Perkplanten

Houten balkontegels leggen - Instructies & tips

Pin
Send
Share
Send


Houten tegels zijn erg populair, niet alleen op patio's, maar ook op balkons. Ze stralen een gezellige sfeer uit en zijn ook gemakkelijk te leggen.

© Ingo Bartussek - Fotolia.com

Houten tegels worden steeds populairder voor zowel binnen- als buitengebruik. Vooral voor terrassen, balkons of andere zitjes nemen mensen vandaag de dag graag een goede houten tegel, omdat ze een natuurlijke warmte uitstralen en dus het gevoel hebben dicht bij de natuur te zijn. Geen wonder dat naast houten meubels, natuurlijke vloeren de laatste jaren steeds modieuzer zijn geworden.

Daarnaast is er natuurlijk het feit dat houten tegels er niet alleen goed en natuurlijk uitzien - ze zijn ook zeer eenvoudig te installeren en bijna net zo gemakkelijk te onderhouden. Dus als u een paar eenvoudige principes volgt, hebt u met een houten tegel een geweldig alternatief voor keramische tegels of zelfs een eenvoudige betonnen vloer.

Belangrijk in het kort:

Als u houten tegels kiest, zijn er een paar punten om te overwegen.

Voordat u begint, is het belangrijk om na te denken over het hout dat u wilt gebruiken. Afhankelijk van hoe sterk de houten tegels worden blootgesteld aan de effecten van wind en weer, moet u een meer weerbestendig hout gebruiken. Teak is tegenwoordig erg populair - niet alleen omdat het gewoon een aangename uitstraling heeft. Maar ook omdat het grotendeels weerbestendig is en ook moeilijk te ontsteken is. Als u een balkon heeft dat goed wordt beschermd tegen regen en kou, kan het ook een ander en misschien goedkoper hout zijn. Als u echter vanaf het begin kiest voor de goedkoopste tegels uit de ijzerwinkel, loopt u het risico om ze elk jaar aan het begin van de herfst van het balkon te tillen en ze in het voorjaar te verplaatsen, omdat de zeer goedkope varianten van houten tegels niet een beetje bestand zijn tegen de winterkoude As. Het is daarom de moeite waard om vanaf het begin een paar euro meer in de hand te nemen en goed advies te krijgen van de dealer van uw keuze, zodat u direct weet welke eigenschappen het geselecteerde hout eigenlijk heeft.

Maak de nodige voorbereidingen

U hebt besloten uw balkon af te werken met houten tegels en hebt al besloten welk hout u wilt gebruiken. Nu zijn er nog een paar dingen om te doen om de houten tegels te leggen.

Ondergronds

Het eerste dat u moet controleren, is of er een geschikt oppervlak is voor de houten tegels. Elk oppervlak dat vlak, schoon en vooral droog is, is hier geschikt. Beton, tegelvloeren of andere stenen vloeren zijn bijvoorbeeld geweldig voor het leggen van houten tegels. Als u de houten tegels op een ongelijke vloer of zelfs op een gazon wilt leggen, moet u een geschikte onderbouw maken. Deze bestaat bij voorkeur uit een 5 cm dikke grindlaag met een korrelgrootte van 0/45. Bovendien moet een worteltegel tussen het gazon en de grindlaag worden geplaatst, zodat er geen gazon door het grind groeit en uiteindelijk tussen de houten tegels doordringt. Als u bijvoorbeeld een betonnen of stenen tegeloppervlak heeft, moet u mogelijk oneffenheden opvullen met egalisatiemiddel zodat het oppervlak eigenlijk vlak is.

Vereist gebied

De volgende stap is het meten van het gebied waarop de houten tegels moeten worden gelegd. Wanneer de breedte en diepte van het oppervlak zijn gemeten, moet u zelf beslissen of u wilt dat de tegels voor de rand worden gesneden, indien nodig, in de hardware store van uw keuze of dat u de tegels zelf wilt snijden. Het is belangrijk wanneer u de tegels zelf snijdt dat de sneden absoluut recht zijn. De gesneden randen moeten ook worden behandeld met houtpoetsmiddel zodat het hout niet opzwelt wanneer het voor het eerst met vocht wordt aangeraakt.

Bepaal het legsysteem

En last but not least is het belangrijk om te bepalen welk installatiesysteem u wilt kiezen. De meeste houten tegels worden al aangeboden in een eenvoudig en goedkoop kliksysteem. Dit maakt het zeer eenvoudig om de houten tegels te leggen, omdat u alleen de tegels in de reeds geplaatste tegels hoeft te klikken. Dus als u zo lang mogelijk van uw houten tegels wilt genieten, moet u de volgende stappen nemen voordat u ze legt

 1. Controleer in welke mate de houten tegels worden blootgesteld aan het weer buiten
 2. Selecteer de houtsoort volgens de eisen die het weer aan de tegels stelt
 3. Controleer het oppervlak en indien nodig. maak een onderbouw van grind en mogelijk een worteltegel
 4. Maak indien nodig betonnen of steensubstraten recht met de juiste vulstof
 5. Meet het gebied en laat de tegels indien nodig voor de rand snijden of zorg ervoor dat het juiste snijgereedschap thuis beschikbaar is
 6. Als een snede vereist is, zorg dan voor de snijkanten met houtolie
 7. Beslis welk type installatie u wilt kiezen - de eenvoudigste variant is klik op houten tegels

