Kruiden

Duinroos - planten, onderhouden en vermenigvuldigen

Pin
Send
Share
Send


Duinrozen maken deel uit van de kustversterkingen en zijn stevig gevestigd in het noorden, vooral op het eiland Sylt. Maar de duinroos kan ook goed in de tuin worden gekweekt.

© were - Fotolia.com

Het duin steeg (Rosa pimpinellifolia) is een typische strandplant en daarom misschien niet onmiddellijk bekend in alle regio's van Duitsland. We kennen allemaal hun fruit, de rozenbottel, vooral als een heerlijke thee of fruitige spread. Duinrozen behoren tot de oudste soorten rozen en hebben ondanks hun intensieve cultuur hun wilde en originele karakter behouden. Ze bieden niet alleen de vitaminerijke rozenbottel, ze zijn ook een sieraad in tuinen en parken met hun kleurrijke overvloed aan bloemen.

Plant Beschrijving

Duinrozen groeien als struiken en bereiken hoogtes tussen een halve meter en meer dan 1,5 meter. De takken zijn zwaar vertakt en hebben een donkerbruine schors. De takken zijn bedekt met stekels en haren. De alternatieve bladeren zijn niet harig en van matgroen tot donkergroen van kleur. De enigszins onaangename geurende enkele bloemen verschijnen behoorlijk talrijk.

Tot nu toe zijn er verschillende rassen gekweekt. Door kruising met tuinrozen werden gele, roze of wit bloeiende duinrozen met gevulde en ongevulde bloemen gecreëerd.

Voorval

De duinroos komt veel voor in Eurazië. De planten groeien het liefst langs de Noordzeekust en op de Noordzee-eilanden. Daar vestigt de Bibernellrose voornamelijk de ruggen van grijze duinen. De duinroos komt vrij zelden voor op graslanden in het binnenland in Midden- en Zuid-Duitsland. Incidentele afzettingen zijn ook te vinden in de noordelijke Balkan of in de zuidelijke Alpen. In de hoge bergen groeit de duinroos zelfs tot een hoogte van 2.000 meter.

Sommige variëteiten van de duinroos worden in meer detail gepresenteerd

Duinrozen zijn al sinds de 17e eeuw thuis op onze breedtegraden. Sindsdien is er intensief gewerkt aan nieuwe rassen. Rozenteler Wilhelm Kordes, die de bijzonder overvloedig bloeiende struikrozen uit de "lente-serie" kweekte, was bijzonder opmerkelijk. De veelvoudig bekroonde variëteit 'springgoud' is bijvoorbeeld afkomstig van deze rozenveredeling, die in de jaren dertig werd gecreëerd. Met zijn delicate pastelkleurige bloemen is "lentegeur" ​​ook bijzonder populair. Andere variëteiten van dit ras zijn:

 • Lenteochtend (roze-gele bloemen)
 • Lentesneeuw (sneeuwwit, dubbele bloemen)
 • Het begin van de lente (creme-witte bloemen)

Andere populaire soorten duinrozen zijn:

 • Rode Nelly (rode bloemblaadjes)
 • Stanwell Perpetual (lichtroze bloemblaadjes, oud ras)
 • Dubbel geel (goudgele bloemblaadjes)

Aandacht stekelig!

Duinroos is niet altijd gemakkelijk te hanteren. De reden hiervoor zijn de vele stekels die de stam en takken bedekken. Het is niet voor niets dat de duinroos de bijnaam 'de meest stekelige' heeft. Daarom moet u zich bij het planten en bij het snijden van dikke werkhandschoenen uitrusten.

Wanneer bloeit het duinroosje?

De bloemen van de duinroos verschijnen al in mei en tot dusver voordat de hond opsteeg. De bloemen zijn wit, geelachtig of roze van kleur en lijken dicht bij elkaar. De bolvormige rozenbottels komen dan uit de bloemen, die aanvankelijk rood gekleurd zijn en later paars tot zwart lijken.

Vind de juiste locatie

Als we kijken naar de natuurlijke locatie van de planten, wordt het duidelijk dat de duinroos de voorkeur geeft aan een vrij droge en zanderige grond. Veel licht is vooral belangrijk voor de Bibernellrose. Een schaduwrijke locatie krijgt de Erdrosen helemaal niet, dan zullen ze alleen zwak groeien en waarschijnlijk geen bloemen ontwikkelen. Anderzijds bieden ze de plant op een warme en zonnige locatie ideale groeiomstandigheden. De duinroos zou ongeveer vijf uur zon per dag moeten krijgen.

belangrijk:
De duinroos vormt vrij grote uitlopers. Houd daarom bij het planten voldoende afstand tot andere planten.

