Perkplanten

Petting pine - planten, verzorgen, bezuinigen en overwinteren

Pin
Send
Share
Send


De pijnboom is in eerste instantie vrij sierlijk en klein en groeit vervolgens uit tot een weelderige plant met een mediterrane flair. Het is een van de gemakkelijk te onderhouden en veeleisende metgezellen in de huistuin.

© Svt - Fotolia.com

De kinderden (Pinus strobus "Radiata") heeft enkele speciale kenmerken. De bomen zijn geen dwergen en groeien nog steeds achter de gewone Weymouths-dennen. De kinderden kan dus worden gezien als een nieuwe en aantrekkelijke toevoeging aan de andere Strobus-varianten.

Er is een tastbare kaak gevonden. Niet alleen de lage groei animeert, maar ook de zachte, knuffelige naalden. De kleine boom kan tot vijf meter hoog worden, maar kan ook worden gebruikt als een bonsai in zijn plaats en biedt flair uit het Verre Oosten in het huis of de heidetuin. Als je deze interessante en veelzijdige plant van dichterbij wilt bekijken, vind je een breed scala aan informatie en verzorgingstips voor alles wat te maken heeft met de zachte pijnboom hieronder.

Plant Beschrijving

De hele versiering van de kleine boom zijn de zachte, groenblijvende naalden, die een lengte van maximaal tien centimeter kunnen bereiken en een intense blauwgroene kleur hebben. In het begin groeit de kinderdennen meer bolvormig en bereikt pas later zijn langwerpige vorm. De robuuste planten groeien zeer langzaam en hebben korte, stijve takken. De schors is dun en heeft een zijdeachtige glans. De pijnboom heeft lange tapwortels. Oudere planten vormen verticale wortels die zich meer dan een meter diep uitstrekken.

Voorkomen en belang

De pijnboom is een van de Weymouth-dennen. De bomen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en kwamen in de 18e eeuw over zee naar Europa. De plantenfamilie dankt zijn naam aan Lord Weymouth, die de plant in detail heeft laten onderzoeken en observeren.

De oorspronkelijke Weymouth-pijnboom heeft in onze breedtegraden weinig belang als bosboom. In koloniaal Amerika werden hele steden gebouwd van het hout van Weymouth-dennen. De pijnboom verschilt aanzienlijk in grootte van de bijbehorende wilde vorm en is alleen van belang als sierboom.

Wanneer bloeit de pijnboom?

De onopvallende bloemen verschijnen in juni. De cilindrische kegels zien er aanvankelijk groenachtig en harsachtig uit. De kegels worden lichtbruin in de herfst.

Pijnboom planten - dat is waar het om gaat

❍ Locatie:

De kinderboom kan ook in kleinere tuinen worden verplaatst omdat hij slechts ongeveer vier meter hoog wordt. De pijnboom wordt gekenmerkt door een dichte en compacte groei. Strelingen hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen van dwergstruiken tot jonge boompjes. De minipijnbomen groeien slechts 15 centimeter per jaar.

De kleine Weymouth-dennen zijn niet veeleisend en kunnen eigenlijk op elke zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke plek worden geplant. De pijnboom groeit zowel op droge als op vochtige locaties en kan ook omgaan met een lage toevoer van voedingsstoffen.

❍ substraat:

De pijnboom heeft geen specifieke eisen aan de vloer. Slechte bodems kunnen ervoor zorgen dat de planten nog langzamer groeien dan ze al hebben. Omdat de aaiende kaak geen wateroverlast verdraagt, is het logisch om het substraat zo permeabel mogelijk te maken. Dit kan door grof zand of grind toe te voegen.

❍ Plantinstructies:

Beachten Opmerking planttijd
❷ Selecteer locatie
❸ Maak de vloer los en maak deze schoon
❹ Graaf het plantgat uit
❺ Geef de kluit water
Einsetzen Breng de plant in
❼ Vul het substraat bij
❽ Druk op de vloer
Ießen Geef de plant goed water

De kinderden kan tussen maart en oktober worden geplant. Eerst moet de juiste locatie worden bepaald. Er moet rekening worden gehouden met de grootte van de kinderkaak. De planten worden niet alleen in de loop van de tijd ongeveer vijf meter hoog, ze worden ook meer dan twee meter breed. Oudere bomen kunnen niet langer gemakkelijk worden getransplanteerd, omdat de tapwortels ver in de grond reiken en beschadigd zouden raken wanneer ze worden getransplanteerd. De kluit moet goed water krijgen voor het planten. Een afvoer van grof zand of grind beschermt tegen wateroverlast.

