Kruiden

Transplant rozen - tijd en instructies

Pin
Send
Share
Send


Met een beetje vaardigheid kunnen rozen veilig worden verplaatst. We zullen stap voor stap uitleggen hoe je rozen kunt transplanteren zonder ze te beschadigen.

© Valerii Honcharuk - Fotolia.com "Je plant geen oude boom", is het populaire gezegde. En deze wijsheid is niet ongegrond. Maar hoe zit het met rozen? Veel hobbytuinders stellen zichzelf deze vraag wanneer bijvoorbeeld de woonplaats of de tuin wordt veranderd en de Koningin van Bloemen met hen mee moet verhuizen.

Als je zorgt voor het transplanteren van de rozen, wetenschappelijk roze, kun je ook genieten van de volledige pracht van de bloemen op de nieuwe locatie. Met het volgende advies willen we het u gemakkelijker maken om uw rozen te verplaatsen.

1. Verplant rozen - kies een goede locatie

Voordat u rozen verplaatst, moet u een geschikte locatie kiezen voor uw favoriete bloem. Waar moet rekening mee worden gehouden?

Uitputting van de bodem:
Nieuwe planten groeien vaak slecht. De scheuten ontwikkelen zich ook langzaam. Het wortelstelsel ontwikkelt zich ook zeer zwak. Bodemvermoeidheid kan alleen worden verholpen met een bodemvervanging of bodemdemping.

 • De grond moet los zijn, zodat de wortels zich goed ontvouwen.
 • Een neutrale pH-waarde van de grond is belangrijk, zodat de roos uitstekend gedijt.
 • Zorg ervoor dat er eerder geen rozen op de nieuwe locatie hebben gestaan. Het gevolg zou er een kunnen zijn Rose vermoeidheid wees de vloer.
 • De positie ten opzichte van de zon speelt ook een belangrijke rol voor de gekozen plaats. Het is gunstig als de rozen veel zon krijgen zonder blootgesteld te worden aan extreme hitte. We raden u daarom aan de rozen naar het zuidoosten of zuidwesten te oriënteren.
 • Luchtcirculatie is ook belangrijk. Stel uw planten niet bloot aan de wind. Rozen moeten echter worden gevangen in een matig briesje. Op deze manier kunnen de bladeren snel uitdrogen na regen en hebben schimmels of andere plagen geen kans.

2. Transplantatierozen - wanneer?

Je kunt in principe het hele jaar door rozen maken. De beste tijd om te transplanteren is echter in de herfst - van half oktober tot begin december, Er zijn twee hoofdredenen voor deze stap.

 1. Op deze manier kunnen de rozen voor de winter groeien, omdat de wortels zich nog steeds in de herfst ontwikkelen.
 2. Bovendien worden de rozen niet blootgesteld aan de hitte van de zomermaanden.

3. Rozen uitgraven, transporteren en bewaren

Let er bij het uitgraven, transporteren of opslaan op dat u de te roeren struik zo min mogelijk beschadigt. Hoewel lichte schade niet kan worden vermeden, zal het niet van groot belang zijn voor toekomstige groei. U kunt als volgt aan de slag gaan:

 • Graaf de roos voorzichtig uit. Een schop met een lang, scherp mes wordt aanbevolen. Maar zet het niet te dicht bij de roos. Je zou een iets grotere straal rond de plantenspruiten moeten hebben om de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
 • Rozen kunnen gemakkelijk met blote wortels worden vervoerd. Ze hoeven niet te worden gepot voor transport. Maar wikkel de wortels in een vochtige doek voor een langer transport om te voorkomen dat ze uitdrogen. Als u vervolgens een plastic zak over de ingepakte wortels trekt, voorkomt u dat de natte handdoeken sneller drogen.
 • Na een langer transport moeten de rozen volledig water geven. Hiervoor worden de bloemen maximaal 24 uur in water geplaatst voordat ze in het nieuwe rozenbed worden geplant.
 • Ten slotte worden de sterkere wortels haaks op de stamas gesneden.

4. Verplant rozen - bereid de plantplaats goed voor

De locatie waar de roos moet worden geplaatst, moet vooraf goed worden losgemaakt.

Vuistregel voor plantdiepte!
Plant de roos net zo diep in het nieuwe plantgat als op de bodem van het vorige rozenbed.

Wanneer je het plantgat uitgraaft, onthoud dan dat het ongeveer het dubbele van het wortelvolume zal worden. Alle wortels moeten onbelemmerd passen, zonder te knikken.
Net als bij het planten van nieuwe rozen, moet aandacht worden besteed aan het verwerkingspunt. De knoop tussen wortels en scheuten moet na het planten ongeveer 5 centimeter onder het oppervlak liggen.
Snijd de scheuten vóór het planten onder een lichte hoek terug naar 3 tot 7 ogen.

5. Plaats de roos correct in het plantgat

 1. De roos wordt vrij in het gat gehouden terwijl je de grond vult. Schud de plant een beetje. Dit verdeelt de aarde zo goed mogelijk. Je voorkomt ook dat zich holtes in de aarde vormen.
 2. Als je het plantgat hebt gevuld, moet je de grond nog verdichten. Om dit te doen, wordt een kleine geul gegraven in de straal van het plantgat en geleidelijk gevuld met water. Zodra de grond rondom de plant door het water is neergedaald, vul je de vrije ruimte weer met aarde. Dit proces wordt herhaald totdat de aarde zich niet langer rond de plant nestelt.
 3. Na herpositionering is het belangrijk om de roos regelmatig water te geven zodat deze goed groeit. In ieder geval moet je de roos ongeveer 20 centimeter hoog met aarde stapelen om de plant tegen verdamping of vorst te beschermen. De scheuten kunnen ook worden bedekt met sparren of vuren twijgen om ze te beschermen tegen vorst.

Video: Our Miss Brooks: Connie's New Job Offer Heat Wave English Test Weekend at Crystal Lake (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send