jaar verwijder de verdorde delen in het voorjaar en verzamel opnieuw grond. Kort de aspergegroen in die in de herfst in de zomer groeit.
  • In het derde jaar de eerste asperges vormen. Stapel nu weer aarde op, tot een hoogte van ongeveer 30 tot 40 centimeter. De asperges rijpen van april tot 24 juni. Zodra de tips doorbreken, is lichtbescherming met donkere film of verdere ophoping belangrijk. In de daaropvolgende jaren dragen de planten verschillende keren. Aspergesplanten kunnen met goede zorg tot tien jaar worden gebruikt.

Hoe zorg je voor witte asperges?

Het is het beste om onkruid regelmatig te verwijderen. De planten hebben ook regelmatig water nodig - regenwater is ideaal. Voor een goede toevoer van voedingsstoffen krijgen de jonge planten in het voorjaar van het tweede jaar goed verrotte compost, die u gemakkelijk in de omgeving van de planten kunt opnemen.

Snijd de eerste twee jaar de asperges groen in de herfst en verwijder de laatste verdorde delen in de lente.

Zorgvuldig aangelegde stapels aarde rond de planten zorgen voor beschermde groei. U kunt hiervoor de opgraving gebruiken. Een licht zandig, los en goed gedraineerd substraat is ideaal. Verbeter bij twijfel de aarde met wat zand. Grind of stenen zijn mogelijk niet inbegrepen. In de praktijk ziet het aspergebed er zo uit: de stapels liggen op één lijn en vormen een soort aardewand.

Witte asperges: water geven en bemesten

Aspergeplanten hebben regelmatig water nodig, ze moeten altijd licht vochtig worden gehouden. Wateroverlast mag zich echter niet vormen, daarom is een zorgvuldige bodemvoorbereiding bijzonder belangrijk. Geef de planten van de lente tot de late zomer ongeveer om de zes weken een meststof op basis van kalium.

Folie-inzetstuk - voor- en nadelen

In de commerciële teelt is het gebruik van film nu gebruikelijk, zodat de asperges een uniform warm klimaat krijgen om te groeien. Het risico op plantenziekten neemt echter toe onder de film. De aspergefilm is geschikt voor privéteelt als u de spruiten tot aan de oogst gemakkelijk tegen licht wilt beschermen. Asperges smaken nog steeds goed wanneer de uiteinden worden verkleurd door zonlicht, maar het uiterlijk is ook cruciaal. Als u waarde hecht aan een volledig natuurlijke teelt, verzamel dan regelmatig grond, zelfs in de rijpingsfase.

Aspergezorg: de belangrijkste tips in één oogopslag

✓ Verwijder verdorde delen in de lente, verkort asperges groen in de herfst.
✓ Houd de grond altijd vochtig, bemest meerdere keren in de zomer.
✓ Stapel aarde rond de planten.

Video: Asperges - Hoe bereid je de beste asperges voor? (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send