Kruiden

Japanse Sikkelspar vermenigvuldigen - 2 methoden ter vergelijking

Pin
Send
Share
Send


De Japanse sikkelspar groeit snel en kan gemakkelijk worden vermeerderd. Als haag kan het een ideale privacybescherming bieden in uw tuin.

© ChrWeiss - Fotolia.com

Als het gaat om coniferen, zijn veel tuiniers echt enthousiast. Omdat deze niet alleen eenvoudig te gebruiken en te onderhouden zijn, bieden ze ook tal van voordelen. Op deze manier bieden ze een goede privacybescherming, die zeer snel wordt gecreëerd omdat de coniferen snel groeien. Tegelijkertijd kunnen coniferen worden gevormd tot een bepaalde vorm, d.w.z. uitgedund naar believen, zodat ze een mooie groei krijgen. Als u op zoek bent naar iets speciaals, vindt u vaak de Japanse Sickle Fir (Cryptomeria Japonica), die oorspronkelijk uit China en Japan komt. Het is tenslotte geen veel voorkomend, maar nobel en respectabel alternatief voor de typische naaldboom in Europa - en overtuigt ook met een heel mooi hout dat een lichte rode zweem oplevert.

Waarom Japanse sikkelspar propageren?

Sikkelsparren in Japanse stijl zijn liever iets meer beschermd en gegroepeerd. Tegelijkertijd bieden ze, wanneer ze goed gevormd zijn, ultieme privacy, kunnen ze fungeren als een soort heg en bieden ze veel schaduw op warme dagen. Dus als je genoeg ruimte hebt en geniet van het uiterlijk van de Japanse conifeer, kun je het vermeerderen en planten zoals je wilt. Er is echter nog een reden die spreekt voor de prachtige spar: het hout is erg populair als constructiehout en wordt ook vaak gekocht vanwege de roodachtige kleur. Een even positief kenmerk van de Japanse Sikkelspar is dat deze zeer snel groeit - als gaten in de tuin moeten worden gesloten of als een oude boom is gestorven en verwijderd, biedt de Japanse Sikkelspar een aantrekkelijke remedie. Het grote pluspunt van de boom: het kan ook worden gebruikt als een bonsai en ziet er bijzonder mooi uit in miniatuurvorm. Het feit dat de verspreiding van de Japanse conifeer heel eenvoudig is, spreekt ook voor het uitproberen van het proces zelf - zelfs als de uitlopers alleen als cadeau zouden moeten worden weggegeven.

Voordelen van de Japanse SikkelsparNadelen van de Japanse sikkelspar
 • groeit bijzonder snel
 • is zeer eenvoudig te vermenigvuldigen, zodat er geen extra aankopen nodig zijn
 • heeft geen al te moeilijke claims
 • biedt privacy en schaduw
 • biedt een aangename uitstraling die enigszins verschilt van Europese sparren
 • levert een aantrekkelijk roodbruin hout op
 • overwintert op de juiste leeftijd zonder beschermende maatregelen
 • heeft nauwelijks kunstmest nodig
 • moet altijd vochtig worden gehouden
 • Crown moet indien mogelijk ook in de winter tegen de zon worden beschermd
 • Jonge planten moeten in de winter worden beschermd

Propageren met stekken

Als je een tweede Japanse sikkel wilt kweken, raden we de route aan via stekken. Snellere en succesvollere resultaten zijn te verwachten dan met zaaien. Op deze manier kan ook bonsai worden gemaakt die geleidelijk in perfectie groeit in miniatuurformaat met een beetje geduld en zorg.

Win stekken

Het is het beste om de stekken van de boom te scheiden aan het einde van de herfst, met een grootte van 15 tot 20 cm die ideaal is. Zorg er bij het snijden voor dat de snoeischaar die zo scherp mogelijk is, wordt gebruikt om de snede zo soepel en klein mogelijk te houden - tegelijkertijd moet de snede in een hoek worden gehouden zodat water kan weglopen als het regent en de rest van de scheut niet rot.

Stekken voorbereiden en planten

De gesneden stekken moeten nu worden bevrijd van de dennennaalden op hun onderste deel. U moet echter voorzichtig te werk gaan, zodat de schors niet wordt beschadigd en er geen sneden kunnen worden gevonden die kunnen voorkomen dat kiemen en schade aan de scheut groeien. Nu heb je een voldoende grote bloempot nodig die moet worden gevuld met humusrijke, maar voedselarme grond. De stekken worden hierin geplaatst - ongeveer zo diep dat ze half bedekt zijn. Een vershoudfolie over de bloempot helpt om de beworteling van de scheut te versnellen en te bevorderen.

