Perkplanten

Snijdende jeneverbes - tips en trucs voor een succesvolle haag en topiary snede

Pin
Send
Share
Send


Juniper is over het algemeen niet veeleisend, maar moet zo nu en dan worden geknipt. U kunt hier ontdekken wanneer en hoe u de jeneverbes het beste kunt snijden.

© as_trofey - Fotolia.com

De jeneverbes is een plant die zich op verschillende manieren presenteert in verschillende groeivormen. Last but not least kan dit worden toegeschreven aan de goede snijtolerantie. Of het nu als haag, solitaire plant of in een aantrekkelijke vorm is, jeneverbes (Juniperus) is veelzijdig en aantrekkelijk.

Een regelmatige snede mag niet worden gemist om de groeiwijze te stimuleren en de aantrekkelijkheid van de plant te behouden.

Wanneer moet de jeneverbes worden gesneden?

Juniper is robuust en extreem tolerant voor sneden. Het maakt niet uit welke vorm van groei wordt gezocht en of de jeneverbes in de heg staat of indruk moet maken in een enkele positie. De hobbytuinier blijft flexibel met betrekking tot het juiste moment voor de vorm of onderhoudssnede. Snijmaatregelen kunnen tijdens de gehele groeifase worden uitgevoerd. Lente en herfst hebben de voorkeur. In het voorjaar moeten de planten worden gesneden voordat ze ontluiken. De ideale periodes voor het snoeien van de jeneverbes aan het einde van het tuinjaar zijn de maanden september tot oktober.

Tip: Juniper mag niet worden gesneden als er vorst is. Regen of direct zonlicht moet ook worden vermeden op de dag van de snede.

Waar u rekening mee moet houden voordat u gaat snijden

Controleer het snijgereedschap voordat u gaat snijden. De heggenschaar moet niet alleen scherp zijn, u moet ook uw snijgereedschap vóór gebruik desinfecteren. Dit wordt bij voorkeur gedaan met een zo hoog mogelijk percentage alcohol. Juniper heeft vrij sterke naalden. Onder bepaalde omstandigheden kan dit bij het snijden tot verwondingen leiden. Het plantensap van de cipresfamilie is licht giftig en kan onaangename reacties veroorzaken bij mensen met allergieën.

Tip: als u jeneverbessenhagen wilt knippen, controleer dan vooraf de haag op broedvogels. Als er een nest in de heg is, moet dit later worden gesneden.

Apparatuur om te beschermen tegen direct contact met planten

 • handschoenen
 • veiligheidsbril
 • stevige werkschoenen
 • lange broek
 • lange trui of jas

Een klein advies - de juiste heggenschaar

Juniper wordt bij voorkeur als een haag geplant. Omdat de planten slechts matig groeien, volstaat een heg die elk jaar wordt gesneden. Zoals hierboven vermeld, is de lente de beste tijd. Dit bevordert de groei van de plant en je zorgt voor een aantrekkelijk uiterlijk. Hagen worden bij voorkeur trapeziumvormig gesneden. Dit is niet alleen te wijten aan een optisch aspect, de hobbytuinier streeft ernaar om zonlicht alle delen van de plant te laten binnendringen en zo verspilling te voorkomen. Voordat de daadwerkelijke snede wordt gestart, worden alle takken die in de winter zijn gestorven verwijderd.

Tip: om de gewenste vorm tijdens het snijden niet uit het oog te verliezen, kunnen koorden worden uitgerekt of een houten frame worden opgezet.

