Perkplanten

Dwergden - plant, verzorg en snijd

Pin
Send
Share
Send


Iedereen die denkt dat dennen slechts vele meters groeien, heeft het mis. Er zijn ook veel kleinere soorten. Zoals bijvoorbeeld de dwergden (Pinus pumila).

© paradoxu - Fotolia.com

Naast de naam dwergden, staat de plant, ook bekend als 'Pinus mugo', ook bekend als een dwerg, klimplant of kniekaak. De dwerg onder de dennen bereikt slechts één en zelden tot drie meter hoog. Hij hoeft zich op geen enkele manier te verbergen, de kleine den is buitengewoon aantrekkelijk en uiteindelijk ook een alternatief voor de imposante bosboom voor kleinere tuinen. Vooral in het koude seizoen, wanneer de tuin een grijze en verlaten indruk maakt, weet de kabouter een scheutje kleur toe te voegen, omdat de naalden, die maximaal zes centimeter lang zijn, de hele winter worden bewaard. De veeleisende dwergden kan ook in stijl worden geplant als een kleine haag of framegraven. In het volgende willen we u duidelijk maken wat u moet overwegen bij het verzorgen en kweken van de populaire kleine struik.

inhoud

 • 1 Installatiebeschrijving en herkomst
 • 2 Sommige dwergdennen gepresenteerd
  • 2.1 Benjamin Benjamin's dwergden (Pinus mugo 'Benjamin')
  • 2.2 ❍ Dwergdenpug (Pinus mugo 'Pug')
  • 2.3 ❍ zilverden (Pinus sylvestris 'Watereri')
 • 3 Wanneer bloeit de dwergdenboom?
 • 4 Hoe de dwergden op de juiste manier te planten
  • 4.1 ❍ De juiste locatie kiezen:
  • 4.2 auswählen Selecteer het juiste substraat:
  • 4.3 ❍ Aanplantinstructies:
 • 5 Hoe de dwergden goed te verzorgen
 • 6 Detecteer en bestrijd ziekten en plagen
  • 6.1 ❍ De dwergkaak is te droog:
  • 6.2 ❍ De dwergkaak is benadrukt:
  • 6.3 ❍ De dwergkaak is ziek:
 • 7 Dit is hoe dwergden kan worden gepropageerd
 • 8 Houd dwergden als bonsai

Plantbeschrijving en herkomst

Het oorspronkelijke distributiegebied van de fabriek strekt zich uit van het noordoosten van Siberië tot Japan. De kleine kaak draagt ​​veel namen met klimplant, bergdennen of knie. In feite groeien de minipijnbomen heel langzaam. Het is slechts ongeveer zes tot acht centimeter per jaar. De klimplant is al volwassen op iets minder dan een meter. Dwergdennen worden vaak breder dan hoog. Een omtrek van 1,5 meter is niet ongewoon.

De bijzonder dichte groei is kenmerkend voor de kleine struiken. De groenblijvende, lange en dichte naalden zijn het sieraad van de plant. Vanaf het tweede jaar worden ook kleine ronde kegels gevormd. Deze zien er aanvankelijk paars uit en worden het volgende jaar donkerbruin.

Sommige dwergdennen gepresenteerd

Er zijn enkele soorten dwergden op de markt, die vanwege hun lage groeihoogte of in containers voor patio's en balkonplanten zeer geschikt zijn voor teelt in de tuin. Deze zijn bijvoorbeeld hier bedoeld:

❍ Benjamin's dwergden (Pinus mugo 'Benjamin')

© Anna / stock.adobe.com
Benjamin's Dwarf Pine (Pinus mugo 'Benjamin')
groei:bossig, plat bolvormig
Lengte:40 - 60 cm
spread:35-60 cm
Hardy:ja
locatie:Zon tot halfschaduw
etage:permeabel, anders niet veeleisend
"Meer afbeeldingen en gegevens weergeven

Met zijn bolvormige en platte groei is de dwergdenboom Benjamin bijzonder geschikt voor het uitrusten van bloembakken. De planten bereiken meestal een maximale hoogte van een halve meter en zijn net zo breed. De lichtgroene naalden lijken bijzonder dicht. De klimplant groeit zeer langzaam en geeft de voorkeur aan een zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke locatie. Je kunt potgrond als substraat gebruiken. Evenzo krijgt de dwergdenboom Benjamin tijdens de groeiperiode elke vier tot acht weken kunstmest.

