Kruiden

Bouw zelf een boombank - Instructies & tips

Pin
Send
Share
Send


Boombanken van hout bieden een heel bijzondere charme. Met een beetje handvaardigheid is het relatief eenvoudig om zelf een boombank te bouwen. Instructies zijn hier te vinden.

© Murphy44 - Fotolia.com

De huisboom is het centrum van de tuin, een populaire ontmoetingsplaats en een sfeervolle en nostalgische plek om te ontspannen en het hectische tempo van het dagelijks leven achter u te laten. Dit alles kan worden benadrukt als een boombank je uitnodigt om te blijven hangen. Boombanken worden volledig of slechts gedeeltelijk rond de boom gebouwd. Een gezellig en schaduwrijk toevluchtsoord is gevonden. We willen u nu vertellen wat belangrijk is bij het bouwen van een dergelijke bank, welk hout u moet gebruiken en hoe u zelf een boombank kunt bouwen en ontwerpen.

Past een boombank in mijn tuin?

Deze vraag is gemakkelijk te beantwoorden: als je een mooie tuinboom hebt, is dit de perfecte plek voor een boombank. Ruimteproblemen treden meestal niet op, omdat het gebied rond de huisboom meestal vrij is en uit gras bestaat. De boombank kan ook een alternatief zijn in kleine tuinen, waar misschien niet genoeg ruimte is voor een grotere zitgroep. Als de boombank volledig rond de boom is gebouwd, zoals in ons voorbeeld, kunnen er vijf tot zeven personen aanwezig zijn en zelfs het uitgebreide gezin heeft op warme zomerdagen een gezellige plek en een schaduwrijke plek gevonden.

Welk hout moet worden gebruikt?

Boombanken voor de tuin zijn bij voorkeur gemaakt van hout, omdat ze er bijzonder warm en gezellig uitzien en heel goed in de natuurlijke omgeving passen. Welk hout u uiteindelijk kiest, is een paar overwegingen waard. De boombank moet immers vele jaren worden bewaard.

De algemene veronderstelling kan zijn dat alleen harde tropische bossen echt geschikt zijn voor gebruik buitenshuis. Dit kan niet zonder commentaar worden overeengekomen, tropisch hout is hard en robuust, maar het is ecologisch veel welkomder om lokaal hout te gebruiken. Je zult dit ook voelen in je portemonnee. Tropische bossen zijn niet onbeperkt beschikbaar, worden vaak illegaal getroffen en komen naar ons op lange transportroutes.

»Tip: Als tropisch hout wordt voorzien van de FSC-afdichting, is dit aantoonbaar hout van duurzaam beheer.

Huishout kan in ieder geval voor de boombank worden gebruikt. Het hout mag echter niet onbehandeld blijven. Anders verliest het snel zijn mooie kleur en korrel en ziet het er grijs en gekleurd uit. Als het hout regelmatig wordt geverfd met houtolie of houtglazuur, zult u zijn schoonheid en natuurlijke uitstraling vele jaren behouden.

»Tip: Het is het beste om het hout van de boombank elk jaar en aan het begin van het tuinseizoen van geschikte houtbescherming te voorzien.

Deze binnenlandse bossen zijn het meest geschikt voor de boombank:

speciesbeschrijving
eik
 • Eikenhout is zwaar en vrij solide.
 • De Europese witte eik heeft in het bijzonder de voorkeur.
 • Het stabiele hout wordt vaak gebruikt als constructiehout.
tamme kastanje
 • Het kastanjehout is lichter dan eiken, maar toch extreem sterk en elastisch.
 • Kastanjehout is heel gemakkelijk om mee te werken en splintert niet tijdens het zagen of boren.
 • De tamme kastanje heeft een hoog tanninegehalte, waardoor hij bestand is tegen vocht.
 • De tamme kastanje wordt zelfs gebruikt in de paalconstructie.
 • Het hout hoeft niet jaarlijks geïmpregneerd te worden en behoudt zijn natuurlijke schoonheid vele jaren.
  lariks
  • Als u op zoek bent naar hard en zwaar lokaal hout, is lariks de eerste keuze.
  • Het hout is extreem stabiel en duurzaam en wordt vaak gebruikt in brug- en waterbouw.

  Bouw zelf een boombank - stap voor stap uitgelegd

  ❖ gereedschap:

  • houten planken
  • houtlijm
  • houtschroeven
  • Accuschroevendraaier
  • accuboormachine
  • chop zaag
  • afkortzaag
  • vierkant

  ❖ Stappen:

  ❶ Snijd houten planken voor de benen
  ❷ Poten monteren
  ❸ Snijd de houten plank voor de stoel
  ❹ Monteer de stoel op de benen
  ❺ Bevestig facings
  ❻ Snijd houten planken voor de rugleuning
  ❼ Bevestig de rugleuning aan het onderste gedeelte
  ❽ Monteer de boombank volledig
  ❾ Bevestig een boombank aan de boom

  ❖ materiaal:

  Voor een middelgrote boombank die plaats biedt aan ongeveer vijf personen en rond de hele boom loopt, zijn houten planken in de volgende afmetingen vereist voor de zes poten:

  • Voorpoten - zes planken (7x7x43 cm)
  • Rugleuning - zes planken (7 × 3,5x86cm)
  • bovenste zijdeel - twaalf planken (7 × 3.5x50cm)
  • onderste zijdeel - twaalf planken (7 × 3.5x45cm)

  ❖ instructies:

  Bevestig het onderste zijdeel aan de voorpoten en rugleuning op een hoogte van twee centimeter vanaf de onderkant. De voorpoot is vier centimeter ingesprongen en eindigt met het bovenste zijgedeelte. De bovenrand van de twee zijdelen ligt gelijk met de rugleuning aan de bovenrand.

