Kruiden

Savooiekool planten - zo groeit het op de vensterbank, in het koude frame en direct zaaien

Pin
Send
Share
Send


Naast witte en rode kool mag savooiekool niet ontbreken in de moestuin. Maak je geen zorgen, de teelt is heel eenvoudig en ongecompliceerd.

© Ludwig - Fotolia.com Savooiekool is een plantaardige kool en verschilt van witte en rode kool door zijn golvende bladeren. Deze kunnen geelgroen tot donkergroen lijken en ronde tot puntige rozetten vormen. Vanwege de relatief delicate bladeren kan savooiekool op veel manieren worden gebruikt. Of het nu als krokante bladsla, als voedzame groentevariant of als onderdeel van de koolrollade - savooiekool is niet alleen lekker, maar ook gezond. De kool bevat immers veel vitamines, vezels, ijzer, koper en calcium.

Als je het zelf in de tuin wilt planten, zou je geen problemen moeten hebben. Savooiekool is niet veeleisend en kan bijna het hele jaar door worden geteeld. Reden genoeg om de koolplant van dichterbij te bekijken.

Vind de juiste locatie

De locatiekeuze is de basis voor een succesvolle teelt. Savoye geeft meestal de voorkeur aan een zonnige camping. Het verdraagt ​​ook penumbra. In ieder geval moeten de planten helder en beschermd zijn. Als u voor een gemengde cultuur kiest, voelt savooiekool zeer comfortabel in de buurt van komkommers, tomaten, prei, selderij of erwten.

belangrijk:
Omdat savooiekool een zware voeder is, moet je het niet continu op dezelfde locatie telen. Na het oogsten moet de grond voldoende tijd hebben om te regenereren. Er moeten minstens drie jaar verstrijken voordat u weer savooiekool op de oude locatie begint te kweken. Let niet op de vruchtwisseling en houd daarom de locatie, riskeer het voorkomen van ziekten en plagen.

Kies het ideale substraat

De grond moet het water goed kunnen opslaan en mag niet te los zijn. Kolen die klaar zijn om te worden geoogst, brengen wat gewicht mee en liggen op de grond. Het substraat moet dit kunnen weerstaan. Een substraat rijk aan humus en limoen is over het algemeen voordelig voor een gezonde groei.

Als u niet zeker weet of de bodemgesteldheid van de plant overeenkomt, moet u de pH van de bodem bepalen. Overeenkomstige tests zijn beschikbaar voor ongeveer vijf euro in elke tuin en bouwmarkt. Savooiekool is ideaal wanneer de pH tussen 6,5 en 7,5 ligt. Leestip: test de pH-waarde in de grond correct - video-instructies.

Wanneer is de beste tijd om te planten?

Savooiekool kan bijna het hele jaar door worden geplant. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen vroege savoy, zomer savoy, herfst savoy en winter savoy. Vroege savooiekool en zomersavooiekool rijpen eerder dan witte kool en rode kool. Hieronder vindt u een klein overzicht van de savooiekoolvariëteiten en hun optimale planttijd.

Savoy plaatsenteeltaanplantoogst
vroege koolvanaf februarivanaf aprilvanaf juli
zomer Wirsingvanaf aprilvanaf meivan augustus tot november
late rassenverwijderdetot augustus buiten zaaienvan oktober tot april

Hoe het substraat te bereiden

Een goed voorbereid substraat is vooral belangrijk voor goede gewasopbrengsten. Voor de teelt van vroege savooiekool moet u in het najaar voorzorgsmaatregelen nemen en de grond voorbereiden voor het planten. Om dit te doen, doorboor de vloer en hark diep. Omdat savooiekool dol is op kalkrijke grond, kunt u nog steeds algenkalk of steenpoeder in de grond opnemen. De opname van compost is ook een voordeel en levert een waardevolle organische meststof op.

De zware feeder geeft ook de voorkeur aan voedingsrijke grond. U kunt dit bereiken door ingrediënten van geoogste groenten toe te voegen. Dus de stengels van wortels of de prei van uien kunnen als een biologische massa in het bed achterblijven en bijdragen aan de vruchtbaarheid van de bodem.

Tip:
De geselecteerde locatie had de afgelopen drie jaar niet met andere soorten kool of mosterd mogen worden verbouwd. Omdat mosterdplanten met koolhernia een gevreesde ziekte overbrengen op de savooie planten.

