Kamerplanten

Japanse sikkelspar planten - Instructies & tips

Pin
Send
Share
Send


Zodra de juiste locatie voor de Japanse sikkelspar is gevonden, kan de snelgroeiende naaldboom tuiniers veel plezier geven.

© ChrWeiss - Fotolia.com

Hoewel coniferen geen bloemen geven of insecten aantrekken, zijn ze het hele jaar door groen en bieden ze veel schaduw. Coniferen voor volwassenen zijn ook ideaal als een privacyscherm, daarom worden ze door veel tuiniers met grote percelen gebruikt als een verandering van de gebruikelijke haag. De Japanse sikkelboom verrukt veel liefhebbers van vrij speciale stukken - en wordt vaak gebruikt voor bonsai. De Japanse sikkelspar - ook wel Cryptomeria Japonica genoemd - die tot de cipressenfamilie behoort, komt uit Japan en Zuid-China, maar groeit ook bijzonder mooi wanneer kunstmatig in Europa geplant. We leggen hieronder graag uit hoe je ze correct kunt planten en wat je vooraf moet weten.

Japanse sikkelspar - kenmerken

De cryptomeria japonica, afkomstig uit Japan en Zuid-China, is een van de meest voorkomende bosbewoners in Japan en groeit zeer snel. De slanke conifeer wordt vooral in Japan gebruikt voor de winning van hout en heeft een roodachtige schors die erg vezelig is. In Europa kan een Japanse sikkelspar ongeveer 20 meter hoog worden. De kroon, die zich over de tijd verspreidt, is maximaal negen meter breed. Het is praktisch dat de Japanse Sikkelspar bijna resistent is tegen de meeste ziekten of plagen waarmee bosbomen kunnen omgaan - dit bespaart veel moeite en tijd tijdens later onderhoud. Zelfs in het eerste levensjaar kan een Japanse sikkelspar gemaakt van vrouwelijke bloemen kegels tot drie centimeter lang dragen, die de typische kegelvorm hebben en in de herfst voorkomen.

Tuinders vertrouwen graag op de ondersoort van de Japanse sikkelboom Chris Tatadat ook als Hahnenkamm sikkel spar wordt genoemd. In dit type sikkelspar vormen stengels die samen groeien golfachtige naaldachtige planten, die meer aan koralen doen denken dan aan een naaldboom en daarom op het eerste gezicht enigszins vreemd lijken. Omdat precies deze eigenschap voor veel plantenliefhebbers zo opwindend is en de optiek van de sikkelspar iets nieuws geeft, is het erg populair - ook omdat het slechts tot 12 meter hoog wordt en daarom gemakkelijker te verzorgen is.

Japanse Sikkelspar planten - wat u moet weten om coniferen te planten

Om de Japanse sikkelspar te kunnen planten, moet je eerst iets weten over de locatie en de grond die het nodig heeft en geeft de voorkeur aan een goede groei. Het beste voor de Japanse sikkelspar is een vochtig klimaat en milde temperaturen in de winter. Tegelijkertijd is een beschermde locatie ideaal voor de Japanse Sikkelspar, maar het kan rustig worden overspoeld met zon.

❶ Bodemkwaliteit

Wat de grond betreft, de Japanse sikkelspar moet kunnen worden beworteld in een vochtige grond met weinig kalk. Bodem met humus is ideaal voor deze conifeer. Er moet ook worden opgemerkt dat de Japanse sikkelspar niet erg diepe en sterke wortels heeft in zeer voedselrijke bodems - wat betekent dat hij gemakkelijk kan worden omvergeworpen of beschadigd kan worden tijdens een storm. Een nogal voedingsarme grond zorgt ervoor dat de Japanse sikkelspar dieper wortel schiet om de voedingsstoffen te bereiken - en dus ook om een ​​stabieler niveau te behouden.

❷ Geschikte locatie met de beste omstandigheden

Als u een plaats in de tuin of op het terrein hebt gevonden die de eigenschappen biedt die de Japanse conifeer nodig heeft, is het belangrijk om de exacte plantlocatie te bepalen en voor te bereiden. Men moet bijzondere aandacht besteden aan de behoefte aan ruimte van de naaldspar, die tot 20 meter hoog en negen meter breed kan zijn, afhankelijk van de ondersoort. Het is daarom belangrijk dat u ten minste tien meter afstand houdt van andere bomen en planten. Overweeg ook trottoirs of terrassen in de buurt en ook huismuren. De wortels kunnen ze beschadigen als er geen rekening wordt gehouden met een afstand van minimaal acht meter.

❸ Plant Japanse sikkelspar

Bij het voorbereiden van de grond voor het planten, is het belangrijk om een ​​plantgat te graven dat minstens een meter breed is en twee keer zo lang als de kluit van de jonge plant. De humusrijke, maar voedingsarme grond van de tuin of speciale grond kan worden gebruikt om het plantgat na het planten opnieuw te vullen en de boom te stampen. Bemesting na het planten of helemaal niet moet worden vermeden, omdat dit de wortels kwetsbaarder maakt en ze niet zo diep groeien als nodig is voor een stabiele stand in weer en wind.

De vroege jaren van de jonge Japanse sikkelboom in de tuin zijn de belangrijkste, omdat de jonge coniferen nog niet volledig vorstvrij zijn. Je moet dus goed opletten om ze voor te bereiden op de winter: bijvoorbeeld met behulp van bladeren of dennentakken op het wortelgebied en op de stam, evenals vlies op de bodem en rond de kroon. Als er weinig regenval is na het planten en in de winter, moet water worden gegeven omdat de naaldboom graag vochtig is. Overigens is de beste tijd om de Japanse Sikkelspar te planten in het voorjaar, zodat deze diep genoeg kan worden geworteld om de geothermische energie in de winter te gebruiken en niet dood te vriezen. Als je de Japanse Sikkelspar als een bonsai wilt houden, moet je hem naar een koele, maar tegen vorst beschermde ruimte voor de winter brengen en hem beschermen met fleece.

Voordelen van de Japanse SikkelsparNadelen van de Japanse Sikkelspar
  • vereist geen voedingsrijke grond
  • hoeft niet te worden bemest
  • groeit zeer snel, kan worden gebruikt als een scherm of schaduw
  • er is geen speciale grond nodig als de grond humus bevat
  • geen groene duim of kennis van experts nodig
  • vereist voldoende afstand
  • moet heel vochtig worden gehouden
  • heeft hulp nodig bij overwintering, omdat jonge planten niet erg vorstbestendig zijn
  • kan snel worden omgestoten door weer en wind als de wortels niet diep genoeg zijn

Overzicht

Voor de veiligheid en om het gemakkelijker te onthouden, zijn hier alle functies waarmee u rekening moet houden bij het planten van de Japanse Sikkelspar:

Video: 34 OUTSTANDING GRANDMA'S CLEANING TIPS (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send