Kamerplanten

Kerstcactus verliest bladeren - waarom dat is en wat je kunt doen

Pin
Send
Share
Send


Als de kerstcactus zijn bladeren of ledematen verliest, is dit altijd een teken dat iets hem "dwarszit". We onthullen wat het kan zijn.

© ClaraNila - Fotolia.com De kerstcactus is een zeer populaire kamerplant in Duitsland, die opvalt in de winter dankzij prachtige bloemen in rood, roze, wit of oranje en dus visueel de nadruk legt op de kersttijd. De cactus, afkomstig uit het Braziliaanse regenwoud, is verkrijgbaar in vele ondersoorten, waarvan sommige zeer zeldzaam zijn en door het bestaan ​​worden bedreigd. De hier beschikbare soorten blijken echter zeer gemakkelijk te verzorgen, waarmee zelfs beginners nauwelijks iets verkeerd kunnen doen. Niettemin komt het af en toe voor dat de kerstcactus delen van zijn bladeren of ledematen verliest, of dat zijn knoppen lelijk naar beneden hangen en er allesbehalve gezond uitzien. Wat kan dat zijn - en nog belangrijker, wat kunt u eraan doen?

Interessante feiten over de kerstcactus

De meeste kerstcactussen slagen erin zich te verspreiden, groeien goed en imponeren met hun aantrekkelijke bloemen in de winter zonder enige moeite. Als het gaat om water geven, wordt kalkachtig water niet goed verdragen - wat vaak de reden is voor een niet zo gezond uiterlijk. De plant heeft nauwelijks bemesting nodig, omdat deze oorspronkelijk afkomstig is uit gebieden met weinig voedingsstoffen. Anders is het opwindende gewas zeer gemakkelijk te verzorgen en beloont de eigenaar met optimale bloei gedurende enkele weken onder optimale omstandigheden. Verpotten is niet zo vaak nodig, net als snijden - dus zelfs beginners kunnen niet verkeerd gaan met de kerstcactus. Toch gebeurt er af en toe een ongezonde look.

De bloemen hangen naar beneden of vallen eraf - waarom?

Een veel voorkomend probleem is dat de cactusknoppen of bloemen verzakken en allesbehalve klaar zijn om te bloeien. Dit kan te wijten zijn aan kalkhoudend water of - waarschijnlijker - omdat de plant te vaak is verplaatst en verplaatst. Met zijn bloemen en groei is de kerstcactus gebaseerd op zonlicht. Als u het in deze richting verplaatst of het volledig wijzigt, wordt het slechts matig getolereerd.

Het gevolg: Bladeren of ledematen zien er slap uit, de knopuiteinden hangen iets naar beneden en optisch worden geen bloemen verwacht - dat komt omdat de cactus eerst moet wennen aan de nieuwe richting en zichzelf moet versterken met zijn ledematen om ze opnieuw uit te lijnen. Ofwel voorkom je door zo min mogelijk te veranderen, of je geeft de plant zijn oude plek terug. Anders moet je haar wat tijd geven om te ontspannen. De beste manier om dit te doen, is door het in een ietwat koelere, donkerdere ruimte te plaatsen totdat het hersteld is - dit resulteert meestal in een rijke bloemenweergave.

De bladeren vallen - wat is de reden?

Als hele ledematen van de kerstcactus vallen en er in het begin een beetje houtachtig uitzien, doet de plant het meestal niet zo goed. Verschillende factoren kunnen hier verantwoordelijk voor zijn:

  • verkeerde casting
  • een wortelschade
  • verkeerde kamertemperatuur

In dit geval is het belangrijk om alle mogelijkheden te onderzoeken en de zorg aan te passen aan alle vereisten om de cactus te redden - anders kunnen grote delen van de plant snel sterven.

Controleer de kluit

Controleer eerst en vooral de kluit van de plant. Dit is meestal compact en compact, dus het betekent niet noodzakelijkerwijs dat de plant in een te kleine pot staat als de kluit kleiner is dan de cactus zelf mogelijk met water doordrenkt. Het enige dat u nog hoeft te doen, is om de aangetaste delen van de wortels zo min mogelijk te verwijderen en de kluit in verse, goed gedraineerde grond te steken. Met het water kun je wachten tot de aarde er wat droger uitziet. Kleigranulaat kan ook in de nieuwe grond worden ingebracht om wateroverlast beter te voorkomen.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Westland kleigranulaat voor alle potplanten, groen ... 28 beoordelingen6,99 €Naar de winkel
2 Lamstedt Lammstedt klei 50 L klei 8-16 mm, 50 L 47 beoordelingen20,99 €Naar de winkel
3 kleikorrels Momenteel geen beoordelingen1,99 €Naar de winkel

Controleer het gietgedrag

Aan de andere kant, als de wortels er perfect uitzien, moet worden uitgesloten dat de ledematen worden weggegooid door onjuist water geven. Gebruik altijd kalkvrij water dat heeft gekookt of dat uit het regenton komt. Een beetje vocht is oké, vocht moet worden voorkomen. Over het algemeen is het belangrijk om iets minder te schenken als het koel is - het kan nog een beetje meer zijn als het warm is. Houd er rekening mee dat de cactus na de bloei een pauze nodig heeft op een donkere, koele plaats - gedurende deze tijd moet water geven worden vermeden, evenals bemesten.

Verkeerde locatie

De cactus kan ook te dicht bij een zonnig raam staan ​​en gemakkelijk verbranden door de hitte, wat leidt tot het laten vallen van ledematen. In dit geval moet de cactus op een noord- of zuidraam worden geplaatst, waar hij indirect licht ontvangt en geen warmte wordt gegenereerd. De wortels vinden het echter een beetje warmer, zodat ze rustig over een kachel kunnen worden geplaatst. Het kan ook zijn dat het druppelen plaatsvond in het wortelgebied vanwege een te koude temperatuur.

Misschien verjongt de plant?

Als de kerstcactus zijn bladeren of ledematen gooit, kan dit ook zijn omdat hij zichzelf verjongt. Dit gebeurt zeer zelden, maar is bij sommige houders van de plant al bekend. De plant is mogelijk te snel gegroeid en kan zelf niet langer lange scheuten of zwaar verdeelde delen leveren, zodat "onbelangrijke" items eerst worden verwijderd. Sommige planten zien er tijdens dit proces nogal nietig uit, maar je moet hier geen paniek voorkomen - omdat de meeste cactussen ook herstellen. De cactus kan ook een pauze nemen, zodat het het beste is om het in een donkere kamer te brengen met koelere temperaturen boven de 10 graden gedurende deze tijd - dit stimuleert de bloei zodat het sneller kan herstellen.

Ledematen laten vallen in de kerstcactus - alle mogelijkheden in één oogopslag

Video: Orchidee verzorgen en water geven - (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send