Perkplanten

Huzeknoppen: tips voor het kweken van de mini-zonnebloem

Pin
Send
Share
Send


De huzaarknop is een van de populairste zomerbloemen in de tuin. Degenen die zorgfouten vermijden, zullen veel plezier hebben met de miniatuur zonnebloem.

© RukiMedia / stock.adobe.com

De huzaarknop of de huzaarknop (Sanvitalia procumbens) is een familie van de madeliefjes. De planten creëren uitgebreide tapijten van bloemen in het bed en imponeren met kleurrijke gele bloemhoofdjes.

De mini-zonnebloemen hebben weinig onderhoud nodig en behoren tot de meest populaire zomerbloemen in bedden, dozen en bakken. In het volgende presenteren we de planten in meer detail en geven we tips en advies voor succesvolle verzorging en planten.

Speciale kenmerken van de huzaarknop

De plant kreeg zijn naam omdat de kleine gele bloemhoofdjes vergelijkbaar zijn met de knoppen van het huzaaruniform. De soortnaam 'procumbens' geeft op zijn beurt de 'neerwaartse' groei van de decoratieve zomerplant aan. De botanische naam "Sanvitalia" doet denken aan een Italiaanse botanicus met dezelfde naam die in de 18e eeuw leefde.

De plant is sinds het einde van de 17e eeuw bekend in Europa. In die tijd brachten onderzoeksreizigers de huzaarknop van ons voorouderlijk huis in Guatemala en Mexico naar onze kamer.

De planten worden in de volksmond dwergzonnebloemen genoemd. In hun natuurlijke omgeving komen huzaarknoppen voor tot een hoogte van 1.300 meter en worden ze beschouwd als onkruid omdat ze zich wijd verspreiden, tot grote ontsteltenis van de boeren.

Vind de juiste locatie

Kies een zonnige en warme locatie om de volle bloei van de huzaarknop te ervaren. Hoewel de planten ook in gedeeltelijke schaduw gedijen, zullen ze aanzienlijk minder bloemen produceren en zullen ze waarschijnlijk ook in het algemeen in groei blijven.

De huzaarknop kan zowel in het bed als in bloembakken worden gekweekt of kan als een verkeerslichtplant worden bewaard. De planten blijken ongevoelig voor wind en regen.

Tip: De huzeknop is vooral aantrekkelijk in hangmanden vanwege de iets overhangende groei.

Kies het ideale substraat

Een losse en goed doorlatende grond vormt de ideale basis voor groei. Zware kleigronden zijn minder geschikt voor het cultiveren van de huzeknop.

Tip: Zware gronden kunnen doorlatend worden gemaakt door zand of grind toe te voegen.

De grootste vijand van de huzaarknop is wateroverlast. Dit kan worden tegengegaan als er een afvoer in de bodem van het vat wordt geplaatst. Let er bij het planten in bakken en dozen op dat er voldoende gaten in de plantenbak zijn zodat overtollig water gemakkelijk kan wegvloeien.

Huzeknoppen planten - stap voor stap

1. Selecteer locatie
2. Bereid de grond voor
3. Graaf het plantgat uit
Plantafstand in acht nemen 5. Plaats de plant
6. Vul het substraat op
7. Druk op de vloer
8. Geef de plant water

Eenjarige planten mogen half mei naar buiten. Het risico op nachtvorst moet worden afgewend. Dus bied ik aan om tot na de ijsheiligen te wachten om ze te planten.

Een plantafstand van 10 tot 15 centimeter moet worden aangehouden. De jonge planten worden opgepot en in het voorbereide plantgat geplaatst. Het substraat kan vooraf grind, zand, compost of hoornspaanders krijgen om de grond los te maken en het gehalte aan voedingsstoffen te verbeteren.

Groepsplanten van de huzaarknop is ideaal. De gele bloementapijten vallen vooral op in rotstuinen en natuurlijke bedden.

De huzaarknop kan ook dienen als een onderplant voor struiken en standaardbomen. Populaire bedburen zijn studentenbloemen, verbena, boshyacinten of madeliefjes.

Planten in de bloembak

Als de huzeknoppen in de bloembak gunstig moeten lijken, wordt aanplant aan de voorkant of aan de randen van het schip aanbevolen. Sommige soorten zijn licht overhangend en zijn ideaal voor het planten van verkeerslichten.

Bij het planten in dozen en kuipen moeten sommige dingen worden overwogen.

activiteittoelichting
Kies een plantenbakDe planter moet voldoende ruimte bieden en de kluit goed kunnen vasthouden. Voldoende afvoeropeningen in de vloer voorkomen wateroverlast.
Vul het substraat inDe ruimte in de doos of emmer is beperkt. Zodat de planten zichzelf van voedingsstoffen kunnen voorzien, moet de grond dienovereenkomstig worden opgewaardeerd.
Water geven en bemestenContainerplanten moeten regelmatig water worden gegeven. Het substraat droogt veel sneller uit dan buitenshuis. Regelmatige bemesting zorgt voor een overvloed aan bloemen.

Geef de huzeknoppen goed water

Bij het schenken van de huzeknop is een beetje gevoeligheid vereist. De plant krijgt alleen water als de grond enigszins is opgedroogd. Het substraat mag echter niet volledig uitdrogen.

