Kamerplanten

Het planten van kornoelje - site en bodem eisen

Pin
Send
Share
Send


De kornoelje is een indrukwekkende sierstruik die ook als een haag kan worden geplant. We zullen u precies vertellen waar u hier op moet letten.

© Focused - Fotolia.com

Veel hobbytuinders hebben de kornoelje (Cornus) ontdekt als een betoverende sierboom voor hun eigen tuin. Wie is verrast? Deze struik is tenslotte een mooie blikvanger in zijn verscheidenheid en speciale kleuren. De bladeren zijn opvallend en geven de struik een betoverende charme. De bloemen zien er bescheiden uit en tonen zichzelf in witte of groenachtige gele tinten. Een overvloedig bloeiende kornoelje ziet er behoorlijk indrukwekkend uit. Als u een kornoelje wilt planten, vindt u hier tips over locatie en bodemgesteldheid.

Dogwood - locatie met voldoende ruimte

De kornoelje is erg zuinig. Een zonnige maar ook gedeeltelijk schaduwrijke locatie is genoeg voor hem. Sommige rassen bereiken echter een aanzienlijke hoogte en breedte tijdens hun groei. Daarom moet u voldoende ruimte plannen bij het planten van deze struik.

Waar u ook op moet letten:

  • De grond waarop u kornoelje plant, mag niet extreem vochtig of zelfs nat zijn, anders bestaat het risico dat de wortels rotten. Een goed doorlatende en droge grond is het meest geschikt.
  • Als de vloer vochtig is, kunt u dit verhelpen met een drainagelaag.

Sommige variëteiten vereisen een leem- of kleigrond die een bepaalde hoeveelheid vocht kan opslaan. Vraag uw kwekerij of gespecialiseerde verkoper in het tuincentrum welke voorwaarden vereist zijn voor de locatie van uw kornoelje.

Plant kornoelje in de lente of herfst

Als je kornoelje plant, kun je verwachten dat het een paar jaar zal duren voordat de kornoelje zijn eerste bloemen toont. Bovendien heeft hij een groei vanaf een hoogte van twee meter nodig.

»Tip: Koop daarom oudere en dus grotere planten bij een boomkwekerij of een goed gevuld tuincentrum.

Wanneer en hoe correct te planten?

  • U kunt de kornoelje in het voor- en najaar planten.
  • Als een plantafstand tot de bestaande struiken, neem dan de helft van de hoogte die de volwassen kornoelje zal hebben
  • Graaf een plantgat drie keer de grootte van de kluit en meng de uitgraving met goed verrotte compost.
  • Voordat je je struik plant, plaats je de plantbal in het water - totdat er geen luchtbellen meer zijn.
  • Vul na het planten het plantgat, geef je sierstruik water en bedek het wortelgebied later met mulch.

Als u een haag wilt planten, houd dan een minimale afstand van één meter tussen de individuele planten.

Combineer haag met verschillende soorten

Als u een decoratieve haag plant, dan is een combinatie van verschillende soorten kornoelje precies wat u zoekt. De Siberische kornoelje (Cornus alba 'Sibirica') in zijn mooiste rode kleur is hiervoor ideaal, net als de zwartgeblafde kornoelje (Cornus alba 'Kesselringii') en de gele kornoelje (Cornus stolonifera 'Flaviramea') met groen-gele schors.

Naast een goed privacyscherm in de zomer siert een prachtige bladkleur de haag in de herfst en prachtige schorsdecoraties in de winter.

De opvallend decoratieve sierstruik betovert elke hobbytuinier. Bovendien genieten alle soorten vogels die op onze breedtegraden overwinteren van de bessen van de kornoelje.

Video: Corylus avellana 'Contorta' (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send