Plantenziekten

Mallow roest op stokrozen: hoe de irritante paddestoel te bestrijden

Pin
Send
Share
Send


Mallow roest is een verraderlijke schimmelziekte die kan voorkomen op stokrozen. Om te voorkomen dat de plant krimpt, moet mallow roest onmiddellijk worden bestreden.

© textag - Fotolia.com Stokrozen (Alcea rosea) zijn in principe gemakkelijk te verzorgen en niet veeleisend. Ze zijn bestand tegen de meeste plantenziekten. Er kan echter malve-roest optreden. Dit is een schimmelziekte die er niet alleen lelijk uitziet, maar er ook voor kan zorgen dat de bladeren en stengels doodgaan. De kaasjeskruid verspreidt zich verder over gevallen bladeren. Voordat je de schimmel met biologische of chemische middelen kunt bestrijden, is het belangrijk om deze eerst te herkennen.

Hoe malve roest van stokrozen te herkennen

Mallow roest kan in het voorjaar uitbreken wanneer de eerste bladeren op de stokrozen ontstaan. De bladeren krijgen gele vlekken aan de bovenkant, de onderkant van het blad wordt beïnvloed door roodbruine puisten. Later worden de bladeren verwelken en bruin en vallen eraf. Bekijk jonge planten van dichtbij voordat je ze koopt, zelfs kleine vlekken op de bladeren kunnen duiden op mallow roest.

Zodra u een besmetting vindt, verwijdert u de aangetaste bladeren onmiddellijk. Gooi het niet op de compost en laat het niet op de grond liggen - anders verspreiden de schimmelsporen zich vrij.

Er zijn effectieve maatregelen om ze te bestrijden en u kunt ze ook voorkomen. Een royale afstand tussen de individuele planten is goed, net als een zonnige locatie. Regelmatige toediening van meststoffen versterkt de plant en verhoogt de weerstand.

Bestrijd mallow roest biologisch

➜ Maak mest met varen

Een natuurlijke spray van varenskruid die je zelf kunt maken, helpt tegen mallow roest. Om dit te doen, heb je goed ontwikkelde bladeren van worm of adelaarsvaren nodig. Breng de varen aan met regenwater (kwantitatieve verhouding: één kilogram varen, tien liter water) en laat het mengsel staan ​​tot na drie dagen zich vloeibare mest heeft gevormd. Met de onverdunde vloeibare mest spuit je de hele plant af. Vergeet de onderkant van de lakens niet. De behandeling wordt na ongeveer twee tot drie weken herhaald.

➜ Gebruik knoflookthee

Je kunt ook goede resultaten behalen met knoflookthee. Hiervoor heb je een goed handje teentjes knoflook nodig, die je grof met een schil hakt en er kokend water over giet. Laat de infusie een paar uur brouwen, dan kunt u uw stokrozen ermee besproeien.

Varengeel en knoflookthee zijn absoluut onschadelijk voor de planten en hebben ook een preventieve werking.

➜ Biologisch gebaseerde antischimmelmiddelen

Je kunt biologische anti-schimmelmiddelen in winkels krijgen. De werkzame stoffen tegen de schimmel bestaan ​​uit kruiden, mineralen en zwavel. Als de kaasjeskruid niet weggaat, kunt u de chemische club gebruiken en fungiciden gebruiken. Maar houd er rekening mee dat chemie niet noodzakelijk gezond is.

Stokrozen die buiten groeien lopen het risico dat schimmelsporen in de bodem overleven. Verander indien mogelijk de plantlocatie volgend jaar!

Samenvatting:

Pin
Send
Share
Send