Perkplanten

Gesneden balboom: tips voor de meest populaire balboomsoorten

Pin
Send
Share
Send


Sferische bomen zien er goed uit en sieren enkele voortuinen. In onze gids leggen we uit waarmee rekening moet worden gehouden bij het snijden van de afzonderlijke soorten.

Trompetboom 'Nana' in de voortuin - © schulzfoto - Fotolia.com Sferische bomen zijn mooi om naar te kijken en ook een ornament in kleinere tuinen. De meeste bomen groeien echter niet automatisch in exacte bochten, maar moeten door u worden gevormd. Als u al een balboom bezit, of er een wilt, bijvoorbeeld om de ingang te beperken, kunt u hier ontdekken hoe u de onderhoudsvriendelijke balbomen kunt vormen met geschikte snijmaten en ze een blikvanger kunt maken.

inhoud

 • 1 Wat is er speciaal aan de balboom?
 • 2 Waarom wordt de bal niet groter?
 • 3 Wat zijn de meest populaire bolvormige bomen?
  • 3.1 ➩ sferische robin
  • 3,2 ➩ esdoorn
  • 3,3 ➩ sferische as
  • 3.4 ➩ Sycamore-boom
  • 3.5 ➩ Bal trompetboom
 • 4 De balboom kappen - wat moet worden overwogen?
  • 4.1 Lichten uit de bal boom
  • 4.2 ➩ Snijd de balboom terug
 • 5 Voer snijwerkzaamheden uit na beschadiging
 • 6 Als de kroon zich niet vormt
 • 7 Opmerking NoGo's bij het zagen van bomen

Wat is er speciaal aan de balboom?

Sferische bomen zijn robuust en gemakkelijk te onderhouden. Het grootste voordeel van deze planten is hun grootte. Sferische bomen groeien langzaam en bereiken een maximale hoogte van slechts een paar meter. Vraag dus bij aankoop of de balboom aan uw eisen voldoet. Er zijn absoluut bomen die bijna tien meter hoog kunnen worden. Voor de kleine voortuin zijn soorten met een gestalte tussen drie en vier meter veel geschikter.

Waarom wordt de bal niet hoger?

De kleine bomen met hun ronde kronen zijn niet succesvol in de buitenlucht. Er is dus reden om te vermoeden dat de hand van de tuinman erbij betrokken is. Natuurlijk kunnen bomen eenvoudig worden gekapt zodat ze niet groter worden. Voor de balboom is de afwerking echter gebruikelijk.

In de kinderdagverblijven wordt daarom een ​​langzaam groeiende kroon op een rechte stam geplaatst. De stam zal daarna niet meer in hoogte groeien, hij zal alleen in omvang toenemen. De kroon wordt groter, maar kan in goede vorm worden gehouden door regelmatig te snoeien.

Wat zijn de meest populaire bolvormige bomen?

De meest populaire bolvormige bomen in Duitse tuinen zijn onder meer:

 • bal esdoorn
 • bal ash
 • Kugelplatane
 • Kugelrobinie
 • Ball catalpa
We willen nu graag de afzonderlijke typen aan u voorstellen:

➩ sferische robin

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door B I A N C A 🍃💚 (@bi_a_n_c_a_) op 7 juni 2018 om 20:00 PDT

De bolvormige robin tovert mediterrane charme in elke tuin met zijn geveerde bladeren. Aan de buitenkant doet de robinia sterk denken aan de acacia. De bomen zijn slechts drie tot een maximum van vier meter hoog, met alleen de stam ongeveer 2,5 meter.

➔ Tip: Ball robin groeit bijzonder snel op in de eerste jaren van staan.

De bomen hebben een zonnige, beschutte plek nodig en kunnen ook tegen de zomerse hitte. De boom kan op alle vorstvrije dagen van het jaar worden geplant. Om de boom goed te laten groeien, wordt hij regelmatig bewaterd. De bomen zijn winterhard. Bal robinia bloeit niet.

De bolvormige roodborst kan worden aangetast door blaasziekte. De schimmelziekte is te herkennen aan kleine bladvlekken. Het blad valt. De bladeren moeten worden weggegooid en horen niet thuis op de compost. Op ongedierte, luizen en de robinia-miniatuurmot kunnen gevaarlijk zijn voor de bomen.

➔ Aandacht: De plant is in alle delen giftig! De meeste gifstoffen zijn te vinden in de schors en zaden.

Advies voor de juiste snit:

De bal robinia wordt goed verdragen door te snijden. In principe is een regelmatige snede niet nodig. Omdat de boom erg snel groeit, kun je ook radicaal kappen. Oudere bomen krijgen een taps toelopende kroon. Snijden heeft de voorkeur in de late winter.

