Kruiden

Zorg voor goudlariks bonsai - van water geven tot overwinteren

Pin
Send
Share
Send


De goudlarik afkomstig uit China wordt bijna uitsluitend als bonsai in Duitsland gekweekt. Goede zorg is belangrijk om dit te laten gedijen.

© Schwoab - Fotolia.com

Gouden lariksen zijn inheems in China. Daar groeien ze uit tot bergketens van 1500 meter en bereiken indrukwekkende hoogten tot 40 meter. De bladverliezende conifeer is botanisch gezien geen lariks, maar doet visueel denken aan de inheemse planten. De zachte, bossige naalden zijn echter veel groter dan die van de lariksen. De teelt van goudlariks (Pseudolarix amabilis) in onze breedtegraden is bijna uitsluitend beperkt tot bonsai. De volgende onderhoudsinstructies hebben daarom vooral betrekking op de aantrekkelijke minibomen.

Water goud lariks goed

De behoefte van de plant aan vocht is hoog. een regelmatig water geveng is het hele jaar door nodig. de De aarde mag niet uitdrogen, Dit zou leiden tot de dood van het fijne wortelnetwerk. Als u per ongeluk vergeet water te geven, moet u de plant onderdompelen in een bak met water tot aan de rand van de plantkom, zodat de Week de wortels opnieuw met water kan. Dit gebeurde meestal wanneer er geen luchtbellen meer waren.

Bij voorkeur gieten met regenwater. Als alternatief kunt u oud leidingwater gebruiken. De planten worden geleverd met een fijne douchestraal abgebraust. Deze behandeling biedt er een verhoogde luchtvochtigheid en reinigt tegelijkertijd de bladeren van stof en vuil.

"Tip: Als u leidingwater gebruikt om water te geven, zullen er geen kalkvlekken op de bladeren zijn.

Water geven is aanzienlijk minder in de winter. De aarde mag hier ook niet opdrogen.

Bemest gouden lariks

De gouden lariks wordt alleen tijdens de groeiperiode bevrucht, tussen mei en september, Met tussenpozen van drie tot vier weken zal een zijn vloeibare meststof gegeven voor bonsai planten. Meststofballen kunnen ook worden gebruikt.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 COMPO cactusmeststof voor alle cactussen en ... 110 beoordelingen€ 5,49 vanaf € 3,99Naar de winkel
2 Bonsai-meststof NPK stikstof + HIGH-TECH-meststof voor ... 15 beoordelingen8,95 €Naar de winkel
3 GREEN24 Ficus Ginseng retusa microcarpa bonsai meststof,… 7 beoordelingen8,95 €Naar de winkel

"Tip: Voor de groei van de plant en een weelderige groene naaldkleur één dosis epsom-zout per groeiseizoen op.

Vers verpotte planten worden de eerste maanden niet bemest.

Snijd de gouden lariks terug

De gouden lariks kan in het vroege voorjaar bezuinigen. De knoppen zijn op dit moment al aanwezig. De snede moet altijd vlak voor een nieuwe knop worden gemaakt. De gouden lariks spruit bijzonder mooi wanneer takken worden getrimd met de knoppen naar beneden gericht. Lange scheuten groeien uit de knoppen, die later worden teruggesneden tot een of twee knoppen. Als je enige tijd wacht voordat je snoeit, vormen zich sterke takken.

"Tip: Jonge planten mogen alleen worden gesnoeid als de scheuten ten minste 15 centimeter lang zijn. Oudere exemplaren kunnen eerder worden gesneden.

Regelmatige snijmaatregelen zijn nodig om de groeiwijze te behouden. Dit heeft invloed op het snoeien van takken en wortels. Terwijl de wortels worden verkort tijdens het verplanten, moeten de takken en scheuten worden teruggesneden in mei, juli en september.

Gouden lariks in sleutelwoorden terugdringen:

 • Snoeien in het vroege voorjaar
 • Kort de wortels in bij het verplanten
 • Topiary van takken en scheuten tussen mei en september

Gouden lariksdraad

Niet alleen het reguliere snoeien heeft invloed op de groeivorm van de gouden lariks, de draad beïnvloedt ook de vorm van de bonsai. Stammen, takken en twijgen kunnen worden gevormd. Gebruik hiervoor aluminiumdraad, dat spiraalvormig rond de gewenste delen van de plant wordt gewikkeld.

