Perkplanten

Bouw een open haard van straatstenen - 3 varianten gepresenteerd

Pin
Send
Share
Send


Een straatstenen vuurplaats kan vrij snel en gemakkelijk worden gebouwd. U hoeft hiervoor geen ervaren vakman te zijn. Het is echter belangrijk dat u ook aan veiligheid denkt.

© argot - Fotolia.com

Een tuin zonder open haard is moeilijk voor te stellen. Hier kunt u gezellige uren doorbrengen met een knetterend vuur, brood steken en verhalen vertellen. Open haarden kunnen op verschillende manieren worden gebouwd. In een eerder bericht hebben we 20 ideeën voor open haarden samengesteld. In dit artikel willen we ingaan op de bouw van een open haard gemaakt van straatstenen.

Vaak zijn er nog stenen over van verschillende bestratingswerken die optimaal kunnen worden gebruikt om een ​​open haard te bouwen. Je hoeft geen ervaren ambachtsman te zijn om dit voor elkaar te krijgen. Het is alleen van tevoren belangrijk dat u speciaal naar beveiliging kijkt.

Bepaal locatie

Voordat u begint met de daadwerkelijke constructie, moet de locatie worden bepaald. Planning is vooral belangrijk omdat open vuur altijd gepaard gaat met gevaren, wat natuurlijk vanaf het begin moet worden vermeden.

De open haard moet op een lege plek in de tuin worden geplaatst. Alles wat gemakkelijk kan ontbranden, moet niet in de buurt zijn. Dit geldt zowel voor bomen, struiken en vaste planten als voor alle gebouwen. Het woon- of tuinhuis moet daarom minimaal 80 meter van de open haard verwijderd zijn.

Zorg er ook voor dat er geen gas- of stroomleidingen in de buurt van de open haard zijn.

Openhaardvariant 1 - stap voor stap uitgelegd

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Haus- & Gartenservice Ludwig (@haus_gartenservice_ludwig) op 18 juli 2018 om 14:59 uur PDT

Als u nog een paar straatstenen over hebt en er een open haard van wilt maken, kunt u dit eenvoudig doen met slechts een paar eenvoudige stappen en zonder veel knowhow. Het enige dat u nodig heeft is:

  • een schop
  • Keien en
  • wat zand

Stap 1:

Meet eerst de open haard en gebruik een schop om het gebied uit te graven. Je prikt ongeveer tien centimeter diep in de grond. Het op deze manier gecreëerde gat is nu gevuld met zand.

»Let op: Kiezels zijn minder geschikt, er bestaat een risico dat de stenen barsten onder invloed van hitte.

Stap 2:

U kunt nu de straatstenen rond de open haard leggen. Deze vormen niet alleen een decoratieve afwerking, maar hebben ook een praktische functie. Ze voorkomen dat het vuur zich over de omtrek van de open haard verspreidt. U kunt nu het brandhout op het gevulde zand stapelen en de eenvoudige vorm van de open haard gemaakt van straatstenen is voltooid.

Open haard variant 2 - stap voor stap uitgelegd

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door leni_greylo (@leni_greylo) op 7 oktober 2018 om 20:27 uur PDT

Als u uw haard een beetje stabieler en solide wilt bouwen, wordt de bakstenen versie aanbevolen.

Ga verder zoals hierboven beschreven:

❶ Bepaal de afmetingen van de haard
❷ Snijd de open haard uit met de schop
❸ Vul de open haard met zand
❹ Leg straatstenen rond de open haard

Bovendien mortel je ook de stenen. Dit geeft het geheel stabiliteit en een uniform beeld. Nadat de mortel is opgedroogd, kan de open haard in gebruik worden genomen.

Openhaardvariant 3 - stap voor stap uitgelegd

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Family Manager (@jenni_faaaa) op 20 oktober 2018 om 11:44 uur PDT

Deze open haard ziet er bijzonder aantrekkelijk uit, maar is iets ingewikkelder om in te stellen. Deze keer dienen de straatstenen niet als de eindrand van de open haard, maar vullen ze de open haard, wat resulteert in een mozaïekachtig beeld. Om de haard te beschermen en te sluiten, wordt hier een beschermende ring van staal gebruikt.

Om dit te doen, moet het vel worden teruggesneden en gelast. Als u dit niet durft of niet over het benodigde gereedschap beschikt, moet u de staalplaat rechtstreeks bij de dealer laten afstellen.

