Kruiden

Identificeer, bestrijd en voorkom spintmijten van orchideeën

Pin
Send
Share
Send


Spintmijten kunnen je orchideeën ernstig beschadigen. We laten u zien waar u op moet letten en hoe u zich van de mijten kunt ontdoen.

© tb - Fotolia.com

In het ergste geval kan ongedierte op orchideeën leiden tot de dood van de plant. Om effectief tegen het ongedierte te kunnen werken, is het belangrijk om ze eerst correct te identificeren om het juiste natuurlijke of chemische bestrijdingsmiddel te kunnen selecteren. Als orchideeën zijn geïnfecteerd door mijten, zijn dit meestal spintmijten. Middelen die kunnen worden gebruikt bij luizenplagen zijn meestal niet bijzonder effectief bij spintmijtinfestatie.

We zullen alle geïnteresseerde lezers eerst vertellen hoe mijten in orchideeën kunnen worden herkend. Alleen in de tweede stap laten we zien hoe we deze plaag kunnen bestrijden om de plant te redden. Uit milieuoogpunt staan ​​mensen en (huis) diervriendelijke middelen duidelijk op de voorgrond. Bovendien kunnen alle hobbytuinders verschillende preventieve maatregelen nemen zodat spintmijten de plant in de eerste plaats niet infecteren.

Meer informatie over spintmijten

Er zijn wereldwijd ongeveer 1200 verschillende soorten spintmijten, die behoren tot een subklasse van mijten. In de regel zijn spintmijten te vinden aan de onderkant van de bladeren van orchideeën en andere aangetaste planten. Daar spinnen de mijten extreem fijne, witachtige glinsterende vliezen die dienen om het ongedierte te beschermen. De mijten voeden zich met de sappen van de plant, die op zijn beurt veel kracht van de besmette orchidee haalt. Als de plant door de mijten wordt doorboord, is de orchidee beschadigd. Al met al is er wereldwijd een grote verscheidenheid aan spint, die zeer verschillende soorten planten aanvallen. De volgende spintmijten zijn een economisch probleem:

 • Rode spin
 • Gemeenschappelijke spint
 • Linde spint

Uiterlijk van de spint

© chuc.de - Fotolia.com

De lichaamsvorm van een spint lijkt op een peer. De kleine lengte van deze mijten kan 0,25 tot ongeveer 0,8 millimeter zijn. Dit type mijt is ook te herkennen aan een roodachtige, oranje, groenachtige of geelachtige kleur. De zachte huidmijten hebben ook haren. Er zijn maximaal 16 haarparen te zien als je goed kijkt. De larven van de spint hebben drie paar poten. Volwassen spintmijten daarentegen hebben niet alleen zes, maar acht poten.

Schadelijke effecten van spint

Naast de delicate, witte webben, zorgen de spint ook voor dat de bladeren van de geïnfecteerde plant zilverachtig glanzen. Dit is het logische gevolg van het tikken en uitzuigen van de bladeren door de mijten. Als de besmetting al een vergevorderd stadium heeft bereikt, worden de bladeren bruinzwart, wat hun dood en de veronderstelde dreigende dood van de hele plant / orchidee aangeeft. Het is gemakkelijk uit te leggen dat dit verval zeer snel vordert. In extreme gevallen steekt slechts één spint de bladeren van de orchidee, maar liefst 20 keer per minuut. De weefselcellen van de plantenbladeren zijn daarom niet lang bestand tegen deze belasting, vooral niet bij veel spint.

Negeer geen tekenen van spint!

Als er veel spikkels met een lichtgele kleur op de bladeren van de orchideeën zijn, is dit een solide indicatie van een aanval met spint. Nu is het tijd om actie te ondernemen tegen het ongedierte. Als dit niet gebeurt, zullen de bladeren en vervolgens de scheuten en uiteindelijk de hele plant sterven. Als de besmetting te laat wordt opgemerkt, is er geen hoop dat de betreffende orchidee nog steeds kan worden gered. Naast orchideeën worden de volgende planten ook vaak aangetast door verschillende soorten spint:

 • komkommers
 • rozen
 • appel
 • peer
 • perzik
 • Pruim & Pruim
 • aardbeien
 • frambozen
 • kruisbessen
 • aalbessen
 • Eiben

Opgemerkt moet worden dat spint vooral graag op planten stuit die al verzwakt zijn. Omdat de mijten dan een veel eenvoudiger spel hebben.

Spintmijt levensstijl

Als u met succes spint wilt bestrijden, moet u de voorkeurslevensstijl van de mijt kennen. Ze houden van een droog en warm klimaat. Een beschermde locatie is ook ideaal voor de spintmijten. Hoewel de individuele spintmijten maar een paar weken kunnen duren, vermenigvuldigen deze plagen zich ongelooflijk snel. Een paar mijten kunnen snel een hele kolonie worden. In het bijzonder, als de mijten een orchidee hebben aangetast, waarvan de locatie ofwel een dikke warme kas of een warme en heldere vensterbank is, kunnen ze zich het hele jaar door reproduceren.

