Perkplanten

Vermenigvuldig plataan - Instructies & tips

Pin
Send
Share
Send


De plataan is een populaire bladverliezende boom met weinig onderhoud. Als je de edelsteen wilt vermenigvuldigen, moet je een paar dingen van tevoren overwegen. Dan kan er niets misgaan.

© Heiner Witthake - Fotolia.com

Als je een plataan (Platanus hispanica) hebt gekocht en het is een van de topfavorieten in je eigen tuin, is het zeker zinvol om het te vermenigvuldigen - om grote percelen te planten of om de uitlopers weg te geven aan bladverliezende boomliefhebbers. De gemeenschappelijke vertegenwoordigers van de plataan worden gekenmerkt door hun bladeren. Ze zijn vergelijkbaar met die van een esdoorn en zijn net zo gemakkelijk te onderhouden. Maar kun je de loofboom ook zo gemakkelijk vermenigvuldigen? Wij vertellen het u.

Belangrijk bij voorbaat

Als u de populaire bladverliezende boom wilt vermenigvuldigen om deze in uw eigen tuin of op het terrein te verspreiden en meerdere keren te planten, moet u weten dat elke boom van dit type veel ruimte vereist. Niet alleen omdat de bladverliezende boom tot 35 meter hoog kan worden, maar vooral vanwege de weelderige kroon en de diepe en sterke verspreiding van zijn wortels. Als je eigen tuin vrij klein is of als je veel elementen hebt die kunnen worden beschadigd door de wortels in de plantomgeving, moet je het liever doen zonder een andere Platanus-bladverliezende boom - zelfs als het nog steeds zo mooi is om naar te kijken.

Elke bladverliezende boom van Platanus heeft ook een zonnige locatie nodig en moet deze indien mogelijk niet delen. Tegelijkertijd moeten jonge platanen worden ondersteund voor de winter, tenminste gedurende de eerste twee jaar buitenshuis. Dus als u van plan bent om meerdere dochterplanten tegelijkertijd te gebruiken, moet u aanzienlijk meer inspanningen plannen voor de overwinteringsmaatregelen.

Redenen om een ​​plataan te verspreiden

Natuurlijk zijn er veel redenen die ertoe leiden dat de plataan zich vermenigvuldigt: vanaf een bepaalde leeftijd biedt de boom veel schaduw door de weelderige kroon, en vanwege zijn diepe wortels is hij zeer stabiel in stormen en sterke wind. Voor veel tuiniers is het grootste en meest gewaardeerde voordeel van de loofboom echter dat de boom door de jaren heen bijzonder gemakkelijk te verzorgen wordt. Het hoeft niet meer op volwassen leeftijd te worden bewaterd omdat het zijn vocht uit de grond trekt met behulp van de diepe wortels. Bemesting hoeft ook niet meer handmatig te worden gedaan. Er is niets toe te voegen, zelfs niet voor de winter, als de bladverliezende boom al een paar jaar buiten is geweest. Geen wonder dat boomliefhebbers verschillende bladverliezende bomen van dit soort willen planten. Maar je moet ook weten dat een plataan veel werk kan veroorzaken in de herfst: gedurende deze tijd werpt hij niet alleen zijn bladeren af, maar ook delen van de schors.

voordelennadelen
✔ heeft op volwassen leeftijd nauwelijks zorg nodig omdat het voor zichzelf zorgt✖ doet veel werk in de herfst met vallende bladeren en het laten vallen van de schors
✔ overwintert zonder problemen✖ heeft veel ruimte en diepe aarde nodig om zich te verspreiden
✔ Esdoornvormige bladeren zien er erg aantrekkelijk uit in de weelderige kroon✖ heeft een zeer zonnige tot maximaal gedeeltelijk schaduwrijke locatie nodig
✔ heeft een zeer stabiele standaard
✔ Bladeren worden vooral mooi in de herfst

Zoals je kunt zien, moet je de redenen voor en tegen de verspreiding van de plataan afwegen voordat je kunt beginnen met vermeerderen - want als er al enkele uitlopers zijn, moet je al een geschikte locatie klaar hebben voor hen of iemand kennen waar je bent ze konden weggeven. Als er voldoende ruimte is, is het zeker de moeite waard om de loofboom te laten groeien, omdat het uiterlijk alle inspanningen in de herfst goedmaakt.

