Kruiden

Groeiend witlof - stap voor stap uitgelegd

Pin
Send
Share
Send


Witlof telen is vrij complex, maar niet moeilijk. Om van de vitaminerijke wintersalade te genieten, hoeft u slechts enkele basisregels voor de teelt in acht te nemen.
© Bablo - Fotolia.com Tegenwoordig zie je witloof nauwelijks in een tuin groeien. De reden hiervoor is heel eenvoudig: witloof telen is een beetje moeilijk. Toch is er geen reden om er helemaal vanaf te blijven en het zonder witlof te doen. Je moet gewoon geduld hebben, dan werkt het met de witlofteelt. Als je het eenmaal hebt gedaan, heb je het zeker onder de knie.

Witlof goed telen

❶ Bereid de vloer voor:

Kweek je witlof op een plek in de halfschaduw tot de volle zon. Hoe meer zonlicht de planten krijgen, hoe beter ze gedijen. De grond moet vers en los zijn en voldoende voedingsstoffen leveren. Met de toevoeging van verse compost voor het zaaien, creëert u de beste voorwaarden voor overvloedige groei.

❷ Witlof zaaien:

Zaai witlof half tot eind mei. Houd een rijafstand van ongeveer 30 centimeter en een zaaidiepte van 2 tot 3 centimeter. Bevochtig de grond regelmatig na het zaaien, maar overdrijf het niet. De zaden mogen niet in stilstaand water zwemmen.

❸ Scheiden en zorg voor witlof:

Ongeveer vier weken na het zaaien is het witloof groot en sterk genoeg om te worden gescheiden. Je kunt ellendige of ziekelijke exemplaren uitzoeken. De afstand tussen de gezonde planten moet minimaal 10 centimeter zijn. De komende maanden moet u het witlof regelmatig water geven. Staande natheid moet worden vermeden, evenals permanente droogheid.

Als u de grond in het voorjaar verrijkt met compost of een ander voedingsrijk substraat, zijn extra toevoegingen van meststoffen niet absoluut noodzakelijk. In de zomer accepteert het witlof echter graag een gematigde voorraad hoornspaanders. Hoornmaaltijd is nog beter.

❹ Trek de wortels eruit en laat ze daar:

Trek de wortels in de herfst uit de grond. Het is raadzaam om van half september tot half november stapsgewijs door te gaan. Het voordeel: in de winter kunt u witloof voor een volledige twee maanden oogsten. Laat de wortels vervolgens een paar dagen boven de grond, zodat de voedingsstoffen de tijd hebben om zich van de bladeren in de wortels terug te trekken. Snijd de bladeren uiterlijk na een week af met een scherp mes.

❺ Witlof rijden en oogsten:

Vul een emmer of plastic bakje met tuingrond en leg de wortels erin. De kruispunten van de bladeren moeten iets naar boven kijken. Verplaats vervolgens de kuip naar een absoluut donkere plaats met temperaturen tussen 12 en 18 ° C. Houd het substraat de komende 22 tot 28 dagen vochtig. Gedurende deze tijd ontspruiten de wortels opnieuw en voorzien u van het vers geoogste witlof. Je kunt hier zien hoe het eruit ziet:

Video: Komkommers; van zaadjes tot salade (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send