Spintmijten vermenigvuldigen zich snel

© Frank Hoppe - Fotolia.com

Juist om die reden is er het hele jaar door een risico op spintmijt voor orchideeën. Een enkele spint kan tot 100 eieren leggen totdat hij sterft, op voorwaarde dat de omstandigheden het toelaten. De vrouwtjes leggen ook de eieren aan de onderkant van het blad. Het duurt slechts drie dagen voordat de eerste mijten uit deze eieren komen. In een week of twee zijn de voormalige larven volwassen mijten geworden die zich kunnen voortplanten. Daarom is het ook zo belangrijk om de besmetting zo snel mogelijk onder controle te krijgen voordat de mijten zich kunnen verspreiden naar andere orchideeën in hun eigen appartement of in de kas.

Spintmijten houden ervan warm te zijn

Een besmetting met spint kan buiten worden waargenomen, vooral in de zomer. In gesloten, warme kamers kan de spintmijtinfestatie van verschillende kamerplanten ook een probleem worden in de winter, wat te wijten is aan de aangenaam warme omgevingscondities. De dikke verwarmingslucht zorgt ervoor dat de mijten zich rondom goed voelen en zich gelukkig voortplanten. Het kan heel goed gebeuren dat bij het kopen van een nieuwe kamerplant bij een gespecialiseerde dealer of tuincentrum, de spintmijten eerst worden binnengebracht en vervolgens worden verspreid naar de bestaande planten.

Voorkom besmetting met spint

Hoewel we de mogelijke maatregelen ter bestrijding van spint op orchideeën nader willen bekijken, willen we eerst ingaan op wat preventieve maatregelen zinvol zijn. Gezien de leefomstandigheden waaraan dit ongedierte de voorkeur geeft, is het raadzaam ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid zo hoog mogelijk is. Omdat deze vochtigheid helemaal niet van spint houdt. In de zomer of tijdens verwarmingsperioden, die ook worden gekenmerkt door een vrij droge lucht, is het daarom zinvol om de planten regelmatig met water te besproeien. Dit verhoogt de luchtvochtigheid. De planten moeten ook voldoende van water worden voorzien.

Nieuwe orchideeën staan ​​het liefst in quarantaine

Bij het kopen van nieuwe planten is het bovendien belangrijk om ervoor te zorgen dat ze nog niet zijn geïnfecteerd. Als het slechts een kleinschalige infectie is, zijn de spintmijten moeilijk met het blote oog te zien. Daarom, als u aan de veilige kant wilt zijn, schrijft u een quarantaine voor alle nieuwe planten die naar uw eigen appartement moeten verhuizen. Het duurt tenslotte maar een paar dagen voordat de mijten uit hun eieren komen.

De mijten kunnen zich vervolgens binnen maximaal twee weken voortplanten. Of een orchidee of andere kamerplant daadwerkelijk is geïnfecteerd met spint, is heel snel te zien. Als dit het geval is, moet de nieuw aangeschafte plant eerst worden behandeld met spint voordat hij zich bij de andere bestaande kamerplanten kan voegen.

Zorg - Krachtige planten zijn robuuster

Daarnaast is een goede verzorging van de bestaande orchideeën een must. De kans op een infectie neemt immers toe als de plant al verzwakt is. Krachtige, gezonde planten die in de bloei van hun leven zijn, kunnen de mijten echter beter trotseren. Regelmatige bemesting zorgt er ook voor dat de orchideeën veel beter bestand zijn tegen mogelijke spint.

In de video worden de zorgmaatregelen voor orchideeën zeer goed uitgelegd:

Natuurlijke vijanden van de spint

Bovendien worden de volgende voordelen beschouwd als natuurlijke antagonisten van spint:

 • roofmijten
 • roofkevers
 • lacewings
 • lieveheersbeestje

Het bevorderen van nuttige organismen ter bescherming tegen een mogelijke besmetting met spint is echter alleen mogelijk in kassen en niet in de eigen leefruimte. De orchidee regelmatig bevochtigen met zacht water heeft zich veel succesvoller bewezen in gesloten ruimtes. Overigens kunnen roofmijten de spintmijt het beste tegengaan in de volgende omgevingscondities: temperaturen van ongeveer 25 graden Celsius en een luchtvochtigheid van ongeveer 75 procent. Hoe vroeger de roofmijten worden gebruikt, hoe beter. Ze zijn zo effectief als een natuurlijke remedie voor spint, omdat twee roofmijten uitkomen in dezelfde periode voor elke spint die uitkomt.

Actief handelen tegen spint

Onderzoek orchidee met vergrootglas en verstuiver

Zodat de orchidee de best mogelijke overlevingskans heeft, is het belangrijk om de besmetting zo vroeg mogelijk te herkennen en te behandelen. Het is daarom raadzaam om hun bladeren goed in de gaten te houden telkens wanneer de planten water krijgen en bemest worden.

