Kruiden

Bouw zelf een schanskorfbank

Pin
Send
Share
Send


Tuinontwerp met schanskorven is erg trendy. Hier leggen we stap voor stap uit hoe u uw eigen schanskorfbank kunt bouwen.

© maho - Fotolia.com

Wat zou de huistuin zijn zonder een gezellige stoel, waar u kunt ontspannen, uw benen omhoog kunt leggen en naar de vruchten van uw werk in de tuin kunt kijken. Tuinbanken hebben een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen, en de materialen verschillen ook. Het palet varieert van eenvoudige plastic banken tot elegante teakhouten banken of nostalgisch speelse metalen banken. Bij het zoeken naar moderne alternatieven voor de zitplaats in de tuin spelen ook steeds meer beton of steen een rol. Je kunt nu ontdekken hoe je eenvoudig zelf een schanskorfbank kunt bouwen.

Wat zijn schanskorven?

Een schanskorf is niets meer dan een stenen mand, een draadmand die stenen kan bevatten. Schanskorven worden vaak gebruikt in de groenvoorziening of de wegenbouw. Het wordt gebruikt om keerwanden of geluidsisolatiesystemen te bouwen. Een alternatief voor conventionele droge stenen muren is gevonden. Schanskorven kunnen ook heel goed worden gebruikt als alternatief voor massieve betonnen muren of stenen muren.

Voordelen van schanskorven?

Schanskorven hebben al lang hun weg gevonden naar binnentuinen. Ze blijken echte allrounders te zijn en snijden een goed figuur als hekken, muren, privacyschermen of flexibele decoratieve en bevestigingselementen. Er zijn waarschijnlijk goedkopere oplossingen, maar de voordelen van schanskorven spreken voor zich.

U kiest voor een weerbestendig materiaal, dat in tegenstelling tot het houten hek een duidelijk voordeel biedt. De stenen manden zijn niet alleen robuust, ze vereisen ook weinig onderhoud. Hout moet regelmatig worden gereinigd en geïmpregneerd. Schanskorven worden snel weer in vorm gebracht met een waterslang. Een hele reeks decoratieve opties kan in de tuin worden geïmplementeerd. Muren, hekken, pilaren, bloembakken, verhoogde bedden of de hier beschreven bank zijn slechts een klein deel ervan.

Waarmee worden schanskorven gevuld?

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen vulmanden en metselmanden. Bulkmanden zijn volledig gevuld met grind. Basalt of graniet worden meestal gebruikt. Metselmanden zijn ook gevuld met grind, maar op de zichtbare fronten worden ze gefineerd met platen of metselwerk. Er zijn geen grenzen aan het vullen van de schanskorven in de tuin en kiezels kunnen worden gebruikt, evenals bakstenen, kalksteen, houten onderdelen of lege flessen. Als je wilt, kun je je schanskorven op verschillende manieren verlichten of upgraden met klimplanten.

Hoe worden schanskorven correct gevuld?

© Brilliant Eye - Fotolia.com

Allereerst kiest u beslist een materiaal dat bij u past en past bij het ontwerp van de tuinbank en de rest van de sfeer in de tuin. Let ook op de grootte van het vulmateriaal, want het mag niet te klein zijn, anders glijdt het door het rooster.

Om geen gaten te vormen, moeten de stenen op de vloer afzonderlijk worden gelaagd zodat een gesloten oppervlak ontstaat. Vul de schanskorven van buiten naar binnen door eerst een buitenrand te stapelen en vervolgens deze stabiele laag aan de binnenkant in te vullen. Hiaten kunnen grotendeels worden vermeden. Om het rooster gemakkelijk te kunnen sluiten, moet het uiteinde bijzonder recht worden uitgevoerd.

Bouw zelf een schanskorfbank - stap voor stap

Wat nodig is

  • Gabions indien nodig
  • Vulmateriaal indien nodig
  • Vloerplanken voor de stoel
  • Schijnwerpers of andere decoratieve elementen zoals vereist

Wat te doen

  1. Bereid het oppervlak voor
  2. Assemblage van de schanskorven
  3. De schanskorven vullen
  4. De stoel afsnijden
  5. Bevestig de stoel

Kies eerst een locatie voor de nieuwe tuinbank. Dit moet niet automatisch uw favoriete plek in de tuin zijn, omdat er rekening mee moet worden gehouden dat de afgewerkte bank veel gewicht heeft en daarom op een stevige en stabiele ondergrond moet staan. Zet het oppervlak eerst waterpas zodat een vlak oppervlak ontstaat. Verder moet de grond worden verdicht, anders kan het gebeuren dat de afgewerkte bank letterlijk in de grond zinkt.

"Tip: Breng na het verdichten van de grond een extra laag grind aan.

Nu zijn de schanskorven opgezet. Voor dit doel moeten de afzonderlijke delen van de manden worden verbonden met de spiralen die bij de levering zijn inbegrepen. Zodra de schanskorven zijn gemonteerd, vult u de stenen in zoals reeds beschreven. Als u uw tuinbank wilt upgraden en verlichting wilt bieden, moeten de spots bij het vullen worden geïntegreerd.

