Kruiden

Treurwilg - herkennen en bestrijden van ziekten

Pin
Send
Share
Send


In het bijzonder kunnen schimmelziekten de treurwilg ernstig beïnvloeden. We laten u zien welke ziekten kunnen optreden en hoe u deze correct kunt behandelen.

© A. Bueckert - Fotolia.com

De treurwilg (Salix alba Tristis) is een van de robuuste planten die zelden wordt aangevallen door ziekten en plagen. Hoewel treurwilgenplagen niet gevaarlijk kunnen zijn, kunnen sommige schimmelziekten de wilg beschadigen. Dit veroorzaakt verschillende soorten schade, waarvoor verschillende tegenmaatregelen vereist zijn. Terwijl de wilgenroest bijvoorbeeld alleen visuele beperkingen vertoont, vereisen ziekten zoals wilgenschurft de moedige interventie van de hobbytuinier. Hieronder ziet u welke schadepatronen zich voordoen bij de treurwilg en hoe deze effectief kunnen worden bestreden.

❍ wilg korstje

Als een treurwilg wordt aangetast door wilgenkruid, vertoont deze aanvankelijk weinig abnormaliteit. Alleen afzonderlijke delen van de plant lijken verkleurd en verdikt. De schimmel verspreidt zich echter zeer snel en de hele boom kan het slachtoffer worden zonder tegenmaatregelen. Als interventie wordt verwaarloosd, helpen tegenmaatregelen niet langer en moet de boom volledig worden gewist.

De wilgenschurft wordt veroorzaakt door de schimmel Pollaccia saliciperda. Bladeren, twijgen en schiettips kunnen worden aangetast. Besmette bladeren verwelken en blijven aan de boom. Als de schimmel van de bladeren naar de uiteinden van de scheuten migreert, worden ze zwart en sterven ze af. Dit hele proces duurt slechts enkele dagen. Er wordt aangenomen dat de schimmel toxines uitscheidt, wat leidt tot de snelle verkleuring van de scheuten.

De infectie treedt meestal op in de vroege zomer. De jonge bladeren en scheuten zijn bijzonder kwetsbaar. De schimmel kan overwinteren op gevallen bladeren of overleven op zieke takken. Nieuwe sporen worden gevormd in het voorjaar en nieuwe infecties optreden.

"Tip: Alle soorten wilgen kunnen worden aangetast. De Babylonische wilg of Salix Americana worden bijzonder zwaar getroffen.

➛ Wat te doen

Als de in het begin genoemde verdikking kan worden herkend, kan het helpen om de plant onmiddellijk kalium en fosfor te geven. De geïnfecteerde bladeren moeten worden verwijderd en verwijderd. Het hoort niet thuis op de compost omdat de sporen daar overleven. Verbrand de bladeren of gooi ze weg met huishoudelijk afval. In het geval van zware besmetting worden speciale fungiciden gebruikt.

Besmette weiden regenereren zichzelf vaak door nieuwe scheuten te vormen.

❍ ziekte van Marssonina

Bladeren, scheuten en takken worden ook aangetast bij deze schimmelziekte. De ziekte is te herkennen aan gezwellen tot drie centimeter lang bij de jonge scheuten. Deze donkere zweren barsten na verloop van tijd en suggereren schendingen van het gewas als gevolg van hagelschade. De ziekteverwekkers overwinteren ook in de bladeren en in de boomschors.

➛ Wat te doen

Zieke delen van planten kunnen royaal worden verwijderd. De gevallen bladeren moeten worden verzameld en volledig worden verwijderd. De sporen overleven op de compost en verspreiden de ziekte verder. Verbrand de bladeren of gooi ze weg met huishoudelijk afval. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is alleen nodig in ernstige gevallen.

❍ Top droogte

Groei op de scheuten kan ook wijzen op een droogtetip. De schimmel Marssonina saliciola wordt beschouwd als de oorzaak van deze ziekte. De sporen overwinteren op de bladeren of op de grond. De wilg wordt dan herhaaldelijk besmet in de lente.

➛ Wat te doen

Alle besmette delen van de plant moeten worden verwijderd. Verzamel ook alle bladeren van de grond zodat er geen nieuwe infecties zijn. De geïnfecteerde plantendelen moeten onmiddellijk worden verbrand. Chemische fungiciden worden in ernstige gevallen gebruikt.

❍ Galena

Alleen jonge treurwilgen worden meestal getroffen door deze schimmelziekte. De ziekte is te herkennen aan witachtige, glinsterende delen van de plant. De trigger is de schimmel Stereum purpureum. Als de bomen nog niet robuust genoeg zijn of al verzwakt zijn, zijn ze bijzonder gevoelig voor infecties.

➛ Wat te doen

De zieke en loodachtige glinsterende delen van de plant moeten onmiddellijk worden verwijderd. Met extra toevoegingen van kalium en fosfor versterkt u het gewas en versnelt de regeneratie. Omdat in het algemeen verzwakte planten vaker worden aangetast, draagt ​​de toevoeging van mangaan en ijzer ook bij aan algemene versterking. Gebruik geen in de handel verkrijgbare kant-en-klare meststoffen, omdat deze meestal te veel stikstof bevat.

"Tip: Gebruik geen stikstofhoudende meststoffen.

❍ Voorkom ziekten door de juiste zorg

Passende zorgmaatregelen kunnen niet elke plantenziekte voorkomen. Het feit is echter dat er een verhoogd risico bestaat op door planten aangetaste planten die al zijn verzwakt. Je krijgt sterke planten als je de treurwilg op een zonnige en vrije plek plaatst. De planten voelen zich het meest comfortabel in de buurt van water. Vocht mag niet worden opgeslagen. De vloer mag niet uitdrogen. Je kunt het ook uitgebreid en met de tuinslang water geven. Een uur is minimaal.

De planten hebben een voedzame, losse grond nodig. De treurwilgen ontvangen de nodige voedingsstoffen door regelmatig composteren. De planten zijn voldoende winterhard en hebben geen extra bescherming nodig. Als u uw treurwilg echter in een emmer bewaart, moet u oppassen dat u deze niet bevriest. Winter de treurwilg in een koele kamer in het huis en vergeet hem niet af en toe water te geven. Jonge planten hebben ook winterbescherming nodig in de vorm van kreupelhout of bladeren als dekking.

Met deze zorgmaatregelen blijven treurwilgen sterk en gezond:

❀ zonnige plaats
❀ Unieke positie
❀ regelmatig water geven
❀ voldoende toevoer van voedingsstoffen
Schutz Winterbescherming voor kuipplanten

Video: Wilgen knotten (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send