Kamerplanten

Pluim pluimen door zaaien of stekken

Pin
Send
Share
Send


Een pluimstruik ziet er niet alleen geweldig uit, hij ruikt ook heerlijk naar honing. We laten je zien hoe je deze prachtige plant kunt vermenigvuldigen.

© Fotolyse - Fotolia.com

De veerstruikstruik (Fothergilla) is populair bij veel hobbytuinders en tuinbezitters omdat het een prachtig bloempatroon biedt en ook opvallend is in de herfst vanwege de vele kleuren. De geur van honing, die in de zomer door de bloemen van de struik wordt uitgestoten en veel insecten aantrekt, spreekt ook voor de aantrekkelijke plant. Geen wonder dat velen proberen de pluim te reproduceren - hetzij voor zichzelf of om weg te geven en door te geven. Maar wat is de beste manier om een ​​pluim te verspreiden? En werkt dit zelfs thuis?

Wat te overwegen bij het vermenigvuldigen

Over het algemeen moet u weten dat de pluimstruik langzaam groeit en sterker wordt. Daarom moet je erg geduldig zijn bij het verspreiden van de plant en niet te radicaal zijn. Het kan ook vaak gebeuren met deze plant dat de verspreiding niet succesvol is, daarom moeten hier verschillende pogingen worden gedaan. Juist omdat de pluimstruik zo langzaam groeit, verliezen veel tuiniers geduld bij het controleren van de voortplantingsvoortgang en geven de jonge plant op - als je succesvol wilt zijn, moet je daarom wat meer tijd en geduld brengen voor de hogere inspanning.

Ideale tijd om te vermenigvuldigen

Als je de veerstruik met zaailingen wilt vermenigvuldigen, kun je er in de zomer mee beginnen. Je moet echter wachten tot de bloei voorbij is voordat je de stekken van de struik haalt. Aan de andere kant, als je zaden wilt gebruiken om te zaaien als opkweek, kun je ze in de herfst zaaien. Als je een jonge plant hebt gekocht, moet je deze in het voorjaar of najaar in de tuin planten, of anders een emmer.

Voortplantingsopties

Gewoonlijk worden twee totaal verschillende manieren gebruikt om een ​​pluimstruik te verspreiden. Enerzijds vermeerdering door stekken en anderzijds vermeerdering door ingezaaide zaden. Voor beide soorten heb je een koud frame of bloempotten nodig, evenals plantensubstraat en mogelijk compost, die dient als een bron van voedingsstoffen.

Verspreiden door zaden

Als je de pluimstruik met zaden wilt vermenigvuldigen, moet je een doos met een koud frame kopen. Turfgrond is in dit geval ook erg belangrijk en kan gemakkelijk worden verrijkt met compost als meststof. Het is belangrijk om de zaden erg vochtig te houden en in de zon te zetten, maar ze nooit uit te laten drogen.

De kieming kan wat langer duren met de pluim, net als het groeien tot een jonge plant. Het is daarom erg belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende vocht is en dat er regelmatig compost wordt toegevoegd aan de groeiende grond. Vooral de zwakke zaailingen moeten ook goed worden beschermd tegen het weer om schade te voorkomen.

Als u de zaailingen buiten opslaat, moet u er ook voor zorgen dat ze niet worden blootgesteld aan herfstvorst. Omdat jonge planten pas na anderhalf jaar winterbestendig worden. Als de zaailingen groot genoeg zijn, kunnen ze worden overgeplant in grotere bloempotten. Na bijna twee jaar kunnen ze vervolgens in de tuin worden geplant, waar een goede ruimte en een zonnige maar niet te warme en droge locatie moet worden gewaarborgd.

Rhododendron-meststof is erg belangrijk, vooral in de vroege dagen van de jonge plant, om hem te helpen goed te groeien. Zaailingen en jonge planten die in eigen huis worden gekweekt, mogen nooit worden getrimd - dit is alleen nodig voor grotere planten als de knop te dicht is. Hoe minder je de pluim snoeit, hoe onbeschadiger het kan groeien. Deze procedure duurt ook lang bij dit type plant, daarom moet je veel geduld en inspanning brengen en investeren in de zaailingen.

Je kunt rododendronmeststof krijgen van Amazon, bijvoorbeeld:

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 COMPO Bio-rododendron langdurige meststof voor alle ... 19 beoordelingen9,99 €Naar de winkel
2 GREEN24 Rhododendron-meststof Bemest Azalea's, Premium ... 11 beoordelingen8,95 €Naar de winkel
3 COMPO hortensia en camellia kunstmest voor iedereen ... 41 beoordelingen8,99 €Naar de winkel

Stecklingsvermehrung

Als je geen zaden wilt zaaien en lang wilt wachten tot ze ontkiemen en vrij sterke jonge planten worden, kun je beginnen met stekken om de pluim te vermenigvuldigen. Deze worden gescheiden van de pluimstruik zelf en moeten indien mogelijk nieuwe scheuten zijn, die misschien enigszins houtachtig zijn. Bij het snijden moeten deze minimaal 15 cm lang zijn en niet de hoofdscheuten van de plant zijn, omdat deze anders beschadigd kunnen raken - secundaire scheuten zijn een goede keuze voor stekken. Overigens moet dit alleen in de zomer worden gedaan na de bloei van de pluimstruik.

Als je eenmaal een paar stekken hebt gekozen - er moeten er niet teveel zijn, omdat radicaal snijden het gewas zal beschadigen - deze kunnen in afzonderlijke kleinere bloempotten worden geplant. Turfhoudende teeltgrond is ideaal voor het kweken van stekken die veel vocht en voedingsstoffen nodig hebben. Als er nieuwe scheuten en bladeren ontstaan, kunnen de stekken waarschijnlijk wortel schieten. De toename was succesvol. Nu kan het stekje in een grotere pot worden getransplanteerd, zodat het voldoende ruimte heeft voor zijn wortels en zich verder kan ontwikkelen. Zoals eerder vermeld, kan de groei van de struik ook lang duren met deze methode. Als de jonge plant twee jaar oud is, kan deze op de definitieve locatie voor de winter in de herfst worden geplant. Wanneer het in een pot groeit, heeft het een zeer beschutte maar zonnige plek nodig en moet het altijd vochtig worden gehouden. Het is belangrijk dat overtollig water kan weglopen om wateroverlast te minimaliseren.

Video: Pampasgras, het grootste gras in de tuin. Tuinmanieren (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send