➩ esdoorn

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Frieda Oeltjenbruns (@friedaoeltjenbruns) op 7 juli 2018 om 11:58 uur PDT

De esdoorn is vooral populair in kleine tuinen. De planten bereiken een hoogte van ongeveer vijf meter en zijn net zo breed. Bloom begint in april. De goudgele herfstkleur is ook een ornament. De esdoorn is bij voorkeur zonnig tot gedeeltelijk in de schaduw. Na het planten heeft het jonge boompje veel vocht nodig. Om te voorkomen dat het vocht zo snel verdampt, is het raadzaam om een ​​gietrand te maken. De planten zijn zeer gemakkelijk te verzorgen en worden nauwelijks aangetast door ongedierte. Echte meeldauw, rode puist of Verticillium verwelken kan voorkomen bij ziekten.

Advies voor de juiste snit:

Snijmaatregelen zijn niet absoluut noodzakelijk, maar worden goed verdragen. De esdoorn mag alleen in de winter worden gesneden, omdat de takken in het voorjaar zwaar bloeden. Een radicale snede is ook mogelijk om de kroon te vormen of te bouwen.

➩ sferische as

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Melanie Thimm (@melaniethimm) op 9 november 2016 om 1:15 uur PST

Voor de kleine tuin is de langzaam groeiende pelletas de ideale toevoeging. De boom bereikt een maximale hoogte van zes meter en is maximaal drie meter breed. Met zijn vrij kleine kroon past de sferische as goed in de voortuin en kan worden gebruikt als een grens voor de ingang of garage. De boom staat graag zonnig en een tochtige locatie is niet schadelijk voor de balas. De balas bloeit niet.

De vloer moet vochtig en diep zijn. De sferische as is blij met de toediening van compost als meststof met langzame afgifte. Het uitsterven van as vormt een bedreiging voor de bomen en treft vooral jonge bomen. De ziekte manifesteert zich in het verwelken en vallen van de bladeren en verspreidt zich ook naar de takken en uiteindelijk naar de hele kroon. De asbastkever en de biesblaadjes kunnen ook grote schade aanrichten aan de bomen.

Advies voor de juiste snit:

De sferische as ontwikkelt geen typisch ronde kroon, maar groeit eerder parapluvormig en smal. Dit geeft de boom een ​​elegant uiterlijk. Snijdende maatregelen zijn vrij ongebruikelijk. Je moet afzien van radicaal snijden. Grootschalige snijmaatregelen zijn beter gespreid over meerdere jaren.

➩ plataan

De bolvormige plataan bereikt een maximale hoogte van vier meter en vormt een bijzonder gelijkmatige ronde kroon. Dit herinnert de hobbytuinier aan een vakantie in het zuiden en de platanen die daar groeien. De nogal onopvallende bloemen ontwikkelen zich in mei. Een blikvanger zijn echter de bollen die in de herfst verschijnen. De bruin-gele herfstkleur is ook buitengewoon aantrekkelijk.
De ideale locatie is om te zoeken in de zon of halfschaduw. Het substraat mag niet te vochtig zijn.

Tip: De bomen kunnen zonder problemen worden getransplanteerd als de locatie niet correct is gekozen.

Af en toe kan de plataan worden aangetast door schimmelziekten. De aangetaste takken veranderen van kleur en ontleden vervolgens.

Advies voor de juiste snit:

Bolvormige platanen verdragen zeer goede snijmaatregelen. Snijden gebeurt echter alleen op oudere bomen of zieke planten. Dan moet het snoeien plaatsvinden in het gezonde hout.

➩ Bal trompetboom

Met een totale hoogte van ongeveer drie meter heeft de trompetboom 'Nana' (zie titelfoto hierboven) ook de juiste huisboom gevonden voor kleine tuinen. Je kunt een bank in de schaduw zetten en genieten van het getjilp van vogels, omdat de boom vaak wordt gebruikt als een nestgelegenheid. De sferische kroon wordt steeds breder in oudere bomen, wat op geen enkele manier het visuele uiterlijk van de plant beschadigt.

De bomen zijn bij voorkeur zonnig tot gedeeltelijk schaduwrijk en beschermd. Langdurige droogte wordt gemakkelijk getolereerd. Je kunt het jonge boompje ook op jonge leeftijd in een emmer laten groeien. Voldoende vocht is vereist. Af en toe wordt de bal-trompetboom aangevallen door luizen. De korst schimmel en de Verticillium verwelken ook.

