Kruiden

Meidoorn planten - u moet hier rekening mee houden

Pin
Send
Share
Send


Als u de meidoorn in de tuin wilt brengen, hoeft u niet veel aandacht te besteden aan planten, omdat de meidoorn vrij veeleisend en gemakkelijk te onderhouden is.

© Elke Hötzel - Fotolia.com

De meidoorn (Crataegus laevigata) is een gecultiveerde vorm van de dubbele meidoorn en behoort tot de rozenfamilie. In de vroege zomer toont de meidoorn een weelderige overvloed aan bloemen, die iedereen onmiddellijk fascineert. Het beste eraan: de meidoorn is heel gemakkelijk te verzorgen en planten is een fluitje van een cent.

Vind de juiste locatie

De meidoorn is vrij veeleisend in termen van locatie. De planten afkomstig uit Europa en het noorden van Afrika zijn niet alleen geschikt voor teelt in tuinen, meidoorn gedijt ook op drukke wegen en is bestand tegen uitlaatgassen. De planten ontwikkelen zich bijzonder goed op een zonnige locatie. Penumbra wordt getolereerd, maar groei en overvloed aan bloemen lijden. De meidoorn heeft ook een constante lichtinval op zijn locatie nodig. Als dit niet het geval is, kan er geen evenwichtige groeiwijze ontstaan ​​en laat het uiterlijk van het hout te wensen over.

Het is ook belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven. De planten ontwikkelen zich niet alleen in de hoogte, maar gaan ook in de breedte. Houd bij het planten dus voldoende afstand tot de buren van de plant.

De ideale locatie in het kort:

 • zonnig
 • gelijkmatige lichtinval
 • uniek

Kies het ideale substraat

De meidoorn geeft de voorkeur aan verse grond. Het substraat mag echter niet te licht zijn. Daarom moet u conventionele tuingrond verrijken met compost voordat u gaat planten. De meidoorn kan niet tegen een grond die te droog is en kan ook niet met water doordrenkt zijn. De vloer moet nog vochtig zijn in plaats van droog. Het substraat kan ook kalkhoudend zijn. Daarom vindt de plant het niet erg als je hem water geeft met leidingwater.

Het ideale substraat in het kort:

 • vers
 • voedzaam
 • nat
 • kalkrijke

Wanneer is de beste tijd om de meidoorn te planten?

De beste tijd om de meidoorn te planten is in het voorjaar. Herfstaanplantingen zijn ook mogelijk. Het risico bestaat echter dat de planten voor de winter niet meer voldoende kunnen wroeten en zich kunnen ontwikkelen. U moet dan vorstschade verwachten. Het planten van kuipplanten is echter het hele jaar door mogelijk op vorstvrije dagen.

Meidoorn planten - stap voor stap instructies

 1. Plaats de kluit in een container gevuld met water gedurende de nacht.
 2. Selecteer locatie.
 3. Maak de grond los en verwijder stenen, wortels of onkruid.
 4. Verrijk nu de grond met compost.
 5. Graaf het plantgat ongeveer twee keer zo groot als de kluit.
 6. Plaats de plant.
 7. Potgrond bijvullen.
 8. Druk stevig op de vloer.
 9. Geef de plant royaal water.

Door compost toe te voegen, krijgt de grond een compactere structuur en krijgt de plant ook een effectieve organische meststof voor de lange termijn.

Plant meidoorn als haag

Meidoorn groeit bijzonder dicht. Dit is vooral voordelig als u overweegt hagen te planten. Voor een dichte haag zijn drie planten per meter nodig. Bij het planten van hagen moet ook worden opgemerkt dat de planten ten minste een meter hoog moeten worden en regelmatig moeten worden gesnoeid om ervoor te zorgen dat ze een goede vorm krijgen.

Plant meidoorn in een emmer

Het kweken van meidoorn in de emmer is in beperkte mate mogelijk. Alleen jonge planten zijn geschikt voor plaatsing in een plantenbak. De planter moet niet alleen groot genoeg zijn, maar ook diep genoeg, omdat de meidoorn als een diepwortel zijn wortels in de grond wil kunnen uitbreiden.

In de kuip is de vrij gemakkelijk te onderhouden plant behoorlijk veeleisend. De voedingsbehoefte is bijzonder hoog. Containerplanten of rozengrond zijn geschikt als substraat. Om de plant tegen wateroverlast te beschermen, moet u een afvoer maken van grind of kleikorrels. Merk ook op dat u de meidoorn in de emmer regelmatig water geeft en bemest. In de winter heeft de meidoorn als kuipplant ook bescherming nodig en moet sporadisch water worden gegeven, zodat de grond niet uitdroogt.

Beter geen meidoorn transplanteren

Je moet goed nadenken over de locatie, omdat alleen jonge planten zonder problemen kunnen worden getransplanteerd. In de loop der jaren ontwikkelt de plant een uitgebreid wortelsysteem dat zou worden beschadigd als getransplanteerd. Het risico dat de plant dan op de nieuwe locatie sterft is erg groot, omdat het vrijwel onmogelijk is om de diepwortelende plant onbeschadigd uit de grond te krijgen.

Video: Laagstam, hoogstam - hoe groot wordt een fruitboom? (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send