Houten tegels leggen - zo werkt het het beste

Als het houten tegels voor het balkon zijn, hebt u meestal een vloer gemaakt van beton, dekvloer of oude tegels waarop u de houten tegels wilt bevestigen. Allereerst worden de houten tegels eenvoudig op de vloer geplaatst. Ze zijn niet verlijmd of op een andere manier gefixeerd, wat natuurlijk het voordeel heeft dat ze bij uitstek geschikt zijn om de vloer van een balkon in een gehuurd appartement te verfraaien zonder uw huisbaas te raadplegen. In de regel hebben houten tegels hun eigen onderbouw. Dit dient voornamelijk om te zorgen dat de houten tegels niet in het water liggen als het regent, maar dat regenwater onder de tegels kan weglopen. De volgende volgorde moet worden gevolgd bij het leggen van de tegels:

❶ De vloer is vrij van al het losse vuil.
❷ Vervolgens leg je eerst de houten tegels losjes op het hele oppervlak.
❸ Snijd vervolgens de tegels die op de rand moeten passen. Een cirkelzaag is hiervoor het meest geschikt.
❹ De bestaande onderbouw moet ook worden gesneden - tenminste als de vloer nog wat oneffenheden heeft of de onderbouw vanaf het begin hoger is dan gepland.
❺ Nu worden de afzonderlijke tegels in elkaar gelegd en zorgvuldig getikt.
❻ De houten tegels kunnen tegenover of parallel aan elkaar worden gelegd.
❼ Het houten terras moet ook een stevige houvast hebben. Zoals reeds vermeld, zijn de houten tegels niet gelijmd. Daarom is het belangrijk om te eindigen met betonnen randtegels of, als u geen permanente wijzigingen in de inhoud van het balkon wilt aanbrengen, een houten frame.

In de volgende video vindt u snelle en duidelijke instructies over hoe u eenvoudig en gemakkelijk houten tegels op uw balkon thuis kunt leggen.

En hier zijn de belangrijkste voordelen van een houten tegelvloer voor het balkon in één oogopslag

voordelentoelichting
Natuurlijke uitstralingIn de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen teruggekeerd naar de warme en natuurlijke uitstraling van hout als natuurlijk materiaal. Of het nu gaat om tuin- of terrasmeubels, als meubels voor binnengebruik of gewoon als vloerbedekking. De houtnerf, de natuurlijke geur en niet in het minst de warmte die deze vloerbedekking uitstraalt, maken het een veel aangenamere bekleding voor elk balkon dan koude tegels of zelfs kaal beton.
Makkelijk te leggenAls u houten tegels voor het balkon wilt leggen, gebruikt u meestal een eenvoudig kliksysteem - omdat de houten tegels niet worden verlijmd of anderszins permanent worden bevestigd, is leggen relatief eenvoudig.
Kan op elk moment worden verwijderdVooral in een huurappartement is het belangrijk dat u structurele veranderingen snel en gemakkelijk ongedaan kunt maken. Houten tegels op het balkon zijn een vloerbedekking die u bij twijfel zelf moet verwijderen als u twijfelt. Dankzij de eenvoudige installatietechniek kunnen houten tegels voor het balkon net zo gemakkelijk worden verwijderd als ze kunnen worden geïnstalleerd. Dus geen problemen als u een ander oppervlak nodig heeft of als u de houten tegels moet verwijderen wanneer u het appartement verlaat.
Beschikbaar in alle prijsklassenHouten tegels voor buitengebruik zijn in alle prijsklassen te vinden. Alles is hier mogelijk, van € 2 per vierkante meter tot € 25 en meer per vierkante meter. Uiteindelijk is de beslissende factor de persoonlijke smaak en hoe robuust de tegel echt moet zijn in het gebied waar hij moet worden geïnstalleerd
Veel verschillende houtsoortenDe volgende houtsoorten komen veel voor op de markt:
 • acacia
 • Bankiral
 • net
 • pijnboom
 • lariks
 • teakhout
Welke houtsoort u gebruikt, is ook een kwestie van smaak. De noodzakelijke robuustheid van het hout moet echter ook een essentiële rol spelen in het besluitvormingsproces

"Trouwens: Het is heel gemakkelijk om houten balkontegels te onderhouden. Meestal is het voldoende om ze gewoon weg te vegen. Het is echter nog effectiever en beter voor het hout zelf om het hout om de een tot twee weken met een oliedoek af te vegen. Op deze manier wordt het hout permanent versterkt voor gebruik buitenshuis en kan er geen diepgeworteld vuil ontstaan. Maak de houten tegels eenmaal per jaar schoon met een beetje afwasmiddel en spoel ze vervolgens af met schoon water. Dan moet je de tegels controleren op kleinere en grotere eigenaardigheden. Plaatsen die licht beschadigd zijn, moeten dan voorzichtig worden geschuurd en vervolgens worden bedekt met houtolie. Om de drie tot vier jaar is het zinvol om het hele oppervlak van de houten tegels een keer te schuren en te behandelen met een houtolie.

Al met al kan worden gezegd dat houten balkontegels niet alleen visueel veel te bieden hebben, maar ook een hele reeks voordelen bieden. En het beste is - u hoeft niet eens echt bekwaam te zijn om deze houten tegels snel en gemakkelijk te kunnen leggen.

Video: #48 Houten tuintegels leggen (November 2020).

Pin
Send
Share
Send