Kamerplanten

Vergroot vensterblad - zo eenvoudig is het

Pin
Send
Share
Send


Het vensterblad is een van de planten, die zo gemakkelijk te vermenigvuldigen is dat zelfs beginners het zonder problemen kunnen doen. We zullen hier uitleggen hoe het werkt.

© normankrauss - Fotolia.com

Het vensterblad - ook wel Monstera genoemd - is een zeer populaire kamerplant in Europa, die oorspronkelijk uit de Caribische en Zuid-Amerikaanse tropen komt. De groenblijvende plant is te herkennen aan zijn speciale bladeren, die zijn voorzien van openingen, die geen doorlopende bladeren zijn. Het vensterblad is nog steeds een snelgroeiende klimplant die naar boven toe ruimte nodig heeft en daarom in zijn pot moet worden ondersteund. Het gewas, dat aan het begin van de 19e eeuw werd geïmporteerd, is om vele andere redenen nog steeds erg populair in Europa - daarom proberen veel enthousiastelingen de plant te vermenigvuldigen.

Waarom is de Monstera zo populair?

Zoals eerder vermeld, is het vensterblad een klimplant die snel groeit en groenblijvend is - dit betekent dat de pracht van bladeren met zijn ongewone uiterlijk het hele jaar door kan worden genoten. Wat voor veel eigenaren niet vanzelfsprekend is, is dat de tropische plant nauwelijks eisen stelt aan verzorging - om deze reden wordt het goed beschouwd als een kamerplant voor beginners. Geen wonder dat veel hobbytuiniers en -liefhebbers het gewas willen weggeven en doorgeven, of het zelf willen reproduceren.

Over het algemeen is het niet nodig om de Monstera te snijden en bemesten is ook zeer zeldzaam - dus het is zelfs voor mensen zonder een "groene duim" erg aantrekkelijk om het raamblad te krijgen. Maar hoe werkt vermenigvuldiging? En wat is er voor of tegen?

Vergroot vensterblad - voor- en nadelen

voordelennadelen
✔ gemakkelijk te onderhouden plant
✔ kan ook buiten op de juiste temperatuur worden gehouden
✔ hoeft nauwelijks te worden gesneden of bemest
✔ groeit gretig in hoogte
✔ biedt een heel speciaal bladbeeld
✔ is zeer assertief, zelfs zonder vervelend onderhoud
✔ Beschikbaar in ongeveer 50 verschillende ondersoorten
vanwege de look ideaal als een geschenk of kleine aandacht
✖ Plant is gevoelig voor wateroverlast
✖ jonge planten zijn niet zo goed met direct zonlicht

Zoals je kunt zien, zijn er veel redenen om de Monstera zelf te laten groeien - zelfs als je niet vaak in contact bent geweest met dergelijke plantenverzorging en -onderhoud. Kortom, je kunt niet verkeerd gaan met vermeerdering, omdat het raamblad veel vergeeft, zoals een radicale snee in de bladeren. Alleen de luchtwortels van de plant zijn gevoeliger en moeten daarom niet zoveel mogelijk worden gesnoeid. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het vensterblad als kamerplant binnenkomt als je het wilt vermenigvuldigen en een fout wilt maken.

Monstera vermenigvuldigen - Zo gaat het

Over het algemeen is het erg belangrijk om te weten dat de plant luchtwortels heeft, die vaak zelfs uit de pot groeien en door sommige plantenliefhebbers als niet zo aantrekkelijk worden ervaren. Net als bij een orchidee, moeten deze wortels worden vermeden bij het snijden, alleen droge of rotte wortels mogen zorgvuldig worden gescheiden. Je moet ook weten dat het deze wortels zijn die zich verankeren op een steun om de plant te laten klimmen. Dus als je de plant wilt vermeerderen, moet je deze basis niet beschadigen of zelfs verdelen - alleen het controleren en onderhouden van de wortels op een gezonde manier is "toegestaan".

