Perkplanten

Tuintrappen: ideeën en tips voor trapontwerp

Pin
Send
Share
Send


In hellende tuinen compenseren trappen niet alleen hoogteverschillen. Met het juiste ontwerp kunnen ze ook een echte blikvanger in uw tuin zijn.

© Tatjana Balzer / stock.adobe.com

Je eigen tuin bevindt zich niet altijd grotendeels op de begane grond. In sommige gevallen moeten grotere hellingen worden overwonnen of wordt het terrein als bergafwaarts beschouwd. Om uw eigen tuin zo goed mogelijk te kunnen gebruiken, is het gebruik van een tuintrap een goed idee. Van de keuze van materialen en constructie tot het uiteindelijke ontwerp, er zijn verschillende opties.

Wanneer is een tuintrap nodig?

Een paar jaar geleden waren tuintrappen een zeldzaamheid. Als je vandaag naar tuinen kijkt, zul je merken dat ze steeds vaker voorkomen. Er zijn twee hoofdredenen waarom een ​​tuintrap wordt gebouwd:

1. Ze dienen als een ontwerpelement.
2. Ze worden gebruikt om hoogteverschillen te overbruggen.

De aanleg van een tuintrap is aan te raden, vooral op steile hellingen, die vaak wijzen op het creëren van tuinen op verschillende niveaus. In de tuin op een heuvel kunt u de tuin praktisch opdelen in recreatieve en nuttige gebieden. Het type trap en het ontwerp zelf zijn afhankelijk van de grootte van de helling. Individuele stappen, die met regelmatige tussenpozen worden gelegd, zijn voldoende als wandelen in de tuin alleen op een lichte helling gemakkelijker moet worden gemaakt.

Tip: Vooral als alleen individuele stappen moeten worden gelegd, is het belangrijk dat ze breed genoeg zijn zodat ze ondanks de verschillende paslengtes zonder problemen kunnen worden bereikt.

Bij grotere hoogteverschillen moet altijd een juiste trap worden gebouwd. De trappen zijn parallel aan de werkelijke helling gebouwd. Om het tuinontwerp niet in gevaar te brengen, is het raadzaam om met serpentines te werken, die voor een kleine verandering van richting zorgen en de tuin er in het algemeen eleganter uit laten zien.

Integreer tuin trappen in de tuin

Voor individueel tuinontwerp zijn er verschillende manieren waarop de trappen kunnen worden geïntegreerd:

➙ Zonder rand
Een van de meest elegante oplossingen blijft om de trap in de tuin te integreren zonder een duidelijke structurele grens. Om ze te scheiden van de rest van de tuin en ze te markeren als een pad, kunnen ze worden ingebed in een kruidachtige rand die zich aan beide kanten uitstrekt.

➙ Met randen
De tweede variant is de integratie van de trap als een duidelijke structuur. Dit kan bijvoorbeeld door flankerende wanden. Als je geen vrienden kunt maken met zoveel beton, kun je in plaats daarvan een groenblijvende haag gebruiken. die gemakkelijk kan worden bijgesneden. Buxus is ideaal. Er zijn twee manieren waarop een dergelijke hedge kan worden ontworpen:

    • De heg heeft overal een uniforme hoogte, die is uitgelijnd met de hoogte van de bovenste trede.
    • Het verloop van de heg is aangepast aan de trap. De wangen lopen op of af met de stappen.

"Leestip: De heg doorsnijden: wat mag en wanneer?

Bijzonder kenmerk van vrijstaande trappen

© Elenathewise / stock.adobe.com

Naast gesloten, vrijstaande trappen zijn een alternatief. Ze kunnen ook worden voorzien van verschillende hoogteverschillen. In vergelijking met modellen met scherpe randen bieden ze echter strikte veiligheidsmaatregelen. Een reling moet bijvoorbeeld altijd worden geïnstalleerd vanaf een hoogteverschil van één meter. Een leuning kan dan worden gebruikt voor langere trappen. Vanuit een ontwerpperspectief zijn hoge trappen een uitdaging. Om ze los te maken, zijn platforms en een gebogen baan ideaal. Trappen met stappen van verschillende breedtes, die gepland zijn verschoven, zien er erg aantrekkelijk uit.