De heggenschaar is gemaakt van de plantenkroon tot de basis. Houd de juiste oriëntatiegids in de gaten. Als de hoeken iets zijn afgerond, kan er meer licht binnenkomen. Voor topiary-snijden is de heggenschaar altijd parallel aan de plant uitgelijnd. Als de haag in de zomer zijn vorm heeft verloren, kan een tweede haag in de late zomer ook zijn vorm behouden tijdens de winter.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Makita draadloze heggenschaar (52 cm, 18 V, zonder batterij, zonder ... 842 beoordelingen149,00 € 76,95 €Naar de winkel
2 Bosch heggenschaar AHS 50-20 LI (batterij, lader, ... 309 beoordelingen189,99 € 129,45 €Naar de winkel

Dit is hoe de haag wordt gesneden met jeneverbes

 1. snijd van boven naar beneden
 2. Steigers of spankabels opstellen
 3. Verlies de vorm niet uit het oog
 4. Verwijder dode scheuten, ziekelijke takken en naar binnen groeiende takken

Snijd jeneverbes als een specimen plant

De jeneverbes snijdt een mooie figuur, niet alleen als een haag. Zelfs in een enkele positie kunnen de planten er aantrekkelijk en indrukwekkend uitzien. Ook hier mag een regelmatige onderhoudssnede niet ontbreken. Zonder geschikte snoeimaatregelen bereiken solitaire planten hoogten tot twaalf meter en breiden ze ook snel uit.

De jeneverbes wordt zeer goed verdragen door te snijden, maar vergeeft zelden radicale snijmaatregelen. Snijd dus minder en rustig vaker.

Tip: de jeneverbes kan ook meerdere keren worden gesneden tijdens de groeifase.

Eerst worden dode scheuten verwijderd. Elke snede moet beginnen in een takvork. Solitaire planten zijn ook zeer geschikt voor topiary. U kunt kiezen voor een vrij gemakkelijk te snijden bal, een meer uitgebreide spiraal of een creatief dierfiguur. De juiste sjablonen kunnen van draad worden gemaakt of worden gekocht en als snijhulp worden gebruikt. De stencils worden over de planten geplaatst en alle uitstekende takken worden verwijderd. Voor de fijne snede moet een kleinere schaar worden gebruikt.

Dit is hoe de solitaire plant wordt gesneden

 1. recut regelmatig
 2. geen radicale bezuinigingsmaatregelen nemen
 3. Verwijder oude en dode takken volledig
 4. gebruik de sjabloon voor de topiary

Snijd jeneverbes als bonsai

De onderhoudsvriendelijke en robuuste jeneverbes is vooral populair als bonsai. De plant kan naar wens worden gevormd. De bonsai zal echter drastische snijmaatregelen verachten. Regelmatig snoeien daarentegen wordt goed verdragen. Als de scheuttoppen regelmatig worden ingekort, groeit de plant dichter. Zodat de groeivorm bijzonder delicaat lijkt, kan deze ook met je vingers worden geplukt. De bonsai snit moet ook minstens één keer per jaar worden uitgebreid tot de schors. Gaten en vezelscheuren in de schors kunnen de penetratie van ongedierte bevorderen. De vezels van de schors worden verwijderd met een pincet. Restjes kunnen worden weggeborsteld.

In de video: Maxi Bonsai topiary

Zorg na de snede

De verzorging van de jeneverbes begint meestal met de vorm en het onderhoud. Het groeiseizoen moet worden betrokken bij verdere zorgmaatregelen. De eerste snede in het voorjaar is al een voorwaarde voor snelle groei. Om de plant gezond te houden, heeft hij na het snijden veel water nodig. Als compost in het substraat wordt opgenomen, ontvangt de plant een betrouwbare meststof voor de lange termijn. Containerplanten vereisen meer zorg dan de jeneverbes in het veld. De vorstgevoelige planten mogen alleen in het voorjaar worden gesneden.

Voor- en nadelen van snoeien

voordelennadelen
Juniper is gemakkelijk te snijden en verdraagt ​​het hele groeiseizoen door snijmaatregelen.Als de snede meerdere jaren is gemist, kan dit moeilijk zijn omdat de plant geen radicale snede kan verdragen.
De cipressen zijn ook zeer geschikt voor topiary, waarbij de klassieke bal net zo mogelijk als artistieke figuren is.Juniper is licht giftig en kan allergieën veroorzaken, dus draag geschikte beschermende kleding.
Als jeneverbes regelmatig wordt gesneden, heeft dit een gunstig effect op de groeiwijze en aantrekkelijkheid van de plant.
De handel biedt verschillende sjablonen voor succesvol vormsnijden.

Pin
Send
Share
Send