Perkplanten

Plataanzorg: water geven, bemesten, snijden en overwinteren

Pin
Send
Share
Send


Jonge platanen hebben zeer intensieve zorg nodig omdat ze nog niet goed geworteld zijn. Oudere planten hebben daarentegen vrijwel geen onderhoud nodig.

© SusaZoom - Fotolia.com

De plataan (Platanus hispanica) is een van de zeer oude boomsoorten die al in de neolithische periode bestond. De bladverliezende boom is tegenwoordig erg populair en kan vaak worden gevonden in parken en lanen, en hij valt ook op door zijn esdoornvormige bladeren en mooie schors. Sommige tuiniers zijn dolblij dat de bladverliezende boom zeer overvloedig groeit en tegelijkertijd gemakkelijk te onderhouden blijft. De voorwaarden moeten goed zijn om de boom in de eerste plaats te kunnen planten. Omdat veel ruimte en een diepe vloer vereist is. Zodra het planten echter succesvol is geweest, wordt de zorg meestal bekroond met succes. Omdat de boom niet veel eisen stelt.

Wat is belangrijk voor de juiste verzorging van de boom?

Enerzijds heeft de plataan, als bladverliezende boom, een geschikte locatie nodig om schitterend te kunnen gedijen. Bodem met humus is ook erg belangrijk voor de bladverliezende boom. Als de locatie en de grond overeenkomen met de behoeften van de boom, kunt u genieten van een winterharde bladverliezende boom, die een echt lust voor het oog is, vooral in de lente, zomer en herfst. Toch moet je weten hoe je de boom op de juiste manier water moet geven en bemesten, wat vooral belangrijk is voor jongere bomen van dit type. Het juiste kappen van de boom moet ook worden begrepen, zodat de groei ervan niet wordt belemmerd. Maar waar moet op deze gebieden precies aan worden gedacht?

Allereerst moet u meer weten over de boom zelf:

  • groeit tot 35 meter hoog
  • creëert een weelderige kroon
  • houdt van de zon, totale schaduw wordt niet getolereerd
  • Het is bekend dat bladverliezende bomen in de herfst zowel bladeren als schors afwerpen
  • Bladtint is de meest voorkomende ziekte van de plataan
  • Winterharde bladverliezende boom
  • is diepgeworteld, daarom is een diepe locatie qua grond vereist

Zorg voor jonge planten

Jonge platanen hebben veel verzorging nodig - © womue - Fotolia.com Als je net een jonge plant hebt geplant, moet je er rekening mee houden dat de wortels nog niet in staat zijn volledig onafhankelijk vocht uit de grond te trekken. Dit betekent dat regelmatig water geven nog belangrijker is voor jonge bomen en nooit mag worden verwaarloosd. In de eerste jaren na de eerste winterslaap is het dan alleen belangrijk om veel water toe te voegen in de zomermaanden - bij voorkeur kalkvrij water uit de regenton of vers gekookt. De vloer moet vrijwel altijd vochtig worden gehouden zonder te nat te lijken, zodat er geen schadelijke wateroverlast is. Je moet dus regelmatig controleren of de vloer weer een beetje droog is - het zou tijd zijn om water te geven. Bij jonge platanen is het van tijd tot tijd ook voordelig om wat compost of licht verdunde meststof rondom in de grond op te nemen om de boom van betere voedingsstoffen te voorzien.

Behoud oudere platanen

Als de boom al een paar jaar oud is en niet langer als een jonge plataan wordt beschouwd, kan deze aan zijn lot worden overgelaten. Net als bij andere bomen, is water na verloop van tijd niet langer nodig, omdat de bladverliezende boom vocht uit de grond trekt via zijn diep doordringende wortels. Dus de tuinman kan vol vertrouwen doen zonder regelmatig water te geven. Het doet echter geen pijn om gedurende langere tijd te helpen bij ernstige droogte. Bemesting kan ook enigszins worden verminderd, zodat in het voorjaar slechts één extra voedingsstof aan de grond wordt toegevoegd. Anders heeft de plataan eigenlijk alles wat hij nodig heeft voor een goede groei.

Plataan knippen?

Platanen met een dakkap © neurobite - Fotolia.com Het goede is dat de plataan zelfs grote fouten vergeeft als het om zagen gaat. Omdat ze dol is op groei en zelfs tot een bepaalde groei kan worden gestuwd door ouderschapssnijdingen. Eén ding moet altijd worden gedaan als de tuinman het nodig acht: het verwijderen van dode of zieke scheuten en takken. Dit kan in elk seizoen worden gedaan en er is hier niet echt iets om te overwegen. In het geval van ouderschapssnedes voor een bepaalde vorm of zelfs verjonging, is het des te belangrijker om op te merken: de plataan mag alleen worden gesneden tijdens de pauze in de vegetatie, d.w.z. in de winter, wanneer de groei van de boom wordt gestopt. Storende takken worden volledig verwijderd, wat ook veel gemakkelijker is vanwege het ontbreken van bladeren in de winter. Een scherp gereedschap is hiervoor onmisbaar, zodat de sneden in de boom goed en snel kunnen genezen.

Overwinterende jonge plataan

De plataan is meestal een winterharde bladverliezende boom die niet veel hulp nodig heeft tegen vorst of koude temperaturen. Terwijl oudere bomen van dit type zelf de winter doorkomen, is de situatie anders voor jonge planten: ze moeten zeer goed worden beschermd, vooral in de eerste drie jaar, en moeten nog wennen aan overwintering alleen. Het is daarom de moeite waard om vlies en kreupelhout opzij te leggen om het oppervlak van de aarde warmer te houden voor behoud van de wortels. Schorsmulch en compost zijn hier ook goed voor, omdat ze na verloop van tijd voedingsstoffen op de in de lente nieuw leven ingeblazen wortels afzetten.

Conclusie

Als u een plataan in uw tuin kiest, moet u veel tijd investeren in de verzorging van jonge planten. Zodra de plant diep is geworteld, kan deze grotendeels zonder uw hulp overleven.

Voordelen van de plataan

✔ stelt geen hoge eisen en vereist geen speciale zorg

✔ op leeftijd zorgt de knappe boom voor zichzelf

✔ Vlakke boom verdraagt ​​sneden zeer goed, op voorwaarde dat ze op het juiste moment worden gemaakt

✔ is tevreden met een zonnige, ruime locatieNadelen van de plataan

✘ Jonge planten moeten vaker worden bewaterd en bemest

✘ Jonge platanen moeten voor de winter bedekt zijn met vlies of struikgewas

✘ In de herfst is veel werk vereist vanwege de vallende bladeren en de vallende schors

✘ Radicale bezuinigingen alleen mogelijk in de winter

Video: De Agapantus snoeien: hoe doe je dat? Tuinmanieren (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send