De ideale locatie in het kort:

 • helder
 • zonnig
 • warm
 • voldoende plantafstand

Kies het ideale substraat

Duinrozen gedijen op elke tuinvloer. De vloer moet idealiter fris en doorlatend zijn, zodat het irrigatiewater gemakkelijk kan weglopen en er geen wateroverlast is. Een steenachtige zandige leembodem voldoet optimaal aan de behoeften van de duinplant. De plant waardeert ook kalkrijke grond. Dat is de reden waarom duinrozen irrigatie met kraanwater verdragen.

Het juiste substraat in het kort:

 • doordringbaar
 • voedzaam
 • kalkrijke
 • Klei-zandmengsel
 • droog

Duinrozen planten - stap voor stap instructies

Er zijn geen beperkingen voor containerplanten. Het planten kan het hele jaar door op alle vorstvrije dagen plaatsvinden. Planten met kale wortels daarentegen zijn gevoeliger en moeten voor de winter goed wortel kunnen schieten. Daarom heeft planten in het voorjaar de voorkeur. Herfst planten is ook een alternatief. Ga als volgt te werk:

 1. Duik in het plantgebied minstens twee schoppen diep.
 2. Geef het duin water tot er geen luchtbellen meer uit het water opstijgen.
 3. Graaf het plantgat minstens twee keer zo groot als de kluit.
 4. Voor het upgraden van grond met compost of minerale meststoffen.
 5. Breng de plant in, vul het substraat in en druk de grond goed aan.
 6. Geef de plant goed water.

Tip:
Mulch de grond royaal, onkruid heeft het moeilijk en je hoeft de stekels van de Bibernellrose niet op te nemen tijdens het wieden.

Plantenduin steeg als een haag

De duinroos is zeer geschikt voor een lage haag. Omdat de planten meestal niet veel hoger worden dan een meter, kunnen hogere beschermingszones niet worden gerealiseerd met de Bibernellrose. De haag groeit echter bijzonder dicht als u meerdere planten op één meter plant. De dichte struiken bieden goede privacy en de doornen houden indringers buiten. Om ervoor te zorgen dat de haag compact en dicht groeit, moet u de reguliere snijmaatregelen niet verwaarlozen.

Oogst tijd!

De rozenbottels kunnen in de herfst worden geoogst. De rozenbottel is rijp als hij zijn karakteristieke kleur heeft, maar voelt nog steeds stevig aan. De kleine vitaminebommen bevatten het hoogste gehalte aan actieve ingrediënten wanneer ze op een droge en zonnige dag uit de struik worden verwijderd. Rozenbottels kunnen ook worden geoogst na de eerste vorst.

Was de rozenbottels grondig voor verwerking. Nadat je de stelen en bloemwortels hebt verwijderd, snijd je de rozenbottels in de lengte door. Verwijder vervolgens de zaden. Je kunt de rozenbottel vervolgens gebruiken om thee, jam, sap, gelei of zelfs wijn en likeur te maken.

Hoe goed te zorgen voor de duinroos

© Matauw - Fotolia.com

Pour:

Terughoudendheid is vereist bij het water geven. De planten hebben slechts zoveel vocht nodig dat de grond niet volledig uitdroogt. Dit mag niet leiden tot wateroverlast. De planten zijn liever te droog dan te nat. Het volledig uitdrogen van de grond moet ook in de winter worden vermeden. Laag water moet ook plaatsvinden op vorstvrije dagen.

Tip:
Kalk schaadt de plant niet. Je kunt dus ook met kraanwater gieten.

Bevruchten:

De duinroos hoeft niet regelmatig te worden bemest. De planten groeien ook op arme gronden. Voldoende licht is vooral belangrijk voor bloemvorming. Als u bij het planten compost of mest in de grond werkt, wordt de plant in het eerste jaar van staan ​​voldoende van kunstmest voorzien. Vanaf het tweede jaar kunt u vervolgens natuurlijke compost gebruiken om in het voor- en najaar langdurige bemesting te bieden.

Cut:

Duinrozen groeien niet overvloedig en uitgebreid, maar je moet toch regelmatig snoeischaar gebruiken. Er wordt een algemeen onderscheid gemaakt tussen plantzagen, veerzagen en onderhoudszagen.

❍ Aanplant gesneden:
De plantkap, zoals de naam al doet vermoeden, vindt al plaats wanneer de duinroos wordt geplant. Alle scheuten worden radicaal teruggebracht. Je laat gewoon een paar knoppen. Je moet de komende jaren niet langer radicaal snoeien, tenzij de plant ziek is of besmet is met ongedierte, wat eigenlijk kan worden uitgesloten met de duinroos.

Als de plant ongeveer vijf jaar oud is, kun je de oudere takken dicht bij de grond afsnijden. Op deze manier kan de duinroos worden verjongd en aangemoedigd om te groeien.