"Tip: De draad mag niet te strak zijn, maar ook niet te los.

Nadat takken en twijgen zijn ingepakt, worden ze in de juiste richting gebogen. Wanneer het groeiseizoen in mei begint, moet de draad worden verwijderd. Anders kan het gebeuren dat de stam en takken in de draad groeien en lelijke sporen van draad zichtbaar worden.

De belangrijkste zorgmaatregelen in één oogopslag

care maatregeltoelichting
gieten
 • De vloeistofbehoefte is hoog.
 • De aarde mag niet uitdrogen.
 • De plant wordt bespoten met regenwater of oud leidingwater.
 • De gouden lariks moet ook in de winter worden bewaterd, maar goedkoper.
bevruchten
 • Een vloeibare bonsai-meststof wordt tussen mei en september ongeveer elke zes weken toegediend.
 • De enkele dosis Epsom-zout heeft een positief effect op de plantengroei en de kleur van de naalden.
 • Na het verpotten hoeven de planten eerst niet te worden bemest.
gesneden
 • Een regelmatige snede is noodzakelijk om de gewoonte te behouden.
 • De gouden lariks wordt in het voorjaar teruggesneden.
 • Regelmatige vormsneden volgen tijdens het groeiseizoen.
 • De wortels worden bijgesneden tijdens het verplanten.
draden
 • Bedrading stam, takken en twijgen wordt aanbevolen.
 • De plantendelen zijn omwikkeld met dunne aluminiumdraad en in vorm gebogen.
 • De draad moet uiterlijk in mei worden verwijderd.

Ziekten en plagen

De gouden lariks is relatief zelden besmet door ziekten en plagen. Wolluis en wolluis kunnen optreden vanwege zorgfouten. Deze zuigen aan de naalden, ontnemen hen hun voedsel en laten de bomen na een tijdje kreupel lijken.

Om de verspreiding van luizenplaag te voorkomen, moet de hobbytuinier onmiddellijk handelen. Douchen met een harde waterstraal in een vroeg stadium kan voldoende zijn om de luizen te elimineren. In een vergevorderd stadium is het raadzaam om alle geïnfecteerde delen van de plant in te korten. Een volledige bezuiniging is vaak noodzakelijk.

"Tip: Wolluis legt hun eieren in de potgrond.

Aangetaste planten moeten altijd opnieuw worden verpot. Alleen een volledige uitwisseling van het substraat verwijdert betrouwbaar het ongedierte. De plantkom moet ook worden gereinigd en gedesinfecteerd met alcohol.

Met lieveheersbeestjes, gaasvliegen of parasitaire wespen hebben wolluis en wolluis natuurlijke roofdieren. Spuiten met zeepwater of behandelen met een melk-wateroplossing helpt luizenplaag. Brandnetelbouillon of tansy bouillon kan worden gebruikt om planten te versterken.

Voorkom onderhoudsfouten

Een te droge locatie kan de plant beschadigen. De fijne wortels moeten constant worden gehydrateerd, anders bestaat het risico op overlijden.

Een achtergebleven groei kan ook wijzen op een gebrek aan voedingsstoffen. Dit wordt voorkomen door regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Omdat de planten geen kalk verdragen, moet deze bij voorkeur worden bewaterd met regenwater.

Overwinterende lariks

Gouden lariksen moeten bij voorkeur als buitenbonsai worden bewaard. De minibomen verschillen niet van hun grote modellen. Ze voelen zich niet op hun gemak in huis, maar hebben de seizoensveranderingen buitenshuis nodig voor een optimale ontwikkeling.

"Tip: De lariks kan ook in de kas worden overwinterd, bij voorkeur bij temperaturen tot maximaal tien graden.

De gouden lariks is winterhard en verdraagt ​​temperaturen tot - 15 graden. In ruige berggebieden, waarvan kan worden verwacht dat het meer strenge vorst is, wordt een lichte winterbescherming voor de schaal aanbevolen. De schaal kan in de herfst in de grond worden begraven nadat de naalden zijn gevallen. Het oppervlak is enkele centimeters bedekt met substraat. Dit biedt extra bescherming voor de wortels.

Tijdens het koude seizoen moet erop worden gelet dat de vloer niet uitdroogt. De gouden lariks moet op vorstvrije dagen worden geïrrigeerd. Een hoes met plastic folie kan uitdroging bij strenge vorst voorkomen.

Pin
Send
Share
Send