Perkplanten

Water en bemest jeneverbes - hoe het goed te doen

Pin
Send
Share
Send


De jeneverbes is zeer aanpasbaar en robuust. Desondanks gedijt het alleen als het goed wordt verzorgd. Het belangrijkste hier is goed water geven en bemesten.

© Irina Baturina - Fotolia.com

Het grootste deel van de jeneverbes (Juniperus) is inheems op het noordelijk halfrond en is bijzonder flexibel. Juniper groeit bijvoorbeeld ook in woestijngebieden en is daarom gewend aan langere periodes van droogte. De plant gedijt daarom zeer goed op droge zandgronden. Jeneverbessensoorten worden vaak zelfs direct aan de boomgrens gevonden.

De jeneverbes behoort tot de cipresfamilie en kan in Midden-Europa met de gewone jeneverbes en de sadeboom op twee verschillende manieren in de natuur worden gevonden. De groenblijvende struiken worden algemeen beschouwd als een tuinplant omdat ze aanpasbaar zijn en weinig onderhoud vergen. De eisen met betrekking tot bemesting en irrigatie zijn navenant laag. Toch zijn er een paar dingen die u moet overwegen om gezonde en krachtige planten in de tuin te hebben en de jeneverbes te beschermen tegen ziekten en plagen door passende zorgmaatregelen te nemen.

Waterjeneverbes op de juiste manier - daar gaat het om

Watervereisten zijn afhankelijk van de locatie

Hoeveel water de jeneverbes nodig heeft, hangt grotendeels af van de locatie in de tuin. Een lichte locatie is vooral belangrijk voor een gelijkmatige groei. De plant geeft de voorkeur aan een zonnige locatie. Het licht moet de plant van alle kanten raken. Dit zorgt voor een soort-passende ontwikkeling. Juniper gedijt ook in halfschaduw, maar een paar uur zonneschijn per dag moet worden toegestaan.

De plant past zich meestal gemakkelijk aan de grond aan. Hij gedijt op alle conventionele tuinvloeren. Doorlatende grond is echter belangrijk. Te zware bodems zijn altijd een gevaar voor wateroverlast en dit is de grootste vijand van de anders gemakkelijk te onderhouden plant. Kies daarom als locatie een zandige of leemachtige grond. Kalkrijke of zure bodems zijn ook geen probleem voor de planten Aanbevolen lezing: plant en zorg voor jeneverbes - zo is het gedaan.

Dus je giet goed

Hoe en hoe vaak de jeneverbes water moet krijgen, is afhankelijk van de leeftijd van de plant en de planttijd. Jonge planten moeten eerst wennen aan hun nieuwe locatie en hebben meer water nodig dan planten die al meerdere jaren op dezelfde locatie groeien en zich goed hebben aangepast aan de omstandigheden. daarom:

 • Jonge planten hebben meer water nodig dan oudere.
 • Laat de grond drogen voor de volgende gietbeurt.
 • Geef oudere planten alleen water in extreme hitte en droogte.
 • Juniper verdraagt ​​droge balen.
 • Te droge planten zijn vatbaar voor schimmelaanvallen en ongedierte.
 • Wateroverlast wordt niet getolereerd.

Zelfs lange periodes van droogte kunnen de jeneverbes weinig doen, maar u moet ervoor zorgen dat de grond niet volledig uitdroogt. Hierdoor kunnen de wortels afsterven. Wateroverlast veroorzaakt daarentegen dat de wortels rotten. Het is dus belangrijk om voorzichtig water te geven. Op warme dagen kan de jeneverbes ook een douche nemen met kraan- of regenwater.

Containerplanten hebben een verhoogde waterbehoefte. Om langdurige droogte te voorkomen, kunnen de kuipen worden ondergedompeld totdat de plant voldoende vocht heeft opgenomen. Om de jeneverbes te beschermen tegen wateroverlast, moet je de plant dan goed drogen voordat hij de volgende gietbeurt krijgt.

Bemest jeneverbes - hoe het goed te doen

Als een robuuste en gemakkelijk te onderhouden plant, is jeneverbes in het algemeen niet afhankelijk van reguliere meststoffen. Het is echter raadzaam om de bodem in het voorjaar en de herfst te upgraden. De eenvoudigste manier om dit te doen is door compost te gebruiken. Om dit te doen, moet u het gebied rond de stam losmaken en de compost opnemen. Als u een ideale locatie hebt gekozen, zal de plant zich goed ontwikkelen en werken zonder extra bemesting.