Advies voor de juiste snit:

Snijmaatregelen kunnen worden uitgevoerd, maar zijn vrij ongebruikelijk. Als u de trompetboom wilt snoeien, moet u de maanden februari tot maart gebruiken.

Een balboom kappen - waar moet je aan denken?

De balboom blijft vrij laag in groei. Wat echter door veel hobbytuiniers vaak wordt onderschat - oudere bomen strekken zich soms aanzienlijk uit. Dan lijken de kronen niet langer bolvormig, maar meer als een pannenkoek. Dat is de reden waarom men spreekt van "pannenkoekkronen". Gebruik af en toe een schaar om de bomen in vorm te houden.

de late winter is het ideale seizoen om te snoeien. Eerst worden alle hoofdtakken teruggesneden tot een lengte van ongeveer 20 centimeter. Zorg ervoor dat u tijdens het snijden de slapende ogen snijden. Dan kan de plant weer dicht bij het snijoppervlak ontspruiten. Om de kroon naar wens te ontwikkelen, moet na ongeveer drie jaar een nieuwe snede worden gemaakt. Dan worden de takken die nieuw zijn verdreven op de voormalige interfaces teruggesneden naar hun wortels. In het geval van bijzonder dichte kronen, verminder het aantal takken.

➩ Maak de balboom recht

Wanneer u uw bolvormige boom dunner maakt, maak dan geen radicale snede, u verwijdert alleen oude en beschadigde takken. De takken worden direct aan de basis verwijderd. Er mogen geen stompjes meer over zijn. Maak een bijzonder schone snede. Dit is alleen mogelijk met een scherp snijgereedschap.

➩ Snijd de balboom terug

Het snoeien kan jaarlijks in de late winter worden gedaan. Dit draagt ​​bij aan een compacte groei van de plant. De snijmaatregelen zijn echter niet absoluut noodzakelijk. Verfijnde planten van kwekerijen groeien toch bossig en compact. Besluit hier eenvoudig per geval. Het feit is dat bijna alle sferische bomen snoeimaatregelen goed verdragen en opnieuw betrouwbaar laten ontkiemen.

Snijmaatregelen uitvoeren na beschadiging

Als de balboom beschadigd is na stormen of plagen en ziekte, wordt een radicale snede aanbevolen. Wees hier niet bang en snijd alle takken af ​​die zich boven het verwerkingspunt bevinden. Laat een aantal bijzonder goed ontwikkelde takken achter. Deze dienen als basis voor de nieuwe kroonvorming. Als het snoeien in de late winter wordt uitgevoerd, zal de plant een paar weken later weer betrouwbaar ontkiemen.

Als de kroon zich niet vormt

Als de gehoopte sferische kroon zich niet vormt na de snede, hebt u niet direct boven het eindpunt afgesneden. Snijd de takken terug naar het entpunt en laat geen stompjes achter. Zorg ervoor dat het gereedschap schoon en scherp is tijdens het snijden. Gladde snijranden vormen een klein aanvalsoppervlak voor schimmels en ongedierte. Als je onscherpe gereedschappen gebruikt, rafelen de snijranden en wordt de plant kwetsbaar voor ziekten en plagen.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 GARDENA stadstuin balkonschaar 519 beoordelingen€ 10,99 vanaf € 7,69Naar de winkel
2 Felco-schaar nr. 2 snoeischaar 771 beoordelingen€ 43,46 vanaf € 37,85Naar de winkel
3 Fiskars snoeischaar voor verse takken en twijgen, ... 385 beoordelingen€ 11,68 vanaf € 10,95Naar de winkel

Opmerking NoGos bij het kappen van bomen

Het snoeien moet bij voorkeur in de wintermaanden plaatsvinden. Dan kan de balboom goed regenereren voordat hij weer ontspruit. Nooit in de vorst snijden. Als de thermometer onder vijf graden onder nul daalt, kunnen de takken breken en kan de boom permanent beschadigd raken. Als de esdoorn of robinia pas in het voorjaar wordt gesneden, kan dit de groei van de planten nadelig beïnvloeden. Omdat de bomen vroeg ontspruiten, bloeden ze zwaar wanneer ze worden omgehakt. Met het ontsnappende plantensap gaan belangrijke voedingsstoffen verloren. Snijd deze bomen altijd in het vroege najaar wanneer de boom minder sap en minder voedingsstoffenverlies heeft.

Tip: Bomen die vroeg ontspruiten, hebben voldoende tijd nodig om te regenereren en moeten daarom in de herfst of vroege winter worden gekapt.

Pin
Send
Share
Send