Kamerplanten

Bloedbloemen planten - tips voor locatie, substraat en veld

Pin
Send
Share
Send


De bloedbloem is nog steeds relatief zeldzaam in Duitsland, hoewel het kan overtuigen met een prachtige bloem. Bovendien is het zeer gemakkelijk te planten en te onderhouden.

© christiane65 - Fotolia.com

Bloedbloemen - wetenschappelijk ook wel haemanthus genoemd - behoren tot de kamerplanten die liefhebbers graag in grote aantallen planten vanwege hun spectaculaire bloei. De bolgewas is verkrijgbaar in verschillende ondersoorten en komt uit de familie van de Amaryllis-familie en komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, waar het wijdverspreid is. De bloem is erg populair vanwege zijn rode bloesem en de rijke structuur van de bladeren en stengel, maar ook omdat de bloemen een diameter kunnen hebben van maximaal 15 of zelfs 20 centimeter. Dit zorgt voor een spectaculaire look die ongeëvenaard is in de bloeiperiode vanwege de kleur en de grootte, maar ook de indeling van de bloemborstels. We zullen in meer detail uitleggen hoe je de bloedbloem op de juiste manier kunt planten als kamerplant.

Waarom de bloedbloem de naam bloedbloem draagt

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat de bloedbloem een ​​bloedbloem wordt genoemd omdat zijn grote bloemen felrood zijn - maar dit is niet het geval. Integendeel, de stengel van de kamerplant leidde ertoe dat het de naam bloedbloem kreeg: het is gevuld met bloedrood sap dat ontsnapt wanneer de stengel beschadigd is - net als bloed. Naast de spectaculaire bloei van de plant, is dit een van de speciale eigenschappen die plantenliefhebbers en hobbytuinders altijd aantrekken. Tegelijkertijd snijdt de plant een fijne figuur, zelfs zonder bloemen: lange, golvende en sterke bladeren verschijnen groenblijvend in een paar ondersoorten, maar worden meestal voor de winter als bladeren weggegooid en kunnen een lengte van maximaal 35 cm bereiken. Wanneer de bloemen verschijnen, kan de plant een hoogte van maximaal 60 centimeter bereiken.

Andere dingen die het waard zijn te weten over de bloedbloem

De bloeitijd van de bloedbloem begint meestal in de late zomer, d.w.z. augustus. Gedurende deze tijd ontwikkelde de bloesem met stervormige borstels, die altijd indruk maken met hun rode kleur en bloei. Na de bloei, meestal in september, ontwikkelen de bloemen bessen die, afhankelijk van de rijpheid, wit, roze, maar ook oranje en rood kunnen worden gekleurd. De plant rust meestal in de winter om ervoor te zorgen dat het gebladerte in de lente weer dicht en sterk is. Sommige soorten haemanthus ontwikkelen ook witte bloemen in plaats van rood, zonder minder visueel aantrekkelijk te zijn, maar gedragen zich verder op dezelfde manier. Hier is een duidelijk profiel van de populaire kamerplant:

  • Bloedbloemen staan ​​bekend onder de wetenschappelijke naam Haemanthus
  • de bolgewas wordt in dit land als kamerplant gebruikt
  • De oorsprong is Zuid-Afrika, maar de plant komt ook veel voor in andere delen van Afrika
  • rode of witte bloemen bereiken een diameter van maximaal 20 cm, de plant zelf kan een hoogte van 60 cm bereiken
  • na de bloei draagt ​​de plant bessen
  • bladverliezende planten, maar sommige ondersoorten zijn groenblijvend

Bloedbloemen planten - daar gaat het om

Locatie:

Als je de bloedbloem als kamerplant wilt houden, moet je de gewenste locatie weten. Een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius is ideaal voor de bloem.Als het te koel wordt, duurt de bloei veel langer. De kamerplant kan geen directe zon verdragen, in dit geval treedt zonnebrand vaak op en de bladeren verbranden snel, zodat ze volledig of op zijn minst gedeeltelijk afsterven. Een lichte plek in huis voor de bloedbloem is ideaal als deze niet direct zonnig is en voldoende schaduw biedt. Het opzetten van een zuidraam of de schaduwrijke serre is een goede keuze voor de bloedbloem.

