Kruiden

Rozen planten: deze grassen, vaste planten en kruiden passen er goed bij

Pin
Send
Share
Send


Het effect van rozen kan nog meer worden verhoogd met de juiste onderplant. Maar welke planten harmoniseren met rozen? Hier is een overzicht van enkele.

Geplante rozen zien er heel mooi uit (hier afgebeeld met lavendel) - © stockpics - Fotolia.com

Een ondergeplante rozenstruik is een van de esthetische hoogtepunten in de tuin. De rozen zelf zien er majestueus uit en de juiste onderplanting ondersteunt dit beeld. De roos wordt immers al beschouwd als de koningin van de bloemen. Maar welke planten zien er niet alleen goed uit met rozen, maar zijn er ook ecologisch mee in harmonie? En waar moet je nog meer op letten bij het selecteren van de bijbehorende planten? We zullen het je vertellen.

Fundamentals of rose companions

Rozen geven de voorkeur aan een zuurarme, kalkrijke en diepe grond met een goede waterdoorlatendheid en een overvloedige toevoer van voedingsstoffen. Ze houden ook van lichte, niet te vochtige locaties met minimaal vijf uur zonneschijn per dag. Kies daarom altijd metgezelplanten die goed harmoniëren met deze vereisten en niet te diepe en uitgebreide wortels hebben. Roses waardeert de concurrentie in de grond helemaal niet. Zorg daarom altijd voor een zwak gewortelde rozenvariëteit met een vrije of slechts oppervlakkig geplante straal van 60 centimeter.

Deze bloemen passen goed bij rozen

Grassen voor de bloemenkoningin:

Met bloeiende grassen creëer je een levendige, natuurlijk ogende omgeving voor je rozen. Een bijkomend voordeel: de grond warmt tijdens de zomermaanden niet zoveel op onder het gras en droogt veel langzamer uit. Lamperreiniger gras, landgras of liefdesgras met zijn sfeervolle roodbruine bloem zijn prachtige metgezellen voor rozen.

Kruidenbescherming tegen vraatzuchtig ongedierte:

Kruiden scheiden etherische oliën uit en zijn perfect voor het beschermen van rozen tegen hebzuchtige roofdieren. Een mix van oregano, salie, rozemarijn en venkel verspreidt een aromatisch geurige aura waardoor veel ongedierte snel hun eetlust voor rozenblaadjes verliest.

Vaste planten voor sfeervol kleurenspel:

Vaste planten zijn echte klassiekers onder rozengenoten. Het grote kleurenspectrum van de rozenblaadjes en het onuitputtelijke aantal mogelijke planten maken de selectie een taak die zowel aantrekkelijk als veeleisend is. Houd u aan drie belangrijke basisregels voor een harmonieuze algemene indruk:

  1. Overweldig het oog niet met te veel, te sterke kleurcontrasten.
  2. Kies vaste planten die omhoog kijken naar de rozenblaadjes en niet naar beneden kijken.
  3. Laat alle planten voldoende ruimte om zich ongestoord te ontwikkelen.

Deze vaste planten passen perfect:

➜ lavendel:

Lavendel is erg populair als rozengenoot, maar mag alleen worden geplant op voedselarme grond op een afstand van ten minste een meter van de roos. Andere bijbehorende planten mogen de zon-liefhebbende lavendel niet in de schaduw stellen. Leestip: groei lavendel - zo is het gedaan.

➜ Delphinium:

Lange rozenvariëteiten of klimrozen harmoniëren uitstekend met blauw bloeiende delphiniums, waarvan de mooie pluimen niet alleen een kleurcontrast creëren, maar ook een charmant contrast in vorm. Aanbevolen literatuur: Delphiniums planten en verzorgen - zo is het gedaan.

➜ klokjes:

Lage rozenstruiken kunnen effectief worden geplant met boshyacinten. De blauwe, witte of lila gekleurde walvisbelbloem is perfect met een gestalte tot 15 centimeter hoog en voelt perfect in de schaduw van een rozenstruik.

➜ Andere geweldige combinatiemogelijkheden:

Video: voortuin 'De Leeuw' (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send