Kruiden

Gold Larch Bonsai propageren: 2 mogelijkheden in vergelijking

Pin
Send
Share
Send


Als je je gouden lariks als een bonsai wilt laten groeien, heb je twee opties. We laten u zien wat ze zijn en hoe u ze correct kunt implementeren.

© Schwoab / stock.adobe.com

Hoewel de gouden lariks (Pseudolarix amabilis) moeilijk te reproduceren is in zijn natuurlijke grootte, zelfs in botanische tuinen, kunnen bonsaikwekers vrij goede resultaten behalen. Als je al een miniboom hebt, kun je door directe vermeerdering ervoor zorgen dat de jonge plant de eigenschappen van de moederplant heeft. Dit is bijvoorbeeld niet altijd het geval bij vermeerdering door zaaien.

U kunt nu lezen waar u rekening mee moet houden bij het reproduceren van de gouden lariks als een bonsai en hoe u stap voor stap verder kunt gaan.

Twee manieren van propagatie

De gouden lariks kan worden vermeerderd met de volgende methoden:

 • stekken
 • ent

Voortplanting van stekken - ongecompliceerd en eenvoudig

De Japanners noemen de verspreiding van stekken "Sashiki". De verspreiding van stekken is vooral populair bij het kweken van bonsai. Als je al een plant hebt, kun je goedkoop en gemakkelijk nieuwe planten kweken.

Tip: In vergelijking met het kweken uit zaden heeft een stek een groeivoordeel van maximaal een jaar.

Win snijden

Het snijden wordt gemakkelijk uit de gouden lariksen gesneden. Een lengte van vijf tot tien centimeter moet worden aangehouden. De stekken kunnen tot een halve centimeter in omtrek zijn.

Tip: Grotere stekken verkleinen de kans op succesvol rooten.

Het juiste moment voor het vermeerderen van stekken

Aangezien de gouden lariks in de werkelijke zin geen lariks is, maar een conifeer, kan de verspreiding van stekken op twee verschillende tijdstippen beginnen. Stekken kunnen worden gesneden tussen juli en augustus, en in de herfst en winter, tussen oktober en januari.

Een bijzonder kenmerk van de verspreiding van coniferen is het scheuren van de stekken. De scheuten, die al goed bebost zijn aan de basis, worden van de tak gescheurd. Het is de bedoeling dat de schors barst. Dit geeft de stekken meer houvast in de plantenbak.

Tip: Beperk jezelf tot houtachtige stekken. Als er te veel plantensap door de takken stroomt, zullen ze nauwelijks wortels vormen.

Stap voor stap vermenigvuldigen van stekken

© abet / stock.adobe.com1. Selecteer plantenbak
2. Breng de drainagelaag aan
3. Vul het substraat in
Snijden invoegen 5. Druk de aarde goed naar beneden
6. Geef de stekken water
7. Wacht op wortelvorming

Kies eerst een plantenbak. Een bonsai pot is hiervoor net zo geschikt als een conventionele bloempot. Er moeten echter voldoende afvoergaten zijn voor het irrigatiewater in de bodem van het vat.

Zodat er geen wateroverlast is en de stekken afsterven, is er een drainagelaag op de bodem van het vat. Leg hiervoor grind, aardewerkscherven of ander ruw materiaal op de bodem van de pot. De drainagelaag is bedekt met conventionele bonsaigrond.

Tip: Het substraat moet vrij weinig voedingsstoffen bevatten. Dit stimuleert het snijden om wortel te schieten.

Plaats het snijden in de grond en druk er licht op. Houd de ondergrond altijd licht vochtig. Zorg er echter voor dat het snijden niet te veel vocht krijgt.

U moet de plantenbak warm en helder opstellen. Bodemwarmte is bijzonder belangrijk, d.w.z. een locatie nabij het verwarmingssysteem of bij het warme zuidenvenster. Als een plastic deksel over de planter wordt geplaatst, ontstaat een broeikaseffect dat de wortelvorming stimuleert. Het snijden moet ongeveer een centimeter in de grond reiken.

