Vaste planten en siergrassen

Dieffenbachia planten - stap voor stap uitgelegd

Pin
Send
Share
Send


Heb je geen groene duim? Het doet er helemaal niet toe. De Dieffenbachia maakt het eindelijk gemakkelijk voor elke onervaren tuinier.

© vaitekune - Fotolia.com

Robuust en gemakkelijk te kweken, de aronskelkplanten uit de regenwouden van Zuid-Amerika behoren tot de meest populaire vertegenwoordigers bij het bloemenvenster. Met hun opvallende en verschillend korrelige bladeren zijn de kamerplanten een echte blikvanger. Het hoeft niet per se potgrond te zijn. Dieffenbachie wordt ook aanbevolen voor hydrocultuur. In het volgende zult u ontdekken waar u rekening mee moet houden bij het planten en verzorgen van de Dieffenbachia.

Planteigenschappen

Dieffenbachia behoort tot de familie van de aronskamille en wordt in de volksmond de stille buis genoemd. De planten komen uit Zuid-Amerika en zijn vooral wijdverbreid in Brazilië en een veel voorkomende vertegenwoordiger in tropische tuinen. Daar groeien de vrij veeleisende planten tot drie meter hoog en bereiken een bladgrootte van maximaal 45 centimeter. De langwerpige bladeren zijn glanzend, opvallend en, afhankelijk van de variëteit, korrelig wit tot geelachtig. Oudere planten vormen ook onopvallende bloemen.

Vind de juiste locatie

Dieffenbachia geeft de voorkeur aan een heldere, maar niet volle zonlocatie. Vooral de laaiende middagwarmte krijgt de planten niet. De planten zijn eigenlijk van nature zonkinderen. De Dieffenbachia die op onze breedtegraden worden verkocht, zijn echter meestal hybriden die in Europa zijn gekweekt en gevoeliger zijn voor direct zonlicht. De planten gedijen daarom goed in de schaduw of op een locatie die te donker is voor de meeste kamerplanten. Dieffenbachia mag bij voorkeur niet worden blootgesteld aan tocht.

belangrijk:
Als de standaard te donker is, worden de bladeren opgeladen. Deze lijken dan belemmerd en zonder de expressieve tekening.

De optimale omgevingstemperatuur is 18 tot 23 graden, d.w.z. normale kamertemperatuur. De tropische planten mogen niet worden blootgesteld aan temperaturen onder de 15 graden. De planten hebben ook een hoge luchtvochtigheid nodig. Hier kunt u helpen met veelvuldig spuiten en bevochtigers. Dieffenbachia is daarom ook te vinden in de badkamer of keuken, omdat er een hogere luchtvochtigheid is. Planten vinden het ook leuk als ze in een onderzetter met water worden geplaatst. Om de wortels te beschermen, moeten de planten niet direct in het water worden geplaatst, maar op kiezelstenen. Dieffenbachia verdragen geen wateroverlast.

De ideale locatie in het kort:

 • helder
 • penumbra
 • Vermijd tocht
 • kamertemperatuur
 • hoge luchtvochtigheid

Kies het ideale substraat

Dieffenbachia stelt weinig eisen aan het substraat. U kunt dus in de handel verkrijgbare potgrond gebruiken. Dit kan worden losgemaakt met zand of klei. Losse grond is ook geschikt. Omdat de Dieffenbachia wordt beschouwd als een pionier op het gebied van hydrocultuur, kan hij ook zeer goed worden gekweekt in geëxpandeerde klei of conventionele hydrocultuursubstraten.

Het juiste substraat in het kort:

 • losjes
 • voedzaam
 • humos
 • alternatief hydrocultuur

Dieffenbachia planten - stap voor stap instructies

 1. Selecteer de juiste planter.
 2. Zorg voor een geschikt substraat.
 3. Vul de plantenbak tot ongeveer de helft met substraat.
 4. Breng de plant voorzichtig in.
 5. Vul de rest van de aarde op.
 6. Druk lichtjes op de onderkant.
 7. Geef de plant water.

