Kruiden

Witlof telen: zo groei je in twee fasen

Pin
Send
Share
Send


Witlof is een van de zuinige planten die gemakkelijk te verzorgen zijn. Hier kunt u ontdekken wat in twee fasen moet worden overwogen voor de ongewone teelt.

© photocrew - Fotolia.com

Allereerst: kweek je witlof niet in lange, eentonige rijen, maar kies een gevarieerde gemengde cultuur. Voor alle betrokken planten heeft dit het voordeel dat soortspecifieke plagen en ziekten zich veel langzamer kunnen verspreiden. Je hebt dan meer tijd om te reageren en je groenten te bewaren. Bonen, venkel en wortels zijn bijvoorbeeld goede metgezellen voor witlof, maar uien en tomaten zijn ook uitstekend.

Hoe witlof goed te verzorgen

Floor / Locatie:

Witlof houdt van de zon en gedijt daarom het beste op een warme, zonnige locatie. De planten kunnen echter ook goed opschieten met lichte penumbra en verwisselbare schaduw. Als je ervoor kiest om zaden van binnenuit te kweken, moet je een heldere stoel bij het raam kiezen voor de jonge planten voordat ze buiten worden geplaatst.

Witlof stelt weinig eisen aan de bodemkwaliteit. De planten houden van goed loszittende, waterdoorlatende en humusrijke grond. U kunt arme zandgronden en ook sterk verdichte klei of kleigronden gemakkelijk optimaliseren met organisch materiaal zoals volwassen compost. Werk het beste in de compost voordat je de zaden in mei verspreidt of de jonge planten uit huis haalt. Dit betekent dat de voedingsstoffen wat tijd hebben om zich ondergronds te verspreiden en direct beschikbaar zijn voor het witlof.

Giet witlof:

Geef je witlof regelmatig water en zorg er vooral in hete zomermaanden voor dat de grond niet lang uitdroogt. Vermijd ook staande plassen water in het bed, zodat er geen tekenen van rotting op de wortels zijn. Een extra bemesting van de planten is niet nodig.

Witlof rijden in het donker:

Haal in de maanden september tot november je witlof uit het bed, laat de planten een paar dagen staan ​​en verwijder dan de bladeren. De wortels moeten nu in volledige duisternis worden gedreven. Je kunt grond uit het bed als substraat gebruiken en grote plastic kuipen of emmers zijn beschikbaar als containers.

Als u geen donkere kamer beschikbaar hebt, kunt u ook twee kuipen of emmers van dezelfde grootte gebruiken: een om de wortels in te doen en een als een deksel, maar die voldoende ruimte overlaat voor de nieuw ontspruitende bladeren. Vergeet niet om het witlof vochtig te houden tijdens het rijden. Aanbevolen lectuur: Witlof oogsten en bewaren - alles over de timing en het proces.

Video: Versnieuws - Witlof (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send