Wateroverlast moet in ieder geval worden vermeden. Als de plant te nat is, rotten de wortels en sterft de huzaarknop.

Tip: Bij het cultiveren in de rotstuin is planten in de buurt van stenen een voordeel. De stenen voorkomen verdamping van het water en houden de grond gelijkmatig vochtig.

Bemest huzeknoppen goed

De huzaarknop kan worden geleverd met een conventionele vloeibare meststof tijdens de bloeiperiode. Elke twee weken wordt een dop van de meststof aan het irrigatiewater toegevoegd.

Als een voedzame tuingrond wordt gebruikt, die is gemengd met compost, is het niet nodig om in de eerste weken na het planten te bemesten.

Moet de huzeknop worden gesneden?

Snijmaatregelen zijn niet nodig, maar onder bepaalde omstandigheden zijn ze gunstig voor groei en bloei. Als de plant dun groeit en nauwelijks bloeit, is snoeien aan te raden.

Verminder de huzaarknop tot twee derde. Dit bevordert nieuwe scheuten en bloemvorming. Te lange opnamen kunnen op elk moment worden ingekort. Het afsnijden van verdorde bloemen bevordert de na-bloei.

Populaire soorten huzaar knop

De variëteit aan variëteiten maakt soortgeschikt planten mogelijk. Als u bijvoorbeeld de voorkeur geeft aan een bijzonder platgroeiende en vroegbloeiende variëteit, is het verstandig om het "gouden tapijt" te gebruiken.

"Gold Braid" biedt een bijzonder kleurrijke uitstraling. De oranje bloeiende variëteiten "Mandarijn" en "Ierse ogen" vormen een mooi contrast. Een zeldzaamheid onder de huzaarknopen is "Plens" met zijn semi-dubbele bloemhoofdjes.

Overzicht van geselecteerde rassen

verscheidenheidbloem
gouden tapijtcompacte gele bloemen
Gouden vlechtgele bloemen met een bruinzwart centrum
Emilydonker gele bloemen
Miljoen zonnenmedium gele bloemen
Sunbiniiwarme gele bloemen
Mandarijnoranje bloemen
Ierse ogendonker gele tot oranje bloemen
Sanvitos Sweet Pennydonker gele bloemen
Solaris, Sunvy Trailingmedium gele bloemen
Cuzo ideaalmedium gele bloemen

Verhoog de huzeknoppen

De huzeknop is in het voorjaar verkrijgbaar als volwassen plant in elk tuincentrum. Als alternatief is het groeien uit zaden mogelijk. Je kunt de zaden van de verdorde planten van het voorgaande jaar krijgen en ze koel en droog bewaren in de winter. Verpakte zaden zijn ook in de handel verkrijgbaar.

Tip: Een gram zaad bevat maximaal 1500 zaden.

Stap voor stap zaaien

1. Doe zaden in plantenpotten
2. Bedek de zaden slechts licht met aarde
3. Zet plantpotten op een heldere en warme plaats op
4. Houd zaden gelijkmatig vochtig
5. Wacht op kieming
6. Prik jonge planten eruit
7. Plant jonge planten vanaf half mei

De teelt van de planten kan half maart beginnen. Je doet twee tot drie zaden in een kleine kweekpot, meng ze met zand zodat ze beter verdeeld zijn en bedek de zaden slechts een beetje met aarde.

De benodigde kiemtemperatuur is 18 graden zodat je de plantpotten op normale kamertemperatuur kunt zetten. Na ongeveer twee weken kan een iets koelere locatie worden gekozen. Een lichte stand is in ieder geval noodzakelijk zodat de zaailingen zich goed ontwikkelen.

Als de jonge planten voldoende zijn gegroeid, worden ze geprikt. Na de ijsheiligen kunnen de huzaarknoppen worden uitgeplant.

Detecteer ziekten en plagen op de huzaarknop

De huzaarknop is een zeer winterharde plant. Ziekten en plagen zijn zeldzaam. Zelfs slakken verachten de weelderige zomerbloeier.

Onderhoudsfouten kunnen echter enige schade aanrichten. Wateroverlast leidt dus tot wortelrot en de planten kunnen dan meestal niet worden opgeslagen. Een te natte stand kan ook de oorzaak zijn van een besmetting met botrytis. Deze schimmel is de oorzaak van de vorming van grijze schimmel.

Grijze schimmel is te herkennen aan een grijs, stoffig oppervlak. De bladeren, stengels en bloemen worden zacht en de plant rot.

Tip: Geef de planten eenvoudig water van onderaf zodat geen water de bloemen en bladeren kan bereiken.

Alle aangetaste delen van de plant moeten onmiddellijk worden verwijderd. Grijze schimmel kan worden voorkomen door veld paardenstaartbouillon toe te voegen.

Slaapstand knoppen overwinteren

Omdat het eenjarige planten zijn, is overwintering niet mogelijk. De moederplant sterft in de herfst. Omdat de planten zichzelf zaaien, kunnen zaden overwinteren in het bed en in het voorjaar ontkiemen. Dit vereist echter milde winters.

Video: How To Grow Dwarf Pineapple Plant Indoors - Gardening Tips (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send