Omdat spintmijten klein zijn en daarom uiterst moeilijk met het blote oog te zien zijn, is het raadzaam om de bladeren met een vergrootglas te onderzoeken. Een waterverstuiver moet ook worden gebruikt. Dit moet hoe dan ook worden gebruikt om de orchideeën regelmatig te bevochtigen en ze zo mogelijk tegen besmetting te beschermen. Vanwege het vocht kunnen de fijne, witte banen zichtbaarder worden gemaakt voordat het te laat is. Als de genoemde spikkels of spintmijten met hun witte vliezen aan de onderkant van het blad te zien zijn, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen tegen het ongedierte.

Aangetaste planten onmiddellijk in quarantaine geplaatst

Als er een besmetting is met een orchidee met spint, is het eerste wat je moet doen alle planten die ook besmet kunnen zijn, samen naar een andere kamer verplaatsen. Dankzij de quarantaine kan ervoor worden gezorgd dat de besmetting zich niet naar andere planten kan verspreiden. De quarantainelocatie mag niet te warm en vochtig zijn. Omdat het ongedierte dat helemaal niet leuk vindt.

Spintmijten houden niet van vocht

Hoe het ongedierte moet worden aangepakt, hangt onder andere af van hoe sterk de plaag is en hoe veerkrachtig de orchidee is. Een relatief gezonde en robuuste orchidee, die alleen te maken heeft met een milde aantasting, kan met water worden weggeraspt. De volgende instructies moeten worden opgevolgd:

 • Het beste wat je kunt doen is de kluit beschermen met een zak wanneer je hem afspoelt.
 • De plant kan gemakkelijk worden gedoucht in de douche of in bad.
 • Herhaal het douchen van de plant meerdere keren om de paar dagen om alle ongedierte uit te schakelen.

Optioneel kan de hele kamerplant na het douchen gedurende een korte periode in een doorzichtige filmzak worden gewikkeld. Het voordeel is duidelijk: dit zorgt voor een hoge luchtvochtigheid, zodat de spint normaal gesproken binnen een paar dagen of een week sterft.

Snijd de aangetaste bladeren en scheuten af

Als het ongedierte niet adequaat op deze maatregelen reageert, kunnen de aangetaste scheuten en bladeren worden afgesneden. Dit moet echter alleen gebeuren in de mate dat de orchidee nog steeds levensvatbaar is zonder de afgesneden bladeren en scheuten. Het is absoluut niet aan te raden om deze bladeren en scheuten op de compost te leggen. Omdat het ongedierte zich kan blijven vermenigvuldigen. Dit is met name problematisch omdat spintmijten een probleem kunnen worden, niet alleen voor orchideeën, maar ook voor andere planten (zelfs buitenshuis).

Detecteer spintmijten met afgewerkte pesticiden

Neem tegen spint

Kant-en-klare pesticiden op natuurlijke basis zijn vooral nuttig in een vroeg stadium van spintmijt. Omdat er dan goede kansen zijn om de plaag aan te kunnen, zelfs zonder de geconcentreerde chemische club en om de orchidee te kunnen redden van een mogelijke dood. Pesticiden die neem bevatten, die gemakkelijk verkrijgbaar zijn in een goed gevulde ijzerhandel of tuincentrum, moeten het middel zijn om te kiezen, op voorwaarde dat de bovengenoemde maatregelen niet hebben gewerkt of het gebruik van roofmijten geen bruikbaar alternatief is.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 COMPO BIO Insectvrije Neem, vecht tegen ... 125 beoordelingen15,99 € 11,54 €Naar de winkel
2 Neem Capsules Bio - Azadirachta Indica - 150g capsules -… 9 beoordelingen16,90 €Naar de winkel
3 Naturen 7003 Organic Pest Free Neem, 75 ml 72 beoordelingen12,97 €Naar de winkel

Biociden en pesticiden

Alleen wanneer de orchidee op het punt staat definitief te worden vernietigd, willen de meeste hobbytuiniers nadenken over scherpere middelen in de strijd tegen het ongedierte. Voordat de orchidee niet meer kan worden opgeslagen, kunt u een acaricide proberen, die ook verkrijgbaar is bij gespecialiseerde dealers. Dit zijn extreem krachtige bio- of pesticiden die speciaal worden aangeboden voor de bestrijding van spint. Als deze preparaten in kassen of buitenshuis worden gebruikt, is het zeker zinvol om te vertrouwen op een preparaat dat zo weinig of zo goed mogelijk geen schade toebrengt aan een breed scala aan nuttige organismen, zoals gaasvliegen of bijen.

Gooi dode planten weg

Als een reddingspoging helaas is mislukt, moet de betreffende orchidee worden verwijderd. Om de genoemde redenen hoort deze plant niet bij een composthoop te horen. Het is beter om de orchidee meteen weg te gooien met organisch of huishoudelijk afval. Als de pot met dode orchidee wordt gebruikt voor een nieuwe plant, moet u ervoor zorgen dat deze vrij is van mijten en hun eieren. De voormalige locatie van de orchidee moet ook worden vrijgemaakt van mijten die mogelijk zijn achtergebleven, zodat andere planten niet worden blootgesteld aan het onnodige risico op infectie.

Pin
Send
Share
Send