Kamerplanten

Kerstcactusverzorging - informatie over de juiste locatie, water geven en bemesten

Pin
Send
Share
Send


De kerstcactus is eigenlijk vrij gemakkelijk te verzorgen. Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden, zodat je lang van je cactus kunt genieten.

© ClaraNila - Fotolia.com

Kerstcactussen, ook wel Schlumbergera genoemd, komen oorspronkelijk uit de regenwouden van Brazilië. De cactus, die rode, witte of oranje bloemen kan hebben, wordt tot 40 centimeter hoog en bijna even breed. De bloei vindt meestal zes weken plaats van november tot december, zodat de cactus de feestdagen viert. Omdat de verbonden cactus vrij gemakkelijk te verzorgen is en een langdurige metgezel blijkt te zijn, is hij bijzonder populair als kamerplant bij sommige geliefden. Maar hoe zorg je het best voor je kerstgenoot? Welke locatie heeft het gewas nodig - en waar moet nog meer aan worden gedacht?

Vele facetten voor decoratief gebruik

De kerstcactus staat niet alleen bekend om zijn mooie bloemen in de kerst- en winterperiode, maar ook om zijn biodiversiteit. De Schlumbergera Orssichiana staat bekend om het ontwikkelen van vlamachtige, rode bloemen, die zeer zeldzaam zijn te vinden. De Schlumbergera Truncata, aan de andere kant, is zeer gemakkelijk te verzorgen en is nu wijdverbreid omdat liefhebbers het kopen vanwege de roze, oranje of rode en witte bloemen als kamerplant. Overigens is de kerstcactus uitgelijnd met de zon, dus hij vindt het niet leuk als hij constant wordt aangepast of omgedraaid.

Voordelen van de kerstcactus
✔ bloeit ongeveer zes weken
✔ Bloei vindt plaats van november tot december in de winter
✔ is meestal gemakkelijk te verzorgen
✔ Bloemen kunnen rood, wit, oranje of roze zijn
✔ Er zijn veel soorten kerstcactussen, waaronder zeldzame
✔ mooie kamerplant, die er ook goed uitziet vanwege zijn ledematenNadelen van de kerstcactus
✘ werpt zijn knoppen uit als het wordt verplaatst of te vaak wordt verplaatst, omdat het zich weer naar de zon moet draaien
✘ sommige soorten zijn zeer zeldzaam en daarom nauwelijks verkrijgbaar
Blüte Geen bloei buiten de winter, dus je moet er het hele jaar op wachten

Welke locatie is het beste?

Allereerst moet worden gezegd dat de kerstcactus niet in de tuin of op het balkon wordt bewaard. Omdat dit een kamerplant is die trouwens steunt op een ietwat zonnige, maar soms schaduwrijke locatie. De plant uit het regenwoud is erg blij met de vroege zon in de ochtend of avond, daarom moeten eigenaren bij voorkeur op zoek zijn naar een dergelijke locatie. Warmte van de middagzon, aan de andere kant, moet worden vermeden als je een perfecte locatie voor de kerstcactus wilt vinden. Daarom moet een bepaalde afstand tot het raam mogelijk zijn als er geen betere locatie kan worden gevonden. Als je de cactus buiten op de juiste temperatuur wilt bewaren, mag hij 's nachts niet onder de 10 graden Celsius komen. Dan mag de cactus op een schaduwrijke plek blijven hangen. Hier is het echter belangrijk om van tevoren aan de buitentemperatuur te wennen, bijvoorbeeld door deze een uur buiten te houden. Als de cactus binnen blijft, is het welkom om hem boven een kachel te houden, omdat warme wortels goed zijn voor het gewas.

Welke grond heeft de kerstcactus nodig?

In het beste geval wordt cactusgrond gebruikt voor de kerstcactus, omdat deze zo doorlatend mogelijk moet zijn - de kerstcactus verdraagt ​​geen wateroverlast. Een klein deel van zand of klei kan zich in de aarde bevinden. Potgrond is echter minder geschikt omdat het vaak niet doorlaatbaar genoeg is en de genoemde wateroverlast zich vormt. Als je de optie hebt om wat kleikorrel aan de cactusgrond toe te voegen, komt dit de kerstcactus ten goede.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 COMPO CACTEA cactus en succulente grond na 8 weken ... 133 beoordelingen7,99 €Naar de winkel
2 Ondergroene cactusliefde, aarde voor cactussen en Co., biologisch, ... 27 beoordelingen3,49 €Naar de winkel
3 Vulkatec cactusgrond Premium 1-5 mm 25 ltr. 44 beoordelingen19,99 €Naar de winkel

Moet de kerstcactus opnieuw worden verpot?