Je zult een paar maanden moeten wachten tot de eerste wortels zich vormen en de stekken ontspruiten.

Wat gebeurt er met de jonge planten?

Het duurt een paar jaar voordat een bonsai kan worden verhoogd. De gouden lariks wordt zoals gewoonlijk gekweekt en om de twee jaar getransplanteerd. Transplanteren wordt gebruikt als een gelegenheid om de wortels te snoeien. Deze worden met ongeveer een derde verminderd. De penwortel is volledig verwijderd. Dan krijgt de latere bonsai een stevig houvast in de platte plantenbak. Wanneer de boom de gewenste vorm en grootte heeft bereikt, wordt deze overgebracht naar de bonsaipot en worden regelmatige vormsneden gemaakt zodat de kleine gouden lariks zijn vorm behoudt.

Vermenigvuldiging door enten

Enten, door de Japanners aangeduid als "Tsugiki", is ook wijdverbreid onder bonsaifans, maar zou in handen moeten zijn van ervaren tuiniers. Enten gaat over het laten groeien van een basis bestaande uit wortels en een stam met de rijst, het bovenste gebied van de stam met de zich daar bevindende takken. Deze techniek is ook bekend uit boomgaarden om twee planten in een interessant kruis te laten groeien.

Bonsai kweken omvat enten om takken aan te vullen, wortels toe te voegen of een nieuwe boom te laten groeien.

Wanneer moet worden geënt?

Voor de meeste bladverliezende planten zijn lente en zomer de ideale tijden voor deze techniek. Aangezien de gouden lariks eigenlijk een soort dennen is, moeten de wintermaanden de voorkeur hebben voor het enten.

Enten lariks - stap voor stap

Seitenpfropfen

❶ Selecteer rijst
❷ Onderlaag knippen
❸ Snijd rijst
❹ Plak rijst
❺ Verbind rijst en pad

Eerst wordt de rijst geselecteerd. In dit specifieke geval is het een stuk wortel of een tak die op een ander punt opnieuw moet groeien. De grootte van de rijst mag niet groter zijn dan vijf centimeter. Het kussen is nu lichtjes gesneden. Gebruik een plat en scherp mes en pas op dat u niet te diep in het hout snijdt.

De rijst wordt aan de onderkant in een wigvorm gesneden en moet in de snede in de basis passen. De rijst moet precies op het oppervlak liggen en het aanraken met zijn schorsloze zijde. Om de rijst en de basis goed bij elkaar te houden, wordt dunne draad of een elastische band gebruikt. Na ongeveer twee maanden begint de rijst te groeien.

Verwijder de tape pas na ongeveer een jaar.

Spitzenpfropfen

Wählen Kies onderlaag
❷ Snijd rijst
❸ Fix rijst en onderlaag

In dit geval dient een stronk van minder dan vijf millimeter dik als basis. Dit wordt horizontaal afgesneden op een hoogte van ongeveer tien centimeter. De rijst moet dunner zijn en slechts ongeveer de helft van de lengte van de pad. Snijd de onderlaag met een snede van ongeveer twee centimeter diep in twee. De rijst wordt in een wigvorm gesneden en in de opening geduwd. Als de rijst en het pad elkaar raken, wordt de fixatie ook opnieuw uitgevoerd met draad of tape.

De fixatie kan na ongeveer een jaar worden verwijderd. De onderlaag zal zichtbaar dikker lijken op de plaats van het enten dan de rest van de kofferbak. Dit groeit grotendeels door de jaren heen.

Soorten voortplanting met hun voor- en nadelen

Type propagatievoordelennadelen
stekken
 • gemakkelijk te snijden
 • eenvoudige methode
 • goede kansen op succes
 • Plant moet aanwezig zijn
 • Opleiding voor bonsai alleen mogelijk na een paar jaar
ent
 • veelzijdige methode
 • bewezen methode in de tuinbouw
 • goede groei garantie
 • langdurig
 • kostbaar
 • minder geschikt voor leken

Video: Welke SLIMME THERMOSTAAT moet je kopen? Een paar tips! (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send