Perkplanten

Juniper: Detecteer en bestrijd ziekten en plagen

Pin
Send
Share
Send


Dankzij speciale rassen is de jeneverbes zeer robuust en minder vatbaar voor ziekten. Sommige schimmels en verschillende plagen kunnen de naaldplant nog steeds moeilijk maken.

© ernstboese - Fotolia.com

Juniper (Juniperus) is waarschijnlijk een van de meest populaire naaldplanten in veel hobbytuinen in Duitsland. De plant wordt over het algemeen als behoorlijk robuust en niet bijzonder vatbaar voor ziekten beschouwd, omdat er nu speciale rassen zijn. Veel plagen en ziekten maken voor hen weinig of geen verschil. Desondanks kan schimmelinfectie bijvoorbeeld een probleem worden.

We zullen u hieronder in detail vertellen welke plagen en ziekten te verwachten zijn met jeneverbes en wat u eraan kunt doen.

Bruine scheuttips in de jeneverbes

Zelfs als sommige hobbytuiniers denken dat hun jeneverbes ziek is omdat de uiteinden van de scheuten bruin worden, is dit meestal niet het geval. Het is eerder geen teken van ziekte, maar een indicatie van een gebrek aan licht. Dit probleem kan daarom relatief eenvoudig worden opgelost door de jeneverbes eenvoudig naar een andere locatie te verplaatsen waar deze voldoende licht krijgt.

Alleen als het een oudere jeneverbes is, zou deze beweging een probleem worden. Helaas sterft een oudere plant vaak na te zijn verplaatst. Dan moet het gebrek aan licht op een andere manier worden verholpen, wat bijvoorbeeld kan betekenen dat je een boom of andere planten in de buurt van de jeneverbes snoeit.

Juniper ziekten

Schimmelplaag kan ook een probleem worden met jeneverbes omdat, zoals reeds vermeld, dit een naaldplant is. Als u de schimmel wilt stoppen, moet u niet alleen de geïnfecteerde delen van de plant verwijderen. Integendeel, het gebruik van een geschikt gewasbeschermingsmiddel van gespecialiseerde detailhandelaren is ook een optie. De keuze voor een zuiver biologisch middel verdient de voorkeur. Andere ziekten die jeneverbes kunnen beïnvloeden, zijn onder meer:

  • dieback
  • Juniper blister roest

De scheutsterfte is ook te wijten aan schadelijke schimmels en moet daarom op de reeds genoemde manier worden behandeld. Met de jeneverbessen blaast roest echter dikker, die toch al houtachtig en zeer droog zijn. Deze bubbels hebben een gelatineuze textuur en een roestrode kleur. Ze vormen zich vooral in het voorjaar. Het jeneverbesblisterrooster wordt ook wel het perenrooster genoemd.

Actie tegen de jeneverbessenroest

Deze ziekte kan behoorlijk wat schade veroorzaken omdat de jeneverbes zijn bladeren vroeg zal verliezen. Als de plant verschillende keren wordt aangetast door de jeneverbessen, zal deze merkbaar verzwakken. Preventieve maatregelen zijn raadzaam om dit in de eerste plaats te voorkomen. Vanaf het moment dat de bladeren beginnen te spruiten, wordt spuiten met het paardenstaartextract aanbevolen. Op potas gebaseerde meststoffen, vooral voor bladeren, kunnen ook worden gebruikt voor preventie.

Als de jeneverbes al is geïnfecteerd met het perenrooster, moet de controle onmiddellijk plaatsvinden tijdens de besmetting, d.w.z. in de tijd waarin de zeer onderscheidende sporenbellen ontstaan. Als slechts enkele takken worden aangetast, worden ze eenvoudig teruggezaagd totdat alleen gezond hout overblijft. Pesticiden kunnen ook worden gebruikt.

Als als gevolg van het perenrooster de bladeren al van kleur veranderen met merkbare stippen, is deze maatregel ook nutteloos. Als u echter liever geen last hebt van het probleem van het perenrooster, kunt u ook rassen kiezen die niet of slechts zeer zelden besmet zijn.

Ongediertebestrijding in jeneverbes

Niet alleen ziekten, maar ook plagen vormen een bedreiging voor jeneverbes. In dit verband zijn met name de volgende plagen het vermelden waard:

  • Boom of schorsluis
  • jeneverbes mineervlieg
  • Juniper Deckelschildlaus

In het geval van een luizenplaag, zuigen het ongedierte de jeneverbes op. In het ergste geval kunnen de naalden en scheuten van de plant volledig afsterven. Als er een aantasting is met de jaloeziedeksel, kan dit ook leiden tot verkleuring van de naald. Hoe meer de luizen op de jeneverbes zuigen, hoe meer de plant wordt geremd in zijn groei.

De zogenaamde jeneverbesbladmot is echter de plaag die meestal een probleem wordt. Dit is een kleine vlinder die slechts ongeveer vijf millimeter lang is en inderdaad doet denken aan een mot. De jeneverbes is een feest voor de rupsen van het ongedierte.Het schadelijke effect is zo groot omdat de larven van de jeneverbessenmot zich een weg banen van de ene scheut naar de andere en de respectievelijke scheutuiteinden doen sterven.

"Controlemaatregelen:
Om besmetting met motten te voorkomen, moeten alle hobbytuiniers speciale insecticiden gebruiken die voor deze doeleinden zijn goedgekeurd. Het is vooral belangrijk om deze te spuiten wanneer de motten hun vliegtijd hebben. In de herfst en de zomer kan het echter ook erg handig zijn als de shoottips die al zijn geïnfecteerd, eenvoudig worden afgesneden. Zorg er echter voor dat u de gezondheid van de jeneverbes zo nauwkeurig mogelijk bewaakt, zodat u tijdig kunt ingrijpen.

Zelfs met een luizenplaag zijn pesticiden alleen nuttig als ze zo vroeg mogelijk worden gebruikt. U moet daarom in elk geval tussenkomen wanneer de besmetting begint. Als de jeneverbessennaalden al merkbaar zijn verkleurd, is het al te laat. Spuiten kan dan veilig worden vermeden, omdat het op een later tijdstip geen effect meer kan hebben.

Video: THIS DEMON LEVEL MADE ME LOSE MY MIND. . InsanitY 100% by Serponge - Stream Highlights (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send