Substraat:

Als je de plant als een ui hebt gekocht, moet je zo snel mogelijk een pot krijgen en deze in het voorjaar planten. Teeltgrond die zoveel mogelijk voedingsstoffen kan leveren, is geschikt als substraat. De ui moet met dit substraat worden bedekt, maar alleen in een vrij dunne laag. De bol wordt licht vochtig in de grond gehouden, maar mag niet te veel water krijgen - dan is een heldere, maar niet zonnige en niet te warme locatie belangrijk om de plant aan te trekken.

Als je een jonge plant hebt gekocht, moet je deze onmiddellijk in de juiste pot zetten. Hiervoor kan voedingsrijke, leemachtige en humusrijke grond worden gebruikt, maar volwassen compost is ook zeer geschikt. Vervolgens kan de plant direct op een helder raam worden geplaatst als de kamertemperatuur correct is. Zoals reeds beschreven, moet directe zon worden vermeden.

Water geven en bemesten

Regelmatig water geven en bemesten zal de kiemende plant helpen goed te groeien tot het verwelkt vóór de winter. Als dit is gebeurd, moeten de bladeren worden afgesneden en moet de plant een iets donkerdere plek krijgen. Na de winter, rond begin maart, kan de plant zich dan verplaatsen naar een lichtere en ietwat warmere plek met nieuwe grond.

Houd bloedbloem buiten

In de regel kan een volwassen bloedbloemplant ook buitenshuis worden gehouden. Er zijn echter enkele aspecten waarmee u rekening moet houden, zodat de plant in goede staat blijft: de plant mag alleen buiten in een pot of emmer worden bewaard, zodat deze op tijd voor de winter vóór de eerste vorst kan worden teruggebracht. Bovendien heeft het een heldere maar niet zonnige plaats nodig, die ook moet worden beschermd. Sterke hitte moet worden vermeden door in de schaduw te plaatsen, in de zomer moet een verhoogde watergift worden waargenomen. Over het algemeen moet de grond anders enigszins vochtig worden gehouden, maar niet te nat. Jonge exemplaren worden beter binnenshuis bewaard, omdat ze zich nog niet al te goed aan het weer kunnen aanpassen. In de winter is de ideale temperatuur voor de plant binnenshuis ongeveer 14 graden, daarom is hij in goede handen in de kelder. Tijdens de winterperiode is licht niet nodig vanwege de rustfase van de plant.

Voor- en nadelen van de bloedbloem

voordelennadelen
✔ gemakkelijk te onderhouden✖ is niet geschikt voor de winter buiten en moet daarom in de herfst worden binnengebracht
✔ kan worden gekocht als een ui of jonge plant✖ Snijd de bladeren af ​​nadat ze zijn verwelkt
✔ ideaal als kamerplant✖ Een koele maar vorstvrije donkere plaats is vereist in de winter
✔ Neem een ​​pauze in de winter, tijdens welke zorg aanzienlijk lager is
✔ kan in de zomer buiten worden gehouden
✔ Vereist een matige hoeveelheid water, zo nu en dan kunstmest of composthoudende aarde
✔ overtuigt met prachtige rode of witte bloemen
✔ wordt behoorlijk groot en weelderig

Wie weet hoe om te gaan met de bloedbloem, heeft geen groene duim of deskundige ervaring nodig om deze mooie plant te kopen. De prachtige plant is een optische blikvanger in de bloeiperiode, maar kan ook zonder bloei worden gezien. Alleen in de winter kan het niet veel optisch leveren, maar het vereist ook minder onderhoud. De bloedbloem is daarom ideaal voor alle liefhebbers die in de zomer met weinig moeite willen worden beloond, maar ook voor degenen die op zoek zijn naar een speciale plant die niet zo gebruikelijk is. Vanwege de vele ondersoorten is het ook geen probleem om je favoriete plant te ontdekken.

Pin
Send
Share
Send