❍ Dwergdenmuts (Pinus mugo 'Pug')

© argot / stock.adobe.com
Ball-Pine Pug (Pinus mugo 'Pug')
Groei rate:5 - 10 cm per jaar
Lengte:50-150 cm
spread:50-150 cm
Root systeem:Flachwurzler
locatie:Zon tot halfschaduw
etage:normaal, matig droog tot vochtig, zuur tot alkalisch
"Meer afbeeldingen en gegevens weergeven

De naam suggereert het al, zelfs de dwergpug kan goed worden geïntegreerd, zelfs in kleine tuinen. De bossig groeiende minipijnboom (bolvormig grenen) is ook geschikt voor de rotstuin of voor het planten van potten. Deze klimplant kan een maximale hoogte van 1,50 meter bereiken. Elk jaar wordt ongeveer vijf tot tien centimeter bereikt. De dwergpug gedijt bijzonder goed op een zonnige locatie.

❍ Zilverden (Pinus sylvestris 'Watereri')

© pixs: verkopen / stock.adobe.com
Zilverden / struik bosden (Pinus sylvestris 'Watereri')
Groei rate:10 - 12 cm per jaar
Lengte:400 - 600 cm
spread:500 - 600 cm
Root systeem:Diepwortelende
locatie:zon
etage:normaal, diepgaand, fris, zuur
"Meer afbeeldingen en gegevens weergeven

De zilverden is misschien niet de typische dwergden, maar kan nog steeds een plaats vinden in kleine tuinen. Jonge planten gedijen ook erg goed in de kuip. Zilveren dennen bereiken een hoogte van 500 tot 600 centimeter. De zilveren den heeft de voorkeur voor het kweken van bonsai.

Wanneer bloeit de dwergdenboom?

De hoogtijdagen van de klimplant zijn beperkt tot de maanden juni en juli. De bloemen lijken nogal onopvallend, met de mannelijke bloemen geel en de vrouwelijke bloemen roze aan de uiteinden van de scheuten. In de herfst vormen de bloemen eivormige vruchten die tot vijf centimeter lang zijn.

Hoe de dwergden goed te planten

De hobbytuinier heeft veel mogelijkheden om de klimplant op te zetten, zelfs in kleine tuinen en zelfs op het balkon en terras. De volgende soorten planten zijn mogelijk:

 • Groep planten in het bed of op het gazon
 • Heck planten
 • Enkele beplanting in het bed
 • Planten in potten en bloembakken

Vanwege hun lage groei, de bescheidenheid en de robuustheid van de plant, kan de locatie ook relatief vrij worden gekozen. Zelfs of vooral in de winter, ontvouwt de dwergpijnboom zijn volledige schoonheid. De planten zijn niet alleen betrouwbaar winterhard, ze verrijken ook de winterse tuin.

❍ De juiste locatie kiezen:

De planten zijn robuust en resistent. Als de klimplant echter een keuze had, zou deze de voorkeur geven aan een zonnige locatie. Als de zon continu schijnt, kunnen zuurstof en suiker worden gevormd via de naalden. Deze overmaat aan energie bevordert de groei en versterkt de plant. Zoals je misschien al geraden hebt, zal de klimplant niet krimpen, zelfs niet op een schaduwrijke plek, maar dan langzamer groeien en minder resistent zijn.

Door een stand buiten worden de klimplanten blootgesteld aan regen en wind. Dit versterkt de naalden, die hard worden en beter bestand zijn tegen ziekten en plagen. Tenslotte worden klimplanten ook gebruikt in zware klimaten en komen voor in hun natuurlijke omgeving tot een hoogte van 2500 meter.

❍ Selecteer het juiste substraat:

Kruipende dennen passen zich aan alle bodemomstandigheden aan. Zelfs als het substraat te droog is, nauwelijks voedingsstoffen bevat en de neiging heeft zuur te zijn, is dit niet nodig voor de dwergden doodvonnis betekenen. De planten groeien dan langzamer en de naald verliest een deel van zijn weelderige groene kleur.

De plant krijgt een bijzonder goed doorlatende grond. Dan kan het water goed weglopen en bouwt het niet op. Als u uw eigen substraat wilt mengen, is een mix van potgrond, zand en kleigranulaat de juiste keuze. Als alternatief is in de handel verkrijgbare bonsaigrond ook geschikt omdat deze grond minder grind en zand bevat en langer water kan opslaan.

