Kamerplanten

De heg doorsnijden: wat mag en wanneer?

Pin
Send
Share
Send


Als u uw heg snijdt zonder eerst bekend te zijn met de wettelijke vereisten, riskeert u een boete. Omdat dit niet het hele jaar door is toegestaan.

© Paolese - Fotolia.com Als u uw heg in grotere mate wilt knippen, moet u wachten tot de volgende late herfst of winter. Omdat de wetgever zeer precieze deadlines heeft bepaald voor wanneer heggen snoeien is toegestaan ​​en wanneer niet. Deze eisen dienen vooral om vogels te beschermen, die liever in hagen broeden. Deze gids onthult wat alle amateur-tuiniers moeten weten over de deadlines voor het toegestane heggen knippen.

Wanneer is snoeien niet toegestaan?

Voor de periode van 1 maart tot 30 september verbiedt de Federale Natuurbeschermingswet het doorsnijden van hagen of het inkorten ervan kort boven de grond. Deze verordening is ook van toepassing op struiken en andere struiken. Een uitgebreide bezuiniging is daarom niet toegestaan ​​in het genoemde tijdvenster. Iedereen die deze wet overtreedt, pleegt een administratief misdrijf dat kan worden bestraft met een boete van maximaal 10.000 euro.

Wees voorzichtig met een lichte verzorging of vorm gesneden

Minder uitgebreid onderhoud en vormsnedes zijn het hele jaar door toegestaan. Maar zelfs met dit mildere type snoei, wordt voorzichtigheid geadviseerd van begin maart tot eind september. Omdat vogels graag nestelen in heggen, struiken en dergelijke, zoals reeds vermeld, is het belangrijk om rekening te houden met de dieren, zelfs als ze worden gesnoeid.

Voordat ze naar de schaar grijpen, moeten alle hobbytuiniers daarom controleren in hoeverre er al een nest in de struik of in de heg is. Als een nest kan worden geïdentificeerd, moet het snoeien idealiter enkele weken worden uitgesteld om de vogels tijdens het broedseizoen niet onnodig te storen.

Heggenschaar kan nodig zijn

Het op tijd uitvoeren van de heg is vooral belangrijk voor alle huiseigenaren die mogelijk zelfs verplicht zijn hun heg in te korten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij semi-vrijstaande huizen en rijtjeshuizen of bij enkele huizen als de haag aan de zijkant van de buurman is begroeid.

Bij het knippen van heggen heeft verkeersveiligheid voorrang op vogelbescherming. Als bijvoorbeeld stormschade betekent dat een heg om redenen van verkeersveiligheid tussen maart en september volledig moet worden geknipt of verwijderd, is dit toegestaan. Desalniettemin is het zinvol om in een dergelijk geval de toestemming van de verantwoordelijke natuurbeschermingsautoriteit te verkrijgen om aan de veilige kant te zijn.

Verschillende regels voor bomen

Bij het snoeien is het uiterst belangrijk om onderscheid te maken tussen bomen en hagen. De verschillende gemeenten in Duitsland hebben hun eigen regels. Als een boom moet worden gesnoeid of gekapt, is dit alleen toegestaan ​​in veel delen van Duitsland, afhankelijk van de hoogte van de plant met een vergunning. Iedereen die niet zeker is, moet de verantwoordelijke lokale autoriteiten vragen voordat hij een heggenschaar of -zaag gebruikt.

Video: Gaten en bruine plekken in de conifeer of coniferenhaag. Wat te doen? (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send