Kruiden

Welke aarde voor rozen? Tips voor bodemvereisten!

Pin
Send
Share
Send


Is elke verdieping geschikt als rozenlocatie? Aan bepaalde vereisten moet worden voldaan. Anders zal een bodemverbetering die we hier presenteren helpen.

Rozen gedijen bijzonder goed op voedselrijke en luchtdoorlatende grond.

Hoe snel en prachtig een roos zich in de tuin ontwikkelt, hangt grotendeels af van de aard van de grond. Hobbytuiniers worden vaak geconfronteerd met een probleem. Sommigen hebben zandgrond in hun tuin, anderen hebben zware of zure grond. Wat is geschikter voor het kweken van rozen en hoe kunt u een minder geschikte grond verbeteren als locatie voor uw rozen? We willen u hier enkele antwoorden op deze vragen geven.

Zandgronden zijn geen ideale rozenlocaties

Zandgronden drogen snel uit en zijn moeilijk om voedingsstoffen op te slaan. Daarom zijn ze niet ideaal als locatie voor rozen. Maar u hoeft het niet zonder rozen in uw tuin te doen. Je kunt deze grond immers met weinig moeite verbeteren voor het planten van rozen. Zo werkt het:

Bentoniet bestaat uit verschillende kleimineralen. Het verhoogt de opslagcapaciteit van water en vitale voedingsstoffen.

  1. Breng het plantgat minimaal 70 centimeter in de kubus omhoog.
  2. Werk nu je compost en bentoniet in je opgraving (hier in het bereik).
  3. Plant vervolgens de roos. Maar onthoud: het eindpunt moet dan 5 centimeter onder het aardoppervlak liggen.

Zware vloeren zijn niet erg luchtdoorlatend

Zware bodems hebben een goede voedingsstoffenbalans. Ze binden ook het water goed. U biedt dus uitstekende voorwaarden voor het kweken van rozen. Er is echter één nadeel: er is onvoldoende ventilatie in de vloer. Maar er is ook een remedie hiervoor.

  1. Ze graven een plantgat, ook 70 centimeter in een kubus.
  2. Werk dan in de opgraving van grof zand, grind of grind.
  3. Voordat je de bovenste 40 centimeter van je plantgat vult, meng je het uitgegraven materiaal tot 30 procent met volwassen compost. Let op het eindpunt, dat 5 centimeter onder het vloeroppervlak moet liggen.

Sterk zure bodems zijn niet geschikt voor rozen

Rozen gedijen het beste op neutrale tot zwak zure grond met een pH van 6 tot 7. Een hoog kleigehalte is ook een goed teken. U kunt zure bodems met een pH onder 6 neutraliseren met een beetje kalk. Hiervoor biedt de tuinhandel kalk in verschillende vormen, zoals algenkalk, limoenmerg, mosselkalk en andere. Let altijd op de doseringsinstructies wanneer u kalk toevoegt. U zou moeten overwegen:

  • Quicklime is niet geschikt voor het verbeteren van de grond voor rozenlocaties. Het ziet er te scherp uit.
  • Als je je vloer te veel limoen geeft, kunnen je rozenblaadjes chlorose krijgen. De bladeren worden dan geel van ijzertekort. Omdat kalk het ijzer in de grond vasthoudt. Dit element is dan niet langer beschikbaar voor de wortels.
  • In dit geval is het raadzaam om een ​​grondmonster te nemen en door een laboratorium te laten onderzoeken.

Plant geen "rozen op rozen"

"Geen rozen op rozen", wat betekent: waar u rozen plant op een locatie waar voorheen rozen stonden, de bloemenkoningin lijdt aan een ongeneeslijke groei-depressie die kan leiden tot de dood van de plant. Dit fenomeen staat bekend als "vloervermoeidheid". Wat kunt u eraan doen?

Wat is vloermoeheid?
Er wordt aangenomen dat speciale uitscheidingen van de rozenwortels bodemvermoeidheid veroorzaken, die interageren met bodembacteriën en nematoden. Dit fenomeen staat ook bekend als "replica-ziekte".

Video: Handige tips en info voor het planten van rozen (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send