Kruiden

Witte asperges planten - tips voor locatie en verzorging

Pin
Send
Share
Send


Asperges uit je eigen tuin is goed. Het duurt ongeveer 3 jaar tot de eerste oogst. Zodat er dan asperges uit de aarde ontspruiten, zijn er een paar dingen om te overwegen bij het planten.

© Markus Mainka - Fotolia.com

Het kweken van asperges kost tijd en moeite, maar de moeite is het waard: vers geoogst, de witte stelen smaken gewoon het beste.

De vaste planten produceren een goede opbrengst met goede zorg. Het is het beste om op een zonnige en beschutte locatie te planten, dan kunt u vanaf het derde teeltjaar genieten van uw eigen asperges. Voorbereiding is belangrijk voor een rijke oogst.

Bereid locatie en bodem voor

De aspergeplanten nemen veel ruimte in beslag. Een mild teeltklimaat is ook over het algemeen gunstig. In welke regio u woont, is echter van ondergeschikt belang: de locatie moet vooral volle zon bieden en worden beschermd tegen de wind. Een zandige tot zandachtige leemachtige grond is ideaal. Voordat u de eerste planten plant, moet u de grond grondig voorbereiden, in de herfst van het voorgaande jaar. Graaf de aarde diep voor het geplande aspergebed, ongeveer twee keer de diepte van de schop. Het is hard werken, maar het is het waard!

Bij het graven kom je erachter wat de kwaliteit van de bodem is. Meng veel compost en wat steenmeel, indien nodig ook zand. Het substraat moet los, voedzaam en goed gedraineerd zijn. Verwijder stenen en onkruid, maar zonder de grond te zeven. Anders gaat de losheid verloren. Aspergeplanten hebben een zeer goede afvoer bij de wortels nodig, anders zal zich wateroverlast vormen.

Jonge planten plant in het voorjaar

De volgende lente zal je een geul graven. Maak er een soort aardwand in, die uit kleine heuvels bestaat die ongeveer 40 tot 50 centimeter uit elkaar liggen. Plant de asperges op de afzonderlijke heuvels. Dit is al mogelijk in april. De jonge planten zijn ongevoelig voor vorst. Bedek de wortels met substraat en stapel de grond lichtjes op. Geef de vers geplante planten goed water.

Het is mogelijk om zelf zaailingen te prefereren

Eén ding van tevoren: asperges trekken is mogelijk, maar het kost ook veel tijd. Je speelt het ook veilig met gekochte zaailingen. Als u echter zelf aspergeplanten wilt zaaien, moet u gekochte zaden gebruiken. De zaden verkregen uit aspergebloemen zijn meestal niet kiembaar. Zaaien is mogelijk in het beschermde kweekbed buiten of binnen. De jonge planten mogen pas volgend jaar naar het laatste aspergebed gaan. Als je echter het kweken van asperges als een hobby beschouwt, zul je veel plezier hebben met het kweken van jonge zaailingen.

Verzorgingstips voor witte asperges

Houd uw aspergebed altijd licht vochtig. Regenwater is ideaal om water te geven. Verwijder na de eerste zomer de asperges groen boven de grond en de verdorde stengels in het komende voorjaar. Een dikke laag volwassen compost wordt gebruikt als meststof, die u verspreidt over de wortelstokken en voorzichtig opneemt. Bovendien stapelt u weer aarde rond de planten op. In het tweede jaar is de verzorging precies hetzelfde, in het derde jaar worden de eerste eetbare asperges gevormd.

Een speciale bemesting is niet nodig, goed verrotte compost geeft de grond veel voedingsstoffen. Wees extra voorzichtig bij het water geven, zodat de planten nooit uitdrogen. Onkruid moet regelmatig worden verwijderd.

Video: DCM Tuintip: Uw terrasplanten in goede handen. (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send