Perkplanten

Kweken steeneik als bonsai - hoe het werkt!

Pin
Send
Share
Send


Als de steeneik met zijn indrukwekkende hoogte te groot is voor de tuin, kunt u ook een steeneik bonsai kweken.

Tijdens uw vakantie aan de Middellandse Zee kunt u steeneiken in al hun glorie bewonderen. Ze bereiken hoogten tot 25 meter, hebben een benige gewoonte en een afgeronde kroon. Buitenplanten zijn een zeldzaamheid in Duitsland, omdat steeneiken niet permanent kunnen groeien. Alleen in zeer milde gebieden, zoals de wijnbouwgebieden in het zuidwesten van Duitsland of het Bodenmeer, is het mogelijk steeneiken buiten te kweken.

Als je thuis niet alle pracht van de aantrekkelijke bomen wilt missen, hoef je je koffers niet in te pakken, maar krijg je meer dan een alternatief met de teelt van de steeneik (Quercus ilex) als een bonsai. De kleine bomen zijn geenszins inferieur aan hun grote familieleden in het wild in termen van groei en charisma. Ontdek hoe je ook een bonsai-tuinier kunt worden.

Steeneik als bonsai - is het het waard?

In elk geval genieten tienduizenden hobbytuinders over de hele wereld van de minibomen, die met een levensverwachting van maximaal 500 jaar ook hun nakomelingen blij zullen maken. Er zijn natuurlijk enkele verschillen met betrekking tot het houden van emmers. Degenen die de onderstaande tips en adviezen volgen, zullen het gemakkelijk vinden om aan de slag te gaan met het kweken van bonsai.

Voor- en nadelen ten opzichte van het telen in een emmer

voordelen

 • De karakteristieke groeiwijze kan duidelijk worden uitgewerkt.
 • Een bonsai wordt meestal ouder dan een kuipplant.
 • De planten nemen minder ruimte in beslag.
nadelen

 • De bonsai-cultuur is veeleisender.
 • De bonsai moet regelmatig worden gesneden.
 • De bonsai is bijzonder vorstgevoelig.
 • Hogere aanschafkosten bij aankoop van de fabriek.

Steeneik bonsai - de juiste locatie

Als de steeneik in de bonsaipot wordt gebruikt, vereist dit een vrij beperkte voorraad substraat en voedingsstoffen. Een lichte locatie is erg belangrijk voor de minibomen. Op hun natuurlijke locatie vormen de steeneiken lange kraanwortels die diep in de grond reiken en zorgen voor de toevoer van water en voedingsstoffen. Er kan zich geen penwortel vormen in de platte planter. De planten moeten de energie leveren die nodig is voor groei door fotosynthese. Zorg er dus voor dat je in de volle zon staat. Dit kan tijdens de zomermaanden op het balkon of terras zijn.

»Tip: Vooral planten in de platte plantenbak zijn vorstgevoelig. Daarom moet de bonsai tijdig naar de winterkwartier worden verplaatst.

Alleen een locatie in de volle zon zorgt ervoor dat meer zuurstof en suiker worden gevormd dan nodig is om de plant te behouden. De resulterende overmaat aan energie zorgt voor de groei en vorming van de verdikte stam die typisch is voor de steeneik.

»Tip: Wind en regen kunnen de bonsai weinig doen. Dit zorgt ervoor dat de bladeren uitharden en geeft de plant weerstand tegen bacteriën en plagen.

Geef de steeneik bonsai goed water

De waterbehoefte van de bonsai kan gemiddeld als hoog worden geclassificeerd. Zorg ervoor dat de aarde niet volledig uitdroogt. Dit zou ertoe leiden dat het fijne root-netwerk na korte tijd afsterft. Regelmatiger water geven is nodig, vooral in de zomer. Om dit beter te beoordelen, voert u een grondtest uit. Als de bovenste laag aarde enigszins is opgedroogd, wordt de gieter bereikt, indien nodig meerdere keren per dag.

»Tip: Zodra de grond is opgedroogd, helpt een dompelbad de bonsai om snel vocht op te nemen en te herstellen.

Gebruik indien mogelijk regenwater om water te geven en spuit de bladeren. Als alternatief kan oud leidingwater worden gebruikt - kalkhoudend water laat lelijke bladvlekken achter. Regelmatig douchen van de plant is echter voordelig om een ​​hogere luchtvochtigheid te garanderen en tegelijkertijd stof en vuilafzettingen van de bladeren te verwijderen. De plant krijgt in de winter minder water. De bonsai mag echter niet uitdrogen, zelfs in het koude seizoen.