Schat de afmetingen van de tuintrappen correct

Om de tuintrap maximaal te laten profiteren, is het belangrijk dat de afmetingen correct worden beoordeeld. De stapbreedte en de staphoogte zijn bijzonder relevant.

➙ stapbreedte
Trappen in de tuin mogen niet te smal zijn, want ze moeten veilig en stabiel zijn om onder alle weers- en weersomstandigheden op te lopen. Dit geldt overigens zowel voor kinderen als voor volwassenen.

➙ stap hoogte
De staphoogte kiezen is niet zo eenvoudig. Kortom, het is beter om met meer niveaus te werken, zodat kinderen en mensen met beperkte mobiliteit ze zonder problemen kunnen gebruiken. Een hoogte van 10 tot 15 centimeter is ideaal.

Als de hellingen ondiep zijn, kan de beslissing worden gemaakt op treden in plaats van klassieke stappen. De treden kunnen bijvoorbeeld worden geïnstalleerd met een kleine offset, wat een bijzonder mooie algehele uitstraling creëert.

Tip: Voordat de trappen worden gebouwd, moet de koers zo precies mogelijk worden gepland. Dit werkt het beste met een schets. Bij de planning is het ook belangrijk om er rekening mee te houden dat de eerste fase altijd in beton is ingebed, zodat deze optimaal en stabiel zit. De eerste fase is altijd het meest gestrest. Tegelijkertijd moet ervoor worden gezorgd dat het antislip is.

Materiaal voor tuintrappen

Naast de afmetingen van de treden wordt het totale uiterlijk van een tuintrap voornamelijk gevormd door de materiaalkeuze. Andere materialen kunnen buiten worden gebruikt dan binnen. In principe is het niet raadzaam om tegels te gebruiken, maar ook gepolijste natuurstenen en glad geslepen planken. Het risico op uitglijden is hier gewoon het grootst in de herfst en winter. Als het hout als basismateriaal is, zorg er dan voor dat de planken dwarsgroeven hebben. Ze verminderen het risico op uitglijden aanzienlijk.

Kortom, alle materialen met een ruw oppervlak kunnen worden gebruikt. Dus dit omvat ook beton en natuursteen. Straatstenen zijn ook een goede keuze.

Verschillende soorten stappen

Verschillende soorten trappen kunnen worden gebruikt om een ​​tuintrap te bouwen:

Parkeerlagen

© etfoto / stock.adobe.com

Het verwerken van controlefasen is niet erg eenvoudig, maar biedt het voordeel dat het erg stabiel is. Op het eerste gezicht doen aanpassingsstappen denken aan de stokstappen, maar verschillen in hun samenstelling en constructie. Randstenen zijn nodig voor zo'n trap. Deze zijn gemaakt van natuursteen of beton. Om de randstenen te bevestigen, zijn ze ingebed in mager beton. Dit maakt ze later bijzonder stabiel.

Om te voorkomen dat beton en treden na jaren gebruik niet wegglijden en zinken, is het belangrijk om een ​​ballastbed onder het beton te leggen, dat een diepte van minimaal 80 cm moet hebben, de onderste 30 cm kan ook worden vervangen door goedkoper vulzand. Dit moet echter worden gecomprimeerd voor een optimale houdbaarheid.

De treden kunnen worden voorzien van een instapoppervlak naar keuze. Graniet en greywacke hebben zich bewezen in de voorbereidingsfasen. Als de treden voldoende breed zijn, kunnen natuurlijk ook straatstenen worden gebruikt. Als straatstenen worden verwerkt, moet eerst zand worden opgevuld. Een laag van drie tot vijf centimeter is hier voldoende.