  Hoeveel hout wordt gebruikt voor de stoel hangt af van de grootte van uw tuinboom.

  Deze aanbevelingen zijn op hun beurt van toepassing op een middelgrote boom en een bank die volledig rond de stam loopt.

  1e plank - één meter buitenmaat, 81 cm binnenmaat
  2. Bord - 81 cm buitenmaat, 65 cm binnenmaat
  3e bord - 65 cm buitenmaat, 49 cm binnenmaat

  Stap 1:
  Je hebt ongeveer 18 houten planken nodig van twee centimeter breed en 15 centimeter lang. De planken zijn nu gesneden. Aan de uiteinden moet een hoek van 30 graden worden aangehouden. Schroef nu de drie planken op de poten van de boombank. Begin vanuit het midden van de rugleuning.

  Stap 2:
  Als de planken ook worden gefineerd, scoort de boombank met een aantrekkelijke uitstraling, bovendien kan het risico op letsel worden vermeden omdat de houten randen niet langer zichtbaar zijn en daarom niet kunnen splinteren. De planken voor het fineer worden ook gesneden in een hoek van 30 graden.

  »Tip: Je hebt zes houten planken nodig van 3,5 x 7 cm x één meter.

  Stap 3:
  Het fineer wordt nu op de poten geschroefd. Monteer nu de rugleuning. Hiervoor zijn twaalf houten planken van 1,8 x 12 cm nodig. De lengte is verschillend en varieert van 40 cm tot 46 cm. Ook hier moet bij het snijden een hoek van 30 graden aan de uiteinden worden aangehouden. Bovendien moet rekening worden gehouden met een afschuining van 10 procent. De 40 cm lange planken worden gebruikt voor bevestiging aan de bovenste rugleuning. De 46 cm lange houten latten worden op de onderste rugleuning geschroefd.

  Stap 4:
  Nu is de boombank al opgezet. Om ze op hun plaats te plaatsen, moeten de schroeven aan de zijkant weer worden losgedraaid. Pas op dat je het hout hier nog niet lijmt. Nu zijn de twee helften gerangschikt rond de kofferbak en uitgelijnd. Het is vaak nodig om oneffenheden te compenseren met stukken hout of het aanbrengen van grind of steenslag. Ten slotte worden de twee zijdelen aan elkaar gelijmd en vastgeschroefd. Nu kunt u alle schroeven vastdraaien en uzelf belonen met de eerste testzitting.

  Boombanken van metaal - een alternatief?

  Bekijk dit bericht op Instagram

  Een bericht gedeeld door Katja (@my_country_living) op 22 juli 2018 om 14:22 uur PDT

  Hoewel onze bijdrage betrekking heeft op de houten boombank, willen we graag de metalen boombank noemen. Het biedt immers een alternatief voor al diegenen die niet willen proberen zelf een boombank te bouwen. Boombanken van metaal zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

  De voordelen van metaal zijn duidelijk. Het is een robuust en weerbestendig materiaal. De metalen bank hoeft er niet koud en sober uit te zien. De metalen banken zijn vaak uitgerust met uitgebreide decoraties en spreken absoluut het hart van romantici aan. Als u wilt genieten van een robuuste en duurzame boombank, kan een set van een metalen bank een alternatief voor u zijn.

  Boombanken gemaakt van pallets

  Meubels gemaakt van pallets in het interieur en exterieur zijn erg trendy. Het materiaal is immers goedkoop in aanschaf en uiterst flexibel. Pallets zijn eenvoudig te verwerken en kunnen ook probleemloos op elkaar worden gestapeld, omdat hun grootte is gestandaardiseerd. Het is absoluut de moeite waard om met pallets te experimenteren en buitengewone boombanken te maken. Er is echter enige handmatige vaardigheid nodig en je moet jezelf uitrusten met professionele gereedschappen, zoals een elektrische vossenstaart, om het materiaal te kunnen verwerken.

  Meer creatieve ideeën voor de individuele boombank

  Door verschillende houtsoorten en houtdiktes te gebruiken, kunnen veelzijdige boombanken worden gebouwd. Hoewel dunner hout delicater lijkt, kan het gebruik van ruwe houten latten de boombank een rustieke uitstraling geven.

  De boombank met armleuningen biedt extra comfort. Met een middelgrote boombank kunnen vijf tot acht comfortabele stoelen worden gecreëerd.

  Boombanken hoeven niet automatisch rond de stam te worden afgerond. Vierkante constructies zijn ook een leuk idee. Als de bank als een vierkant rond de stam loopt, blijft een uitsparing automatisch vrij. Dit kan optimaal worden gebruikt als je het met aarde vult en een mooie onderplant voor de huisboom maakt.

  »Tip: Als uw tuinboom ongeschikt lijkt voor een boombank vanwege de schuine stam, bouwt u eenvoudig een L-vormig model.

  Video: Picknick Tafel in 1 dag. DIY Complete handleiding. (Oktober 2020).

  Pin
  Send
  Share
  Send