Steeneik bonsai voor zoekwoorden

 • Geef regelmatig water, vooral op warme dagen
 • De ondergrond mag niet uitdrogen
 • vaker spuiten
 • Gebruik regenwater
 • Onderdompelingsbad bij uitdrogen
 • Water minder in de winter

Bemest steeneik bonsai goed

Om de steeneik goed in het klein te laten groeien, moet u een speciale bonsai-vitale meststof kopen. Het wordt toegediend met tussenpozen van drie weken tijdens het groeiseizoen. De kunstmest is eenvoudig te doseren en wordt toegevoegd aan het irrigatiewater. De bemesting wordt in de herfst verminderd. Omdat het een groenblijvende is en fotosynthese ook in de winter plaatsvindt, kan sommige kunstmest eens per maand worden toegediend, zelfs in het koude seizoen.

Onze aanbeveling

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Bonsai-meststof NPK stikstof + HIGH-TECH-meststof voor ... 15 beoordelingen8,95 €Naar de winkel
2 COMPO bonsai-meststof voor alle soorten ruimtes en ... 108 beoordelingen8,49 €Naar de winkel

Steeneik bonsai bemesten in sleutelwoorden

 • gebruik hele bonsai kunstmest tijdens het groeiseizoen
 • bemest om de drie weken
 • bemest elke vier weken in de winter

Holm eiken bonsai snijden - maar hoe?

Snijmaatregelen zijn vooral belangrijk bij bonsaiverzorging. Om een ​​bonsai, d.w.z. een miniboom, te ontwikkelen, moeten de wortels, scheuten en takken regelmatig worden teruggesneden. Dit kan het beste elke vier tot acht weken worden gedaan tijdens het groeiseizoen tussen mei en september. Het snoeien bepaalt de uiteindelijke groeiwijze en moet zorgvuldig worden gedaan. In Azië zijn er tradities in dit opzicht die al millennia lang worden uitgevoerd.

Let bij het snijden op een harmonieuze maatverhouding tussen de kroon, de stam en de wortels. Vanaf eind april zal er regelmatig worden gesneden tot maximaal twee bladeren. Als je wilt dat je bonsai fijn vertakt wordt, moet je alle eindknoppen tegen eind mei inkorten. Als aan de andere kant de takken snel in grootte moeten groeien, wordt er niet gesneden. Wacht gewoon tot het filiaal aan uw verwachtingen voldoet en snijd dan pas.

Steeneik bonsai draad

Bedrading is een veel voorkomende methode voor het kweken van bonsai. Bedrading kan de boom sneller in vorm krijgen dan wanneer je de natuurlijke groei vertrouwt. Je kunt de takken voorzien van een speciale draad en ze met deze aluminiumdraad omwikkeld in de gewenste richting verplaatsen. Bedrading gebeurt meestal in het voorjaar, maar niet later dan mei. De draad moet in mei weer worden verwijderd, omdat de bomen dan dikker worden en de draad in de takken of stam groeit.

Wanneer moet een steeneik bonsai worden verpot?

Als je eenmaal bent begonnen met het kweken van bonsai, moet je regelmatig verpotten. Jonge planten moeten minstens om de twee jaar in een nieuwe bonsai-pot worden geplaatst. Voor oudere exemplaren volstaat het om de vier tot vijf jaar opnieuw te planten. De beste tijd voor verpotten is de late winter of het vroege voorjaar. In ieder geval had de plant nog niet moeten beginnen te ontspruiten. Bij het verplanten kun je een derde van de wortels verwijderen. Plaats de plant in een substraat bestaande uit acacia aarde, puimkorrels en bonsaigrond.

Welke ziekten kunnen de steeneik bonsai beïnvloeden?

De planten zijn gevoelig voor meeldauw. Soms komen ook schaalinsecten of spint voor. Om de plant niet in gevaar te brengen, moet u passende antidota krijgen. In milde gevallen helpt het ook om de planten af ​​te wassen met een harde waterstraal of om ze te behandelen met een loog gemaakt van brandnetels of knoflook. In het geval van meeldauw is het wrijven van de bladeren met melk ook een bewezen huismiddeltje.

Overwinterende steeneik bonsai - wat moet worden overwogen?

De plant moet tijdig naar de winterkwartier verhuizen. Lichte vorst tot -5 graden wordt getolereerd, maar niet voor een langere periode. Het is beter om ervoor te zorgen dat u tijdig over voldoende winteraccommodatie beschikt. De bonsai planten overwinteren in een lichte, vorstvrije ruimte. Bij temperaturen van ongeveer vijf tot tien graden kunnen de planten tot de lente worden bewaard.

»Tip: Houd de planten in de winter in de gaten, zodat er geen ongedierte nestelt of de plant uitdroogt. Water geven is minder in de winter, maar de steeneik bonsai mag niet uitdrogen.

Video: Plant een boom (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send