❍ Plantinstructies:

De beste tijd om dwergdennen te planten is in de laatste late zomerdagen. Vanaf ongeveer augustus kunt u beginnen met het reinigen, losmaken en, indien nodig, behandelen van de grond op de plantlocatie. Volg bij het planten de onderstaande instructies:

 1. Verwijder stenen en onkruid uit de grond.
 2. Bereid de grond voor.
 3. Graaf het plantgat twee keer zo groot als de kluit.
 4. Geef de kluit kort water.
 5. Plaats de plant en let op de plantafstand bij het planten van hagen.
 6. Vul het substraat in.
 7. Sluit de luchtgaten door de plant voorzichtig te schudden.
 8. Druk lichtjes op de onderkant.
 9. Plaats de gietrand in een cirkel rond de stam van de dwergden.
 10. Geef de plant water.

Tip: Om een ​​dichte en gesloten haag te vormen, moet u drie planten per meter planten.

Hoe de dwergden goed te verzorgen

Water geven:

De waterbehoefte van de klimplant is relatief laag. De vloer mag echter nooit volledig uitdrogen. Dat betekent dus tact tonen en de plant observeren. Als gevolg hiervan moet je vaker water geven op warme zomerdagen. Als de grond uitdroogt, sterft het fijne wortelnetwerk af. De planten houden ook van een incidenteel douchebad met regenwater.

Maar let op: Te veel water tijdens de zomermaanden leidt tot bijzonder lange naalden, die minder wenselijk zijn, vooral in bonsaiverzorging. Te veel water geven in de winter doodt ook de mycorrhiza-schimmel die nodig is voor de plant. De dwergkaak zal hier niet meer van herstellen.

Bemesten:

Bemesting is geen vereiste, maar het zorgt voor een gezonde groei en een aantrekkelijk uiterlijk. Tussen april en september kunt u in de handel verkrijgbare vloeibare meststoffen ongeveer eenmaal per maand toedienen. Tijdens de bloei moet u echter niet bemesten.

Achterste deel:

Zelfs als de klimplant nauwelijks boven uw hoofd groeit, moet u snijmaatregelen niet verwaarlozen. Om een ​​compacte groeiwijze te creëren, moet je de verse scheuten in de vroege zomer terugbrengen tot ongeveer een centimeter. De nieuwe scheuten, technisch gezien kaarsen genoemd, vormen zich vervolgens op de resterende naalden.

Bij het transplanteren van de dwergden, kunt u ook de wortels bijsnijden en zo de compacte en compacte groeivorm behouden.

Verpotten:

Vanwege hun lage groeihoogte en aantrekkelijk uiterlijk zijn dwergdennen zeer populair als kuipplanten. Omdat de plant slechts enkele centimeters per jaar groeit en ook kan omgaan met minder optimale bodemgesteldheid, hoeft u de plant niet elk jaar opnieuw te verpotten. Uiterlijk om de vier jaar is het tijd om de gebruikte grond te vervangen, de wortels een beetje terug te snijden en een iets grotere plantpot te kiezen. Een geschikte planter beslaat ongeveer tweederde van de totale planthoogte.

Winter:

De dwergden is betrouwbaar winterhard en verdraagt ​​strenge vorst zonder extra bescherming. U moet het substraat slechts af en toe controleren. Omdat de kluit niet volledig moet uitdrogen, is het raadzaam om op vorstvrije dagen water te geven.

Houd dwergden klein:

Als de groei van de kruipkaken moet worden vertraagd, wordt knijpen gebruikt. De jonge scheuten worden ongeveer de helft van hun lengte ingekort. De resterende scheuten vormen vervolgens nieuwe knoppen en de dwergkaak lijkt bijzonder compact.

Ziekten en plagen opsporen en bestrijden

© maykal - Fotolia.com

Je kunt meestal aan je naalden zien of het goed gaat met je dwergkaak. Verkleuring van de naalden kan veel oorzaken hebben, die u stap voor stap moet uitzoeken. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

❍ De dwergkaak is te droog:

De klimplant verdraagt ​​geen droge balen. Vooral jonge planten kunnen er moeilijk van herstellen. Het dunne wortelnetwerk is vaak zo ernstig beschadigd door aanhoudende droogte dat het niet langer mogelijk is om voldoende voedingsstoffen op te nemen.

Als de naalden bruin worden in de winter, helpt de plant mensen zichzelf te helpen. Omdat wanneer de grond bevroren is, de klimplant geen voedingsstoffen meer door de wortels kan opnemen. Oudere naalden zijn daarom in eerste instantie bruin en worden later afgestoten. Op deze manier herstelt de plant zijn waterbalans.