Vermenigvuldig de plataan - stap voor stap uitgelegd

Omdat de plataan een hybride plant is, zijn de zaden in de oneetbare vrucht niet echt geschikt voor vermeerdering - dit kan alleen worden gedaan met een paar variëteiten van de plataan. Daarom blijft alleen de vermenigvuldiging via zogenaamd multiplex over, wat meestal eenvoudig te doen is. Dit is hoe:

❖ Stap 1: Selecteer multiplex om te vermeerderen

In de herfst zijn de omstandigheden ideaal voor het selecteren en oogsten van triplex op de boom. Dit moet echter vóór de eerste zeer koude temperaturen en ijzige dagen worden gedaan, zodat de verspreiding ook met succes wordt bekroond. De scheut is geselecteerd die minstens een jaar oud is en er al enigszins houtachtig uitziet en met een lengte van 20 tot 30 cm van de boom is gescheiden.

❖ Stap 2: Verwijder bladeren van het onderste derde deel van de stok

Alle bladeren of kleine secundaire scheuten in deze derde moeten worden verwijderd, zodat het multiplex wortels kan ontspruiten.

❖ Stap 3: Plant het stickwood

Het triplex wordt nu in het substraat gestoken zodat er maximaal de helft uit steekt. Het ideale substraat is erg zanderig en niet erg voedzaam. Het triplex kan nu in het huis worden opgeslagen om vorst te voorkomen.

❖ Stap 4: vochtig houden

Het triplex moet altijd vochtig worden gehouden.

❖ Stap 5: Zaaihout uitplanten

Vanaf maart, als de vorst al voorbij is, kan het multiplex worden bevochtigd met bewortelingspoeder bij de wortels en in de tuin of op de beoogde locatie worden geplant. Het bovenste gedeelte mag maximaal vijf centimeter uit de grond steken om goed te kunnen groeien.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 COMPO AGROSIL root turbo, zeer effectief ... 65 recensies10,99 € 10,85 €Naar de winkel
2 Doff hormoonwortelpoeder 75 g Momenteel geen beoordelingen7,14 €Naar de winkel
3 NEUDORFF Neudofix Root Activator 40 g 37 beoordelingen7,79 €Naar de winkel

❖ Stap 6: Houd het hout van de stok vochtig

Het triplex moet ook gedurende deze tijd vochtig worden gehouden, maar zonder wateroverlast. Het is ideaal om meerdere stokjes buitenshuis te planten om de kans te vergroten dat je een boom met succes bewortelt en om de gewenste uitloper te krijgen.

Als de jonge boom later op een aangewezen locatie komt die voldoende zon en ruimte biedt, kan het planten ook in het voorjaar worden uitgevoerd. Met de jonge pinnen die als jonge boom zijn uitgeroeid, moet worden opgemerkt dat ze in de winter speciale bescherming nodig hebben. Fleece en kreupelhout zijn bijvoorbeeld nodig om de jonge bomen te bedekken en ook om hun wortels tegen vorst te beschermen. Pas na een paar jaar buiten leven zijn de jonge bomen echt sterk genoeg om er in de winter doorheen te worstelen. In het voorjaar is bemesting ook belangrijk, wat kan worden gedaan met compost of licht verdunde vloeibare meststof. Op jonge leeftijd kunnen de bomen gewoon niet genoeg water uit de grond halen om voldoende voedingsstoffen op te nemen. Regelmatig water geven zonder wateroverlast en incidentele bemesting worden aanbevolen, zodat de plant zich uitstekend kan ontwikkelen.

Video: 34 OUTSTANDING GRANDMA'S CLEANING TIPS (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send