Stekken onderhouden

De bloempot met de stekken of meerdere stekken moet het beste op een vorstvrije plaats met veel licht worden geplaatst - op deze manier kunnen ze overwinteren en wortel schieten. Daarvoor hebben ze echter een regelmatige watervoorziening nodig, omdat de aarde altijd vochtig moet worden gehouden. Om te voorkomen dat schimmel ontstaat of het stek begint te rotten, moet de huishoudfolie ten minste om de twee dagen worden verlucht en indien nodig worden vervangen om bacteriën te minimaliseren. Als de uitlopers al wortel hebben geschoten, moeten ze (zo niet vanaf het begin gedaan) van elkaar worden gescheiden en in hun eigen bloempotten worden geplaatst - anders raken hun wortels verstrikt, zodat ze later nauwelijks kunnen worden gescheiden zonder de wortels te beschadigen.

Voortplanten door zaaien

Je kunt de Japanse sikkelspar ook vermenigvuldigen door zaden te zaaien. Als je thuis al een exemplaar hebt, kun je het van de dennenappels krijgen. Je kunt ook gekochte zaden gebruiken.

Dit zijn de beste resultaten op Amazon:

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Japanese Cedar - Sickle Fir - 25 SEEDS - Cryptomeria… 8 beoordelingen5,95 € 4,45 €Naar de winkel
2 Seedeo Japanese Sickle Fir (Cryptomeria japonica)… Momenteel geen beoordelingen3,50 €Naar de winkel
3 Bonsai - Cryptomeria japonica - Japanese Sickle Fir… Momenteel geen beoordelingen1,95 €Naar de winkel

U moet zich ervan bewust zijn dat het lang duurt om zich door zaaien te verspreiden en dat het veel geduld en tijd kost om voor de zaailingen te zorgen. Het kan jaren duren voordat een ietwat robuuste jonge boom is ontwikkeld die in de tuin kan worden geplaatst en daar met succes kan overwinteren.

Wanneer u zich voortplant door te zaaien, kunt u met een koud kader en huishoudfolie werken om het kiemen van de zaailingen te versnellen. Een enigszins zonnige, medium-warme plaats is hiervoor ideaal. Zorg ervoor dat de grond van de zaailingen - op zijn best humusrijk en enigszins verrijkt met voedingsstoffen - altijd vochtig wordt gehouden. Wateroverlast moet worden vermeden, evenals schimmelvorming door onvoldoende ventilatie. Ook op deze manier moet de huishoudfolie vaak worden geventileerd en vervangen. Als de zaailingen groot genoeg zijn, kunnen ze naar een grote bloempot gaan. Zoals eerder vermeld, duurt het echter jaren voordat de kleine, tere planten jonge bomen worden die echt bestand zijn tegen Europees weer in de tuin.

Overzicht

Het doet geen pijn om alle belangrijke punten opnieuw te internaliseren voordat je daadwerkelijk de Japanse sikkelspar begint te vermenigvuldigen - anders vergeet je het ene of andere belangrijke punt dat het succes van de actie zou kunnen garanderen. Hier is een kort overzicht van alle procedures:

Voortplanting door stekken

" Als je over stekken groeit, knip dan scheuten van de boom die minstens 15 tot 20 cm lang zijn - pas op voor schuine sneden
" Verwijder de naalden uit het onderste deel van de stekken - vermijd beschadiging van de schors
" Plaats het maaisel in voedingsarme grond en houd het vochtig
" op zijn best bedekken met huishoudfolie die geventileerd moet worden
" lichte, tegen vorst beschermde plaats om de winter door te brengen
" als er voldoende beworteling is, breng het over naar afzonderlijke potten

Voortplanting door zaden

" als er verspreiding is door zaden, bied dan een koud kader aan met aarde en voedingsstoffen
" Houd zaden en zaailingen altijd vochtig, maar voorkom wateroverlast
" Scheid zaailingen later en verpot afzonderlijk
" Pas na enkele jaren met voldoende sterkte uitplanten

Of groei succesvol is of niet, hangt van veel factoren af. Als je echter absoluut succesvol wilt zijn en niet zoveel geduld hebt, moet je propagatie via stekken selecteren. Omdat dit proces meestal lukt en niet zo lang duurt.

Pin
Send
Share
Send