❍ De dwergkaak is gestrest:

Heb je je dwergden een tijd geleden getransplanteerd en mogelijk de wortels ingekort? Dan is de plant misschien niet opgewassen tegen de stress van het verplanten. Het kan echter een paar maanden duren voordat de schade duidelijk wordt en de naalden bruin worden en uiteindelijk eraf vallen. Veel hobbytuiniers geloven dan dat hun kruipende kaken niet zijn gegroeid en beoordelen dus de werkelijke achtergrond van de schade verkeerd.

❍ De dwergkaak is ziek:

Schimmel kan ook worden opgemerkt doordat de naalden bruin worden. Dit geldt met name voor de dennenhut. Sommige soorten paddenstoelen, zoals de dennenbruine porling, beschadigen echter de wortels en het hout. De naalden van de dwergden zijn ook een populaire maaltijd voor de rupsen van dennenspanner, dennenhaspelwinder of dennenhars galwinder. Gele vlekken op de naalden kunnen daarentegen wijzen op wolluis.

Aanbevolen lectuur: Bonsai: Detecteer en bestrijd ziekten en plagen

Dit is hoe dwergden kan worden gepropageerd

Voortplanting door stekken:

De beste tijd voor de verspreiding van stekken is de late zomer. Op dit punt krijgt u hardere en robuustere scheuten dan in het voorjaar. Ga als volgt te werk om stekken te verspreiden:

Snijd jaarlijkse scheuten van de bestaande plant. Overblijvend hout is moeilijk te wortelen. Gebruik een scherp mes of scheur eenvoudig de shoot af. Het snijden moet tussen de vijf en tien centimeter zijn. Het is nu belangrijk dat u de wond die wordt veroorzaakt door het afscheuren met uw handen niet aanraakt. Anders kunnen bacteriën worden overgedragen. Leg nu de stekken in de grond. De temperaturen mogen indien mogelijk niet onder de 20 graden komen. Na ongeveer zes tot acht weken wortelen de stekken vrij betrouwbaar.

Voortplanting door verzakking:

Voortplanting door bodemdaling is ook geschikt voor klimplanten. Voor dit doel moeten scheuten dichtbij de grond de grond in worden geleid. Je kunt dan gemakkelijk de plaats snijden waar de wortel later zou moeten verschijnen met een mes. De schietpunt moet uit de grond kijken. Bevestig vervolgens het verzonken met een steen- of vloerhaak. Als je deze vermeerderingsmethode in het voorjaar uitvoert, hebben zich meestal in de herfst voldoende nieuwe wortels gevormd, zodat de plant kan worden gescheiden van de moederplant, kan worden opgegraven en op een andere locatie kan worden uitgeplant.

Voortplanting door zaden:

Hobbytuiniers die het doel hebben om dwergpijnboom uit zaden te trekken, moeten geduld brengen. Omdat je eerst de zaden op het substraat moet leggen, maar bedek ze niet met aarde. Dan gaan de pijnboompitten ongeveer een maand in de koelkast. Nu krijgt de plantkom een ​​heldere maar niet zonnige locatie bij kamertemperatuur. De kiemkracht begint dan na nog eens vier tot acht weken. Zodra de planten een paar centimeter zijn gegroeid, kun je ze overbrengen naar plantenpotten.

Bewaar dwergden als bonsai

De dwergden wordt bij voorkeur gekweekt als een bonsai. Toch is het ontwerp van naaldplanten veeleisender dan dat van loofbomen. Het is het beste om de volgende onderhoudsinstructies te volgen:

Locatie:

De bonsai heeft het hele jaar door een heldere locatie nodig. Het is vooral belangrijk dat de plant van alle kanten voldoende licht ontvangt, anders verliest de minipijnboom zijn naalden of takken en kan hij sterven.

Water geven en bemesten:

In de zomermaanden moet u de grond gelijkmatig vochtig houden. Je moet in de winter en de lente minder water geven. Van april tot augustus kunt u de plant ook voorzien van vloeibare bonsai-meststof.

Verpotten:

De bonsai heeft om de paar jaar een grotere pot nodig. In dit proces moet u ook het substraat vervangen tot ongeveer 2/3.

Wire:

De plant kan door bedrading in de gewenste vorm worden gebracht. Alle stijlen zijn mogelijk, maar het is altijd een uitdaging om een ​​bizarre groeivorm uit te werken. In de herfst en winter zijn de takken bijzonder flexibel en daarom ontvankelijk voor bedrading. Het is het beste om aluminiumdraad te gebruiken, omdat dit gemakkelijker te verwijderen is.

Pin
Send
Share
Send