Hoe de Dieffenbachia goed te verpotten

Vooral jonge planten groeien snel. Daarom kan het nodig zijn om al in het jaar na het planten naar een grotere pot te gaan. Dit wordt uiterlijk duidelijk wanneer de wortels uit de planter steken en letterlijk opblazen. Gebruik echter geen te grote plantenbak. Dan zou je minder vaak moeten transplanteren, maar tegelijkertijd riskeer je een verminderde groei, omdat de plant zich voornamelijk concentreert op wortelvorming in een overeenkomstig grote planter. Kies de nieuwe planter dus slechts ongeveer vijf tot tien centimeter groter dan zijn voorganger.

Oudere planten groeien trouwens minder snel. Verpotten is dan alleen om de twee tot vier jaar nodig. De beste manier om te transplanteren is altijd als volgt:

 1. Selecteer en bereid een nieuwe plantenbak voor.
 2. Plaats de afvoer op de bodem van het vat.
 3. Vul de plant.
 4. Verwijder zieke of rotte plantendelen.
 5. Breng een laag substraat aan op de bodem van het vat.
 6. Plaats de plant.
 7. Vul de rest van de aarde op.
 8. Druk lichtjes op de onderkant.
 9. Geef de plant water.

De nieuwe planter moet niet alleen een paar centimeter groter zijn dan de vorige plantpot, maar er moet ook voor worden gezorgd dat de opening in de bodem van de pot groot genoeg is zodat het irrigatiewater zich niet ophoopt. U kunt ook wateroverlast met drainage tegengaan. Hiervoor worden grind of scherven van klei verspreid over het afvoergat.

Voor het verplanten is er ook de mogelijkheid om de plant van dichtbij te bekijken. Het is gemakkelijk om te zien of de wortels gezond en sterk zijn. U moet zieke of rotte plekken op wortels of bladeren verwijderen.

Houd Dieffenbachia in hydrocultuur

De planten zijn bijzonder geschikt voor hydrocultuur. Iedereen die zijn planten tot nu toe in potgrond heeft geteeld, zal ze echter geen plezier doen als ze overschakelen op hydrocultuur. De planten voldoen meestal niet aan de veranderde omstandigheden van deze radicale "beweging" en sterven. Het is beter om jonge planten te laten groeien en ze vanaf het begin te confronteren met hydrocultuur. De stekken worden al in grof geëxpandeerde klei gebruikt. Het is raadzaam om planten met een donkerder bladpatroon te gebruiken, omdat deze robuuster blijken te zijn.

Overzicht van voor- en nadelen van hydrocultuur

+ Voordelen:

+ Stekken worden gekweekt in geëxpandeerde klei en hoeven niet te worden getransplanteerd.
+ Het hanteren van het granulaat is eenvoudiger en schoner dan met potgrond.
+ De hydrocultuur zorgt voor veel doorlaatbaarheid en meer lucht komt naar de planten.
+ Het gieten is vereenvoudigd.
+ Hydrocultuur is hygiënisch. Mensen met allergieën kunnen ook planten in de slaapkamer houden.

- nadelen:

- De bijbehorende accessoires moeten worden gekocht.
- Zeer grote planten vinden het moeilijk om het losse granulaat vast te houden.
- Korrels kunnen gemakkelijk door huisdieren worden uitgegraven.

Is de dieffenbachia giftig?

Wat je op het eerste gezicht misschien niet vermoedt, is een feit. Het is een giftige plant. Omdat alle delen van de plant giftig zijn, mogen de groene planten niet toegankelijk zijn voor kinderen en huisdieren. Draag daarom bij het planten en verpotten altijd handschoenen.

De plantenextracten die het bevat, worden in Zuid-Amerika gebruikt om kakkerlakken of ratten te vernietigen. Het gif dat het bevat is irriterend voor de huid en slijmvliezen. Dit werd in de 17e eeuw door de slavenhouders in de zuidelijke Verenigde Staten gebruikt. Slaven die niet konden vluchten, moesten delen van de plant kauwen. Dit zorgde ervoor dat de tong en de slijmvliezen enkele dagen zwollen en tot zwijgen werden gebracht.

De plant heeft zogenaamde schietcellen. Wanneer de plantendelen worden gekauwd, komen de kleine ingesloten naalden vrij. Huisdieren kunnen erin stikken. Onvruchtbaarheid is ook een gevolg van plantenconsumptie. Diarree, misselijkheid, verlamming en hartritmestoornissen kunnen ook bij mensen voorkomen.

Video: De vijf meest gemaakte groene beginnersfouten (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send