Plant vroege en late variëteiten correct

Het is gemakkelijk om jezelf het hele jaar door te omringen met savooiekool. De teeltduur voor late savooiekool is bijvoorbeeld maximaal 40 weken, terwijl het voor vroege rassen slechts ongeveer de helft is, ongeveer 15 tot 25 weken.

Geef de voorkeur aan vroege savooiekool op uw kamer en plant deze vanaf half mei buiten. De planten zouden dan ongeveer tien centimeter groot moeten zijn. Vroege savooiekool groeit minder overvloedig en een plantafstand van 35 centimeter is voldoende.

Wintersavoye verdient de voorkeur in augustus. Als er meerdere paren bladeren zijn gevormd, kunt u de savoy in de open lucht zetten. Omdat de late variëteiten een grotere diameter bereiken, is een plantafstand van een halve meter geschikt. De savooiekool kan dan overwinteren in de moestuin omdat deze bestand is tegen temperaturen tot -10 graden.

Overzicht van verschillende teeltmogelijkheden

Als u het hele jaar door savooiekool wilt oogsten, kunt u verschillende teeltmethoden gebruiken, die nu in detail worden uitgelegd.

Teelt op de vensterbank:

❶ Als u savooiekool in de kamer wilt en deze in mei direct in het veld plant, hebt u een kweekbak nodig. Vul dit eerst met zaadgrond.

❷ Strooi vervolgens de zaden erin en bedek ze dun met aarde.

❸ Ontkieming moet dan plaatsvinden op een heldere locatie. Maar vermijd blootstelling aan de volle zon. De zaailingen verdragen ook geen droge verwarmingslucht. Daarom moet u de vensterbank in de onverwarmde slaapkamer verkiezen boven de teelt in de woonkamer.

Om het ontkiemen te versnellen, kunt u de zaadhouder bedekken met een deksel van film of glas. Bij temperaturen rond de 15 graden ontkiemen de zaden al na zeven tot tien dagen. Het substraat mag tijdens deze periode echter niet uitdrogen en mag ook niet worden doorweekt. Het is daarom raadzaam om de zaadkom regelmatig te besproeien in plaats van hem met een gieter water te geven.

❹ Nadat de kieming heeft plaatsgevonden, moet u het deksel van de zaadbak verwijderen, de zaailingen uitprikken en direct in het bed planten vanaf een hoogte van tien centimeter.

Teelt in het koude kader:

❶ U kunt savooiekool ook rechtstreeks in het koude frame zaaien. Het enige wat u hoeft te doen is de vloer dienovereenkomstig voorbereiden. Breng een mengsel van zand, turf, compost en kalk aan op een mestmat.

❷ Maak vervolgens de grond los en druk het lichtjes samen. Je kunt hiervoor een bord gebruiken.

❸ Zaai nu de zaden losjes en bedek ze met aarde van ongeveer een centimeter dik. Bevochtig vervolgens de savooizaden met een fijne waterstraal. Het substraat mag nu niet uitdrogen.

❹ Om schimmelgroei te voorkomen, moet u niet vergeten om af en toe het koude frame op vorstvrije dagen te ventileren.

Direct zaaien:

❶ Direct buiten zaaien is ook mogelijk in de zomer. Om dit te doen, moet je eerst de grond losmaken en voorbereiden met compost en limoen.

❷ Bij het plaatsen van de zaden, moet u dan voldoende afstand houden, omdat u zich dan kunt beschermen tegen prikken. Bovendien zijn de planten al op hun plaats.

Bij een gemiddelde temperatuur van 18 graden moeten de zaden na iets meer dan een week beginnen te ontkiemen.

Tip:
Een groennet houdt niet alleen ongedierte weg van de jonge planten, maar ook van de kat van de buurman.

Savooiekool planten - kan dat?

Er is geen reden om geen savooiekool te verbouwen. Hiervoor heb je echter een voldoende grote plantenbak nodig. Een heldere en warme locatie is ook belangrijk voor de kuipplant. Je moet de planten ook regelmatig water geven en ze voorzien van een meststof met een hoog kalkgehalte. In de winter zijn ook beschermende maatregelen vereist, zodat de planter niet volledig bevriest en de wortels worden aangevallen. Hier is een leestip: Overwinter containerplanten - hoe het gedaan is!

Video: DE KOLEN GROEIEN ALS KOOL (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send