Kruiden

Rozen snijden in de lente - zo is het gedaan

Pin
Send
Share
Send


Wanneer de forsythia-knoppen openbreken, begint het lentewerk in de rozenkrans. Onder andere moeten de rozen nu b.v. correct worden gesneden.

Rozen worden voor het eerst in het voorjaar gesneden

Rozen met verrassende bloeikracht en een onberispelijke gezondheid gedurende het tuinseizoen, dat is wat elke hobbytuinier wenst. Toegegeven: een uitdagend maar geen onoplosbaar doel. Het is echter belangrijk dat u het hele tuinjaar aan deze doelstelling werkt. Je moet met de lente werken in de rozenkrans wanneer de lentezon de forsythia-knoppen kleurt en de bloem openbreekt. Op dit punt moet je snoeischaar, rozenvork en kunstmest in zicht hebben. Maar pas op! Roos is niet alleen roos. De verzorging ziet er anders uit, afhankelijk van het type roos.

voorgaandvolgende

11 struikrozen

➯ Snijd krachtige en vitale rozen

Alle struikrozen, d.w.z. perk- en nobele rozen, kunnen worden onderscheiden in zowel krachtig als krachtig, evenals minder krachtig en zwak krachtig. Die exemplaren die zich in korte tijd robuust ontwikkelen en een hoogte van ongeveer 1 meter bereiken, moeten tot vijf tot zeven ogen worden gesneden (zie hier).

➯ Snijd zwakke en minder vitale rozen

Zwakke en minder vitale variëteiten bereiken daarentegen slechts een gestalte van 30 tot 50 centimeter. Ze kunnen echter ook af en toe scheuten van maximaal een meter ontwikkelen. Ze zijn over het algemeen wat zwakker. U moet ze daarom in het voorjaar inkorten tot twee of drie ogen (zie afbeelding).

Je moet op het volgende letten:

➤ Allereerst moet je de rozen voorzichtig stapelen. Voorzichtig omdat de jonge en delicate grondscheuten snel kunnen knikken, die onder warme omstandigheden overdag onder het verzamelde gebied moeten groeien. De jonge scheuten zien er nog steeds wit uit. Met de constante blootstelling aan licht worden ze later roodachtig en vervolgens groen.

➤ Je hoeft alleen de sterke en gezonde scheuten op de struik te laten. Zwakke en verouderde scheuten vallen ten prooi aan de snoeischaar. Het maakt niet uit of het bovenste oog naar binnen of naar buiten wijst na het snijden, omdat de bovenste foto altijd naar boven streeft.

➤ Het is ook raadzaam om de rozen niet te snijden op bedden die nog nat zijn totdat de grond is opgedroogd. Door dit te doen, voorkomt u dat de bodemstructuur duurzaam wordt beschadigd bij het betreden van het bed.

1. Bushrozen

22 klimrozen


Klimrozen zijn vooral populair vanwege hun bloemdichtheid. U kunt deze bloemige pracht bereiken als u elke zijscheiding van de hoofdopnamen inkort tot 3 tot 5 ogen (zie weergave). Naast de snede moet u ook de takken van de klimroos op de klimhulp regelmatig herschikken. Er zijn ook enkele dingen om te overwegen:

➯ Schik in een boog naar horizontaal:

Plaats de takken van de klimroos zodanig dat ze boogvormig naar horizontaal op de klimhulp lopen. De gesneden takken moeten de gevel heel losjes vullen. Schik ze te nauwkeurig, de roos is vatbaar voor ziekten. Hij bloeit ook minder krachtig.

➯ Snijd de onderste scheut niet af:

Onder geen enkele omstandigheid mag u nieuwe scheuten uit de grond snijden, omdat deze een belangrijke bijdrage leveren aan de verjonging van de klimroos. Aan de andere kant leiden alle oude takken die ver uitsteken tot kruipende veroudering.

➯ Taper cut:

Als er lange tijd geen jonge scheuten vanaf de grond zijn, helpt een speciale taps toelopende snit. Hier moet je een scheut afsnijden een paar centimeter boven de grond. Als de plant vitale wortels heeft, start de klimroos opnieuw op de resterende scheut.

2. Klimrozen

33 struiken en standaard stengelrozen

➯ Struik en kleine struikrozen:

Je moet altijd zwakke en oude scheuten van de struikrozen verwijderen. Dan hoeft u alleen de bloesem of de laatste scheuten van het afgelopen jaar in te korten (zie foto). Zorg er echter voor dat de scheuten met hun lengte en de bloembelasting ook door de tak van de roos kunnen worden gedragen. De scheuten van de struikroos moeten iets overhangen maar niet op de grond liggen.

➯ Rozen geënt op standaardboom:

Met het snijden van rozen verfijnd op een standaardsteel, creëer je twee voorwaarden: aan de ene kant promoot je een rijke bloemenbasis en aan de andere kant leg je de basis voor een losse kroon. Hier moet je de snit inkorten op alle rechtopstaande standaardrozen (hier grafisch weergegeven), je moet er ook voor zorgen dat de bovenste knoppen naar buiten wijzen.

➯ Standaard klim- of bodembedekkende rozen:

De klim- en bodembedekkende rozen blijven altijd achter met de langst mogelijke scheuten. Alleen de zijscheuten moeten met de veer worden gesneden.

3. Struik- en standaardstamrozen

44 Maak de grond onmiddellijk na de veersnede los

➯ Verbreken gecomprimeerde aardkluiten:

Direct na het voorjaarsnoeien is het belangrijk dat u de grond in de rozenkrans losmaakt. Met een tweepuntige rozenvork (hier bijvoorbeeld verkrijgbaar), breek je eenvoudig de verdichte aardkluiten rond de roos ongeveer 15 centimeter diep open.

➯ Bemest in de lente:

Daarna is het noodzakelijk om de voedingsstoffenafzetting van de grond voor het seizoen aan te vullen, dus je moet de rozen bemesten. Een organisch-minerale rozenmeststof met een langdurig effect, zoals de langwerpige kunstmestroos (bijvoorbeeld hier verkrijgbaar) is hiervoor geschikt. Als u 100 gram kunstmest per vierkante meter toevoegt (in maart / april), krijgt uw roos alle belangrijke voedingsstoffen en sporenelementen voor de komende 6 maanden.

Als de roos vervolgens 120 tot 150 gram grondactivator per vierkante meter ontvangt, zorg dan extra voor de grond en versterk tegelijkertijd de gezondheid van de roos.

Video: De Stamroos of roos op stam snoeien in de lente: Hoe doe je dat? Tuinmanieren (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send