Schnitt Spring cut:
Het voorjaarsnoeien vindt plaats na de winter en dient om de plant te verlichten. Je moet oude, dode en naar binnen groeiende scheuten verwijderen. U kunt de scheuten terugbrengen tot drie tot vijf ogen. Dit is vooral belangrijk voor de naar binnen groeiende scheuten, omdat ze het nodige licht van de andere takken wegnemen, wat op zijn beurt de groei en bloei beïnvloedt en een schimmelaanval bevordert.

❍ Verzorging gesneden:
De onderhoudssnede dient om de plant te behouden. De compacte groei kan worden gehandhaafd als u lange en dunne scheuten verwijdert. Als een volledige snoei noodzakelijk is voor oude en zieke planten, moet u alle takken inkorten tot ongeveer 30 centimeter lang. De plant zal het volgende jaar niet bloeien, maar zal des te meer ontkiemen.

Tip:
Gebruik hoogwaardige en scherpe snijgereedschappen zodat de sneden soepel kunnen worden gemaakt. Gerafelde snijkanten of geplette plantendelen zijn een ingang voor bacteriën en ongedierte.

Overwinteren:

Duinrozen zijn meestal erg winterhard. Extra bescherming is daarom niet nodig. Sommige speciale rassen tolereren echter bescherming tegen bladeren of struikgewas en moeten op een beschermde locatie worden overwinterd. Het beste wat u hier kunt doen, is rechtstreeks contact opnemen met een specialist.

Als je de Bibernellrose in een kuip kweekt, moet je hem een ​​vorstvrije winterruimte aanbieden, omdat de planter snel volledig buiten bevriest. De plant heeft dan niet langer de mogelijkheid zichzelf te voorzien van voedingsstoffen en sterft.

Vecht tegen plagen en ziekten in de duinroos

Veel rozen zijn bijzonder vatbaar voor ziekten. Niet zo steeg het duin. De planten zijn bijna vrij van ziekten en plagen. De Bibernellrose is compatibel met kalk en zout, bijzonder robuust en ook gebruikt bij regen en harde wind. Zorgfouten kunnen ook niet veel invloed hebben op de duinroos.

Dit is hoe duinrozen kunnen worden gepropageerd

Als je wilt oefenen met het kweken van de duinroos, heb je een keuze uit verschillende opties, omdat je de duinroos kunt reproduceren met lopers, stokjes en zaden. Alle drie varianten worden hieronder nader toegelicht.

❍ Voortplanting door uitlopers:

Hier hebben we te maken met een bijzonder eenvoudige methode die zelfs voor onervaren hobbytuiniers geen problemen oplevert. De planten vormen lopers en nemen daarom veel ruimte in beslag. De lopers kunnen worden gescheiden van de moederplant met een late in de lente of herfst. Kort de scheuten dan een beetje in. Dit stimuleert vertakte groei. U kunt nu de uitlopers opnieuw transplanteren.

❍ Voortplanting door middel van stokken:

Sticks kunnen in de late herfst worden geoogst. De jaarlijkse shoots worden hiervoor gebruikt. De snede moet vóór de eerste vorst worden gemaakt, zodat de plant niet wordt beschadigd. Bewaar de stokjes vervolgens koud en vorstvrij. Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het multiplex in vochtig zand te verpakken. De stokjes moeten dan in het vroege voorjaar in de grond worden gebracht. Een shoot moet ongeveer 20 centimeter lang zijn. Plant de stokjes zo ver in de grond dat alleen het bovenoog naar buiten kijkt.

Durch Voortplanting door zaden:

Het zaaien van de duinroos is een beetje ingewikkelder omdat de zaden eerst een koude fase nodig hebben om te ontkiemen. Deze methode wordt stratificatie genoemd. Ga als volgt te werk:

Oogst de rozenbottels in de herfst en maak de zaden van het fruit los met een mes. Meng de zaden nu met vochtig zand en bewaar ze ongeveer een kwart van een jaar bij kamertemperatuur in een zak of glas. De zaden moeten na deze bewaarperiode gezwollen lijken.

Nadat de zaden van de duinroos nog een maand in de koelkast hebben doorgebracht, kunt u beginnen met het planten van de zaden in de grond. Geduld is nog steeds nodig, omdat het ontkiemen enkele maanden kan duren.

Als de eerste scheuten verschijnen, moet je de planten eraf prikken. Grotere planten moeten in afzonderlijke plantenpotten worden geplaatst. Het ideale substraat bestaat uit kleiachtige aarde. Als de planten meerdere scheuten hebben gevormd, kunnen ze naar buiten worden verplaatst.

Video: Rosa The Fairy (September 2020).

Pin
Send
Share
Send