❖ Stap 1:

Individuele opnamen worden geselecteerd en afgesneden. Ze hebben een goede lengte nodig, maar hoeven niet direct bij het startpunt te worden afgesneden. Ze kunnen individueel worden geselecteerd of worden verkregen door de plant radicaal te snoeien als deze vanwege de snelle groei ernstig moet worden ingekort. Kortom, een nieuwe Monstera-plant kan uit elke afzonderlijke scheut tevoorschijn komen zonder er veel moeite voor te doen. Snijd daarom in het begin niet teveel scheuten af, maar beproef uw geluk met een paar indien nodig.

❖ Stap 2:

Nu kunnen de individuele scheuten in een glas met water worden gedaan, dan hebben ze een locatie nodig die zo helder mogelijk is, maar niet direct zonnig, om te wortelen. Bovendien moet de gekozen locatie zo warm mogelijk zijn om de groei te stimuleren.

❖ Stap 3:

Als alternatief kunnen de scheuten ook in hun eigen bloempot worden geplaatst die met aarde is gevuld. Ook bij deze methode is een warme en heldere locatie erg belangrijk, waarin geen direct zonlicht optreedt. Allereerst is er geen ondersteuning nodig voor de shoot als deze klein is. Maar als het groeit en nieuwe bladeren krijgt, wordt het meestal te zwaar om niet om te vallen - een ondersteuning zal dan uiterlijk nodig zijn.

❖ Stap 4:

Zodra de stekken nieuwe bladeren spruiten, kun je ervan uitgaan dat ze wortel hebben geschoten (dit is onmiddellijk duidelijk bij het groeien in een waterglas). Nu is het tijd om de stekken te potten of het groeiende vensterblad een groter huis te geven met de juiste steun van hout. Bemesting is niet nodig, bewatering alleen licht als de grond is opgedroogd.

Vermijd zonlicht
Jonge net geteelde raambladeren zijn nog steeds enigszins gevoelig als jonge planten, daarom moeten niet alleen meststoffen worden vermeden, maar ook direct zonlicht. Als de plant nauwelijks kan worden gestopt met groeien en een beetje ouder is, kan hij nog steeds op een gedeeltelijk schaduwrijke plek komen. De plant staat op temperaturen van rond de 20 graden, en dit is waar het het meest comfortabel aanvoelt. In de herfst en lente zijn schaduwrijke maar lichte plekken in huis ook het beste voor jonge planten. Jonge planten die nog geen openingen in de bladeren hebben, mogen niet buiten worden geplaatst omdat ze hiervoor te gevoelig zijn. Zolang de bladeren geen openingen hebben, zullen ze ook niet profiteren van direct zonlicht. Als deze echter worden getraind, kan de plant ook genieten van wat zonlicht om te worden gestabiliseerd en ondersteund in zijn groei.

Andere belangrijke informatie

Vanwege zijn tropische oorsprong is het vensterblad een plant die van vocht houdt. Als volwassen plant krijg je geen wateroverlast, maar je bladeren willen veel vocht, dat niet alleen uit de aarde wordt gewonnen. Om deze reden is het ook belangrijk om jonge planten of stekken te bestrooien met een spuitfles en water van een korte afstand, zodat hun bladeren kunnen absorberen en van het vocht kunnen genieten. Tegelijkertijd of als alternatief kun je de bladeren ook afzonderlijk borstelen met een licht vochtige spons, ze zijn erg blij met beide variaties.

Zoals je kunt zien, is het niet alleen gemakkelijk om een ​​vensterblad als kamerplant te houden, maar het kan ook worden vermeerderd door elke beginner. Als je weet wat de behoeften van de plant zijn, is het gemakkelijk om hem stevig te laten groeien - zelfs als de stekken net uit een scheut zijn gekweekt.

Video: 6 BEHANG TIPS Nummer 5 is mijn favoriet! (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send