Omdat een kerstcactus snel tot 40 cm hoog en bijna net zo breed wordt, kan het van tijd tot tijd nodig zijn om hem een ​​grotere leefruimte te geven, d.w.z. een grotere bloempot. Anders zouden de wortels van de plant geen ruimte meer hebben, zodat deze niet alleen verdere groei stopt, maar ook slecht bloeit. Over het algemeen moet u alleen verpotten na de bloeiperiode, met speciale aandacht voor de wortels zodat ze niet worden beschadigd. Bij het verpotten moet de nieuwe pot ook worden uitgevoerd met verse in plaats van oude grond, zodat de cactus ook verse voedingsstoffen ontvangt. Over het algemeen moet de bloempot voor kerstcactussen ook kleiner zijn dan de bos planten boven de grond. Dit komt omdat het wortelsysteem van de kerstcactus heel snel groeit, maar meestal compact is geworteld, zodat het aanzienlijk kleiner blijkt te zijn dan de plant zelf. Dit betekent dat de pot alleen omdat de plant over de rand van de pot groeit je bent verre van te klein.

Moet je de kerstcactus bemesten - of is water genoeg?

Als het gaat om de zorg voor een kerstcactus, maakt water geven daar natuurlijk ook deel van uit. Er zijn een paar dingen om te overwegen, zoals:

➣ Het water zelf mag nooit kalkhoudend zijn, dus gekookt water of regenwater uit de tuin is beter - kalkhoudend water wordt in geen geval goed verdragen door de kerstcactus
➣ Bij hogere temperaturen in de lente, zomer en late zomer moet er regelmatig water worden gegeven zodat de ondergrond water kan opnemen
Wasser Water verzamelt zich in de onderzetter, dit moet altijd onmiddellijk worden verwijderd om wateroverlast te voorkomen
➣ Aquariumwater is ook geschikt om water te geven omdat het voedingsstoffen bevat, maar dit moet niet te vaak gebeuren


De bemesting is een beetje anders. De kerstcactus komt immers uit weinig voedingsstoffen en kan daarom niet omgaan met een overmatige hoeveelheid voedingsstoffen. Dus minder is veel meer als het gaat om kunstmest voor kerstcactus. Jonge, bijv. Vers gekochte kerstcactussen hoeven helemaal niet te worden bemest, na één of twee jaar kan de eerste bevruchting plaatsvinden. Er is heel weinig vloeibare plantenmest nodig om de kerstcactus in het voorjaar van de nodige dosis voedingsstoffen te voorzien.

De kerstcactus snijden - moet je helemaal snijden?

Het snijden van de populaire kerstcactus is eigenlijk alleen nodig als je het wilt vermenigvuldigen met stekken. Deze kunnen dan minstens drie centimeter diep in een bloempot in cactussen worden geplant om uit te groeien tot een onafhankelijke plant nadat ze constant vochtig zijn gehouden. Te vaak water geven moet hier weer worden vermeden vanwege de wateroverlast. Anders kunnen gedroogde bloemen na de bloeiperiode van de kerstcactus worden afgesneden, op voorwaarde dat ze niet vanzelf vallen. Gedroogde ledematen kunnen indien nodig ook worden afgesneden, anders is bijsnijden niet nodig.

Conclusie

Zoals je kunt zien, is de kerstcactus een erg knappe, maar ook gemakkelijk te onderhouden vertegenwoordiger van de cactussen. Hoewel je het hele jaar door op de mooie bloem wacht, duurt deze vrij lang in de winter en biedt een leuke afwisseling van andere planten in de winter. Zelfs de vereisten voor water geven zijn zo laag aan de kant van de plant dat zelfs leken het goed kunnen houden - het bespaart ook veel werk, omdat nauwelijks sneden nodig zijn en de plant geen grote potten en weinig kunstmest nodig heeft. Het is in elk geval de moeite waard om te overwegen om kerstcactussen te kopen.

Pin
Send
Share
Send