Perkplanten

Transplanteerboom correct - Instructies & Tips

Pin
Send
Share
Send


Als u merkt dat een boom die al is geplant niet op de juiste locatie staat, kunt u deze ook transplanteren. Er zijn echter enkele maatregelen waarmee rekening moet worden gehouden.

© markoaliaksandr - Fotolia.com

De redenen voor het transplanteren van een boom zijn diverser dan verwacht. Meestal is het echter de beschikbare ruimte op de site die ervoor zorgt dat een dergelijke stap in behandeling is. Helaas is het overplanten van een boom niet altijd zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Vaak kan er geen sprake zijn van "ingraven en ingraven". In plaats daarvan zijn er een paar punten om te overwegen. De verplaatste boom moet immers "normaal" blijven groeien op de nieuwe locatie.

Voordat u begint met het verplaatsen van een boom, is het belangrijk om deze belangrijke stap voldoende te plannen om de kansen op succes realistisch te beoordelen. Lees hieronder waar u aan moet denken!

Een boom verplanten - daar moet je rekening mee houden

Stap 1: ruim van tevoren plannen

Mocht blijken dat vroeg of laat een boom moet worden verplaatst naar uw eigen eigendom, dan is het zinvol om deze stap zo vroeg mogelijk te zetten. Omdat: jongere bomen gemakkelijker te verplaatsen zijn dan oudere. Dit komt vooral door de intensievere expressie van de wortels, die de oude bomen onvermijdelijk met zich meebrengen. Of met andere woorden: de straal van het wortelstelsel is aanzienlijk kleiner in de jongere boom.

Stap 2: noteer de tijd voor het verplanten

Bomen moeten in het algemeen opnieuw worden geplant in de lente of de herfst. Als vuistregel geldt de periode tussen september en april. Met betrekking tot de betere kansen op succes van transplantatie, is het logisch om eerst de wortels te prikken en dan te wachten tot zich nieuwe fijne wortels in het gebied in kwestie hebben ontwikkeld. Dan, ongeveer een jaar later, kan de hele boom worden verplaatst.

Stap 3: schat de grootte van de wortels

Om nog individueler en efficiënter te kunnen werken, is het belangrijk om minstens grofweg te weten hoe groot de complete kluit van de te verplaatsen boom is. Het is de moeite waard om hier naar boven te kijken, omdat: de grootte van de baal in kwestie ongeveer overeenkomt met die van de boomtop.

»Tip: De kansen op succes voor het verplaatsen van een boom worden verbeterd als u erin slaagt om zoveel mogelijk "oude aarde" mee te nemen. Het is het beste om de kluit in een zak te stoppen en de constructie te repareren, bijvoorbeeld met behulp van een dik koord.

Stap 4: vervoer vergemakkelijken

Of het nu gaat om een ​​paar meter of over het hele terrein: het verplaatsen van een grote boom kan moeilijk zijn. Daarom is het zinvol om de kroon van de boom te snoeien voor de daadwerkelijke implementatie en dus minder te transporteren.

Zoals zo vaak het geval is in de tuin, is het hier ook beter om royaal terug te snoeien dan een groot aantal kleine wonden aan de boom te veroorzaken door veel sneden.

Stap 5: graaf het plantgat uit

Vergeet bij het uitgraven van het plantgat niet dat deze zo groot moet zijn als de genoemde kluit. De regel hier is: liever te veel dan te weinig. Een te groot gat kan nog steeds worden gevuld met voldoende grond (of compost).

Zodat de boom uiteindelijk veilig staat, is het het beste om deze te repareren met behulp van stabiele palen.

Als u de hier vermelde tips volgt, heeft u een goede kans dat de groei op de nieuwe locatie zo soepel mogelijk zal verlopen. Toch is het altijd belangrijk om de boom voldoende tijd te geven zodat hij zijn wortels kan ontkiemen en zichzelf van de voedingsstoffen van de grond kan blijven voorzien.

Video: 34 OUTSTANDING GRANDMA'S CLEANING TIPS (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send