Nadat de schanskorven zijn gevuld, zorgt u ervoor dat ze recht zijn. De stoel is nu daar bevestigd. Snijd de planken op maat en bied de volgende stoel houtbescherming. Het is bijzonder decoratief als u hetzelfde hout gebruikt voor de schanskorfbank die mogelijk al op het terras of in de tuinschuur is gebruikt. Je kunt de stoel bijvoorbeeld met geschroefde hoeken aan de onderkant van de houten vloerplanken verbinden.

Bouw een schanskorfbank met een rugleuning

De hier beschreven methode is een eenvoudige bank met frame en stoel. Als u wat meer comfort wilt, kan de constructie ook worden uitgebreid. Op deze manier kunnen smalle schanskorven worden gebruikt als armleuningen. Hoge draadmanden, die op een lichte helling aan de stoel zijn bevestigd, vormen de rugleuning. Om een ​​harmonieus totaalbeeld en geen scherpe randen te garanderen, moeten houten latten ook aan deze schanskorven worden bevestigd.

Meer variatiemogelijkheden

We hebben de klassieke gabion-bankmethode al beschreven. Dit bestaat uit gaasmanden als basis en een houten plank als zitplaats. Natuurlijk kunnen ook grote zitgedeeltes worden ontworpen. U verbindt verschillende afzonderlijke elementen en bevestigt ook een paneel van houten planken. Dan wordt een gezellig, comfortabel landschap gecreëerd met kussens en dekens.

Je kunt ook slechts twee schanskorven aan de zijkanten bevestigen en een vrij zwevende stoel in het midden trekken. Dit vereist een stabiele substructuur, die verankerd moet worden in de twee laterale schanskorven. De resulterende zijstijlen kunnen met hout worden bekleed of als opslagruimte dienen. Planten is ook mogelijk.

De meest populaire versies van schanskorvenbanken in één oogopslag

varianttoelichting
Schanskorven als complete onderbouwDit is de zojuist beschreven methode. De banken zijn bijzonder stabiel en zijn eenvoudig op te zetten.
twee schanskorven als eindstukkenHier zijn de schanskorven alleen aan de twee uiteinden. De stoel zweeft vrij in het midden.
drie schanskorven over hoekenDeze opstelling van de schanskorven creëert een soort hoekbank. Dit is vooral praktisch als u een zithoek op het terras wilt ontwerpen.
twee schanskorven als bloemzuilenDe schanskorven aan de uiteinden zijn bewerkt als bloemkolommen en kunnen worden geplant. De stoel zweeft hier ook vrij.

Decoratie-ideeën voor schanskorvenbanken

De bouw van de schanskorfbank is voltooid. Nu kan nog wat verfraaiingswerk de bank perfect opvoeren. We hebben al gewezen op de mogelijkheid om schijnwerpers in de schanskorven te integreren. Als je dit tijdens het vullen hebt gemist en nu de tuinbank letterlijk in het juiste licht wilt zetten, help jezelf dan met kerstverlichting. Deze kunnen ook vervolgens in de schanskorven worden geweven.

"Tip: Sprookjes op zonne-energie zijn bijzonder praktisch en besparen u de stroomaansluiting.

Om een ​​blikvanger te maken, kies je tijdens het vullen verschillende soorten steen. Als lichte en donkere stenen elkaar afwisselen, ontstaat een levendig beeld. Als u de stenen in afwisselend lichte en donkere strepen invoegt, wordt extra dynamiek geboden. Wat zou een tuinbank zijn zonder planten? Zoals reeds vermeld, kunnen de schanskorven worden gebruikt als plantpotten. Je kunt ook klimop, wijn of andere klimplanten rond de draadmanden plaatsen en, als ze te overvloedig groeien, ze gewoon dienovereenkomstig snijden.

"Tip: Seizoensgebonden planten worden gewaarborgd door plantenpotten in de schanskorven te hangen en ze uit te rusten met de juiste planten als de seizoenen veranderen.

Hoe kunnen schanskorven worden schoongemaakt?

De schanskorfbank kan niet zonder hout. De stoel moet regelmatig worden beglaasd, bij voorkeur vóór het begin van het tuinseizoen. Dit beschermt het hout en maakt het minder kwetsbaar. Je kunt de houten vloerplanken ook in verschillende kleuren schilderen. Dit betekent minder onderhoud en geeft u de mogelijkheid om een ​​schanskorfbank te ontwerpen in blauw, groen, grijs of andere trendkleuren.

Na verloop van tijd nestelen zich stof, verdord gebladerte of dode insecten in de schanskorven. De snelste en gemakkelijkste manier om de schanskorven schoon te maken is met een hogedrukreiniger. De harde waterstraal spoelt de vuildeeltjes betrouwbaar weg. Als de stenen in de loop van de tijd zijn verkleurd, zien ze er weer als nieuw uit als u de stoel verwijdert, de stenen uit de manden verwijdert, ze afzonderlijk borstelt, afspoelt, laat drogen en weer terugplaatst. Dit is misschien een beetje ingewikkeld, maar het resultaat is indrukwekkend.

Video: DIY: tuinbank met organische vorm - Eigen Huis & Tuin (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send