Hoe de aaienden goed te verzorgen

© Svt - Fotolia.com

Water geven:

De pijnboom moet regelmatig worden bewaterd, maar niet overdreven. De vloer mag niet uitdrogen, wateroverlast moet worden vermeden.

"Tip: De pijnboom geniet ook af en toe van een douchebad.

Water moet dagelijks worden gedrenkt op warme zomerdagen. Zelfs in de winter moet ervoor worden gezorgd dat de vloer niet volledig uitdroogt. Het moet echter slechts matig worden bewaterd.

Bemesten:

De pijnboom hoeft niet regelmatig te worden bemest. Als u de groei wilt bevorderen, kunt u in de zomer in de handel verkrijgbare vloeibare meststof aan het irrigatiewater toevoegen. Er is geen bemesting tijdens de bloeiperiode.

Achterste deel:

Vanwege de zeer trage groei zijn snijmaatregelen niet echt nodig. De hobbytuinier mag ze echter niet verwaarlozen. Om de compacte groeivorm te bevorderen, kunnen de verse scheuten in het voorjaar tot ongeveer één centimeter worden ingekort. Zijtakken die op de stam verschijnen, kunnen volledig worden verwijderd, omdat deze het licht van de rest van de plant afnemen.

Vermenigvuldigen:

Het stuifmeel kan worden vermeerderd door zaden, stekken of uitlopers.

Voortplanting door zaden

De hobbytuinier heeft veel geduld nodig bij het vermenigvuldigen met zaden. De zaden bevatten kiemremmende stoffen. Deze kunnen worden verminderd door stratificatie. Voor dit doel gaan de zaden eerst ongeveer vier weken in de koelkast. De zaden zijn niet bedekt met aarde. Dan vindt de zwelling plaats in een waterbad, omdat een bepaald watergehalte vereist is voor het ontkiemen van de zaden. Ontkiemen op een warme en heldere locatie duurt nog een tot twee maanden. Nu duurt het een beetje geduld totdat een paar centimeter hoge jonge planten zijn ontwikkeld, die in uw eigen plantenbakken kunnen worden geplaatst.

❍ Voortplanting door uitlopers

Offshoots worden gebruikt door een shoot dichtbij de grond de aarde in te leiden. De scheuttip blijft uit de grond kijken en is aan een plantstok gebonden zodat de uitloper rechtop groeit. Als uitlopers in het voorjaar worden gekweekt, kunnen de planten meestal in de herfst van de moederplant worden gescheiden en op een aparte locatie worden herplant.

❍ Voortplanting door stekken

Stekken worden bij voorkeur in de late zomer gesneden. De jonge scheuten hebben zich dan al goed ontwikkeld en zijn licht houtachtig. Dit is voordelig voor het vermeerderen van stekken. De stekken moeten ongeveer tien centimeter lang zijn, zijn in de grond geworteld en moeten na ongeveer twee maanden de succesvolle reproductie laten zien door een nieuwe scheut.

Winter:

Strelende dennen zijn bestand tegen strenge vorst en vereisen geen extra winterbescherming. In de winter mag de hobbytuinier de planten niet volledig uit het oog verliezen, omdat de wortels niet volledig moeten uitdrogen. Op vorstvrije dagen is het gemakkelijk om zo nu en dan te irrigeren. Sneeuwdruk is een gevaar, daarom moet de kinderkaak met touw worden gewikkeld, zodat afzonderlijke takken niet worden geknikt.

Stroke: Detecteer en bestrijd ziekten en plagen

De witte den is niet vrij van ongedierte. Meer dan 200 plagen zijn op de plant gevonden. Vooral jongere kevers bedreigen met name jongere planten. De planten groeien scheef en in het geval van overmatige aantasting kan het ook leiden tot de dood van de hele kinderkaak.

Onder de schimmelziekten is vooral de stroboscooproest opmerkelijk. Bomen van alle leeftijden worden aangevallen en als de schimmel niet vroeg wordt herkend, sterft de hele plant.

De conditie van de kinderkaak is heel goed te zien aan de naalden. Schimmelplaag is meestal merkbaar door de bruine kleur van de naalden. De zachte naalden worden niet afgewezen door pijnboomschieters, pijnboomhars gallbladers of pijnboomspanners. Wolluis laat vaak gelige vlekken achter op de naalden.

De kinderboom als een bonsai

De pijnboom is vooral populair in de bonsaicultuur. De bonsai vereist een heldere locatie en moet van alle kanten voldoende licht krijgen, zodat een uniforme groei heerst. In de zomer, vloeibare bonsai meststoffen zoals deze worden hier gegeven. Na ongeveer twee tot drie jaar worden de bonsai-dennen in een grotere plantkom geplaatst. Alle veel voorkomende groeivormen kunnen per draad worden uitgewerkt.

Pin
Send
Share
Send