»Tip: Plaatstaal is eenvoudiger te bewerken dan roestvrij staal.

materiaalgereedschap
❍ plaatstaal
❍ rond staal
❍ straatstenen
❍ zand
❍ grind
❍ concreet
❍ mortel
❍ plaatstaal
❍ rond staal
❍ straatstenen
❍ kruiwagen
❍ zand
❍ grind
❍ concreet
❍ mortel

Kies eerst de juiste locatie op basis van de reeds genoemde criteria. Zorg er ook voor dat de vloer vlak is, zodat het water van de stenen vloer kan weglopen.

Instructies:

❶ Geef afmetingen op
❷ Deel het oppervlak met de schop
❸ Verdicht de grond
❹ Vul grind op
❺ Vul zand bij
❻ Maak een horizontaal oppervlak
❼ Plaats straatstenen
❽ Verspreid de mortel
❾ Veeg de mortel op
❿ Breng een stalen ring aan

Zodat u echt een rond stuk gras maait, maakt u een soort cirkel uit een spijker en een touwtje. Hiermee kan het middelpunt worden bepaald en een cirkel in de gewenste straal worden getekend. Nu wordt het cirkelvormige gazon met de schop gemaaid.

»Tip: Zorg voor een kruiwagen om ervoor te zorgen dat de uitgraving het gazon niet vervuilt en beschadigt.

Het gat is uitgegraven op een diepte van ongeveer 35 centimeter. Vervolgens moet het substraat worden verdicht. U gebruikt hiervoor een sabotage. Grof grind wordt nu op de vloer aangebracht. Bedek nu de grindlaag met zand. Deze ondergrond moet ook dienovereenkomstig worden verdicht.

Voordat u begint met het plaatsen van de straatstenen, moet u controleren of het oppervlak echt recht is. Je kunt dit eenvoudig controleren met een waterpas. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de straatstenen. De laag grind en zand mag niet te hoog zijn, maar ook niet te laag, de straatstenen moeten immers een niveau vormen met het omringende gazon. Mogelijk moet u hier bijwerken voordat u de bestrating uitvoert.

U kunt stenen van verschillende grootte kiezen voor de bestrating. Ontwerp bijvoorbeeld de rand met grote straatstenen en plaats kleinere stenen in het midden. Dit geeft het mozaïekpatroon extra expressie. Nadat u het patroon hebt geplaveid, wordt de mortel gemengd. Gebruik iets meer water dan normaal, zodat de mortel in de voegen van de straatstenen kan worden gewassen. Begin nu de mortel met een spons in de voegen te werken. Veeg tot de mortel de voegen is binnengedrongen en de stenen schoon zijn.

Nadat de mortel is uitgehard, kunt u de gesneden en gelaste stalen ring op de rand plaatsen als bescherming en afbakening en de haard in gebruik kan worden genomen.

Is een open haard toegestaan?

Of een open haard over het algemeen is toegestaan, kan niet volledig worden aangenomen. Als u grotere open haarden wilt bouwen, vraag dan de bouwautoriteit naar veiligheid of maak uzelf slim in de respectieve gemeentelijke voorschriften. Als u een vuurplaats in de volkstuin wilt maken, moet u de volkstuintjes bestuderen. Omdat volkstuinen vaak vrij klein zijn en de percelen direct aan elkaar grenzen, is de bouw van open haarden vaak verboden vanwege de veiligheid van het systeem. De ontwikkeling van rook kan ook een storende factor worden.

Gebruik de open haard veilig

De open haard is klaar en moet nu zo snel mogelijk worden ingewijd. Houd er rekening mee dat open vuur altijd gevaren met zich meebrengt en dat overmatige rookontwikkeling de rust van de buren kan verstoren.

»Leestip: Vuurbakken of vuurmanden - daar moet u op letten

Er ontstaan ​​bijvoorbeeld echte rookpijlers brandend zeer vers of nat hout. Zelfs geverfd, gelakt of anderszins behandeld hout mag niet worden verbrand. Giftige gassen kunnen worden gegenereerd.

Op een winderige dag is het beter om de open haard niet in werking te stellen. Er kan een gevaarlijke vonkenvlucht ontstaan. Omliggende bomen of gebouwen kunnen snel vlam vatten, vooral in droge zomers.

In het kort:

Video: Beeld en Bouw (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send