Het grootste nadeel van de stuurtrappen is de vereiste hoge nauwkeurigheid. Als de instellingsstappen eenmaal in het beton zijn ingebed en daar zijn uitgehard, kunnen ze niet langer worden geoptimaliseerd.

Blok stappen

© U. J. Alexander / stock.adobe.com

Als u een solide trap wilt die extreem robuust is, zijn bloktreden een zeer goed advies. Blokstappen zijn aanzienlijk robuuster dan stok- en aanpassingsstappen. Ze zijn gemaakt van beton of natuursteen, wat heel goed in de tuinomgeving past.

De juiste ondergrond moet ook worden gecreëerd voor een tuintrap gemaakt van bloktreden. Een zandlaag van minimaal twee centimeter en maximaal drie centimeter dik is ideaal. Het zand alleen biedt nog niet de nodige stabiliteit. Bovendien is een laag grind nodig. Een dikte tussen 20 en 30 centimeter is hier ideaal. Met een kleine trap met maximaal vier treden hoeft geen fundering te worden gelegd. Anders wordt het creëren van een hechtlaag en een betonnen fundering aanbevolen. Deze basis wordt alleen gebruikt voor het laagste niveau. De treden zijn versprongen zodat ze niet weg kunnen glijden.

Stok stadia

© hcast / stock.adobe.com

Betonnen trappen passen niet echt goed in een natuurlijke tuin. In dit geval zijn de zogenaamde stick-niveaus een geweldig alternatief. De constructie van de stoktreden lijkt erg op die van de versteltreden, maar deze trappen zijn lang niet zo stabiel en stabiel. Dat is de reden waarom stokniveaus niet worden aanbevolen als trappen worden gebruikt voor frequent gebruik. Als de treden echter slechts incidenteel worden gebruikt, is dit voldoende; hout is een essentieel onderdeel van de stoktreden. Hout is niet weerbestendig en rot na verloop van tijd, dus de levensduur van deze trappen is zeer beperkt. In principe worden hier geen stenen platen gebruikt, maar houten planken.

Er zijn verschillende soorten hout die met name worden aanbevolen voor gebruik in de tuin: eik, lariks en douglas

In principe wordt ook een natuurlijk materiaal gebruikt voor de treden. Verdicht grind of grit is hier een optie. Het is belangrijk dat hout niet wordt gebruikt, maar altijd een waterdoorlatend materiaal. Hierdoor kan het vocht wegsijpelen, wat op zijn beurt de levensduur van de billet-fasen ten goede komt.

Legstufen

© Elenathewise / stock.adobe.com

De vierde optie, hoe de trap in de tuin kan worden ontworpen, omvat de legtrappen. Lagen bestaan ​​altijd uit vlakke platen. Hier kunt u overschakelen naar trottoirplaten of stenen platen. Met de bestratingplaten moet ervoor worden gezorgd dat ze zo goed mogelijk van beton of natuursteen zijn gemaakt, zodat ze zo robuust mogelijk zijn.

Beenstappen zijn nu erg populair. Ze zijn aanzienlijk dunner dan de blokstappen. De sterkte varieert dus tussen de drie en acht centimeter. Dit heeft twee voordelen: ten eerste is de verwerking aanzienlijk goedkoper en ten tweede hebben de panelen een laag gewicht, waardoor ze gemakkelijk te installeren zijn.

Een fundering moet zodanig worden verwerkt dat de legniveaus echt behouden blijven. Dit moet van beton of grind zijn. Een dikte van 30 cm is vereist. De cementmortel, die zowel de loopvlakplaten als de onderlagen vasthoudt, zorgt ook voor een optimale hechting.

In de eerste en laatste fase moet er iets worden overwogen. Een kleine strookfundering moet hier altijd worden verwerkt. Beton wordt gebruikt voor de creatie. Dit gaat de hogere belasting enigszins tegen. Ten slotte zorgen funderingsplaten van gewapend beton voor extra veiligheid.

Pin
Send
Share
Send