Hoe een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen

Als de grond bijzonder hard, droog en weinig voedingsstoffen is, kunt u dit tegengaan met bemesting van de jeneverbes. Dit zorgt ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt, zelfs als de externe omstandigheden niet ideaal zijn. Hiervoor is geen speciale jeneverbemesting nodig. Je kunt ook een dennenmest gebruiken, omdat naaldplanten ruwweg overeenkomen met de jeneverbes in termen van eisen en voedingsbehoeften.

U kunt ook sparren, dennen, levensbomen of andere naaldbomen voorzien van een in de handel verkrijgbare dennenmeststof. De toevoer van magnesium is bijzonder belangrijk. Magnesiumgebrek in jeneverbes kan ertoe leiden dat de naalden bruin worden.

➜ Welke ingrediënten heeft dennenmeststof?

Spermeststof is afgestemd op de speciale behoeften van naaldplanten en bevat naast zwavel, ijzer en magnesium ook een groter aandeel van:

 • kalium
 • natrium
 • fosfaat

Het exacte aandeel van de ingrediënten moet worden gevonden in de informatie van de fabrikant.

➜ Hoe wordt dennenmest gebruikt?

Fir bemesting kan het hele jaar door worden gebruikt. Het is echter raadzaam om bemesting alleen tot laat in de zomer uit te voeren. Vanaf september bereiden de planten zich voor op de winter en hebben ze geen meststoffen meer nodig. Afhankelijk van de grootte van de jeneverbes moet de meststof worden gedoseerd. Een eetlepel vaste meststof opgelost in water zou voldoende moeten zijn voor een gemiddelde jeneverbes. Hoe de meststof wordt opgenomen, hangt dan af van de aard van de bodem en de algemene weersomstandigheden. Het kan na ongeveer acht weken opnieuw worden gegeven. Ga als volgt te werk:

 1. Verspreid de meststof losjes rond de jeneverbes.
 2. Werk de meststof plat in de grond.
 3. Geef de aarde water.

Belangrijke opmerking: De informatie van de fabrikant verwijst meestal naar sparren of sparren. U moet de hoeveelheid kunstmest dienovereenkomstig verminderen. Anders kan de jeneverbes overbemest zijn.

➜ Epsom-zout in plaats van dennenmest

Juniper heeft een hoog magnesiumverbruik. Als het mineraal op de site is opgebruikt, geeft de plant aan dat de groei is vertraagd en de gele verkleuring op de bladeren. Het irrigatiewater en de regen zorgen ervoor dat ongeveer acht gram magnesium per vierkante meter uit de grond wordt gewassen. Als u zeker wilt zijn, moet u een grondanalyse laten uitvoeren. Als er een magnesiumtekort is, kunt u heel specifiek ingrijpen en dit tegengaan met Epsom-zout. Epsom-zouten zijn:

 • magnesiumsulfaat
 • stevig, reukloos, oplosbaar in water
 • vaak gebruikt in de tuinbouw of geneeskunde
 • wordt gebruikt voor de vorming van chlorofyl

Los eenvoudig het epsom-zout op in het irrigatiewater en spray op de plant. Als alternatief kunt u het vaste granulaat in de grond werken en vervolgens op gieten.

Tip:
Juniper mag alleen tijdens de groeifase van epsom-zout worden voorzien. Anders blijft het substraat ondoeltreffend en belast het de grondwaterspiegel slechts.

Juniper as bonsai - Hoe het water te geven en goed te bemesten

Juniper is ook populair als bonsai. U kunt de planten het hele jaar door op een zonnige en zonnige plek in de tuin plaatsen. Het is ook belangrijk om de gieter niet te vaak te gebruiken. De plant verdraagt ​​droogte beter dan wateroverlast. Na het water geven moet de vloer ook goed drogen tot je hem weer water geeft. Omdat jeneverbes een hoge luchtvochtigheid waardeert, kunt u de plant vaker spuiten.

Organische meststof is aan te raden voor het bemesten van de bonsai. Bevruchting vindt om de vier weken plaats, maar alleen tijdens de groeifase. In het voorjaar is er een grote behoefte aan stikstof. Als u wilt dat de plant overvloedig groeit, moet u een geschikte meststof selecteren.

Video: How to create a Bonsai tree DIY (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send