Perkplanten

Cipressen planten - Instructies en tips

Pin
Send
Share
Send


Wil je wat mediterrane flair in de tuin brengen? Dan mogen cypressen natuurlijk niet ontbreken. Ze zijn gemakkelijk te planten.

© alisonhancock - Fotolia.com Als u een cipres in uw tuin brengt, creëert deze een mediterrane flair, waardoor veel mensen het gevoel hebben vakantie ver weg te reizen. Het aantrekkelijke naaldhout, dat ver omhoog kan uitsteken, herinnert niet alleen aan de prachtige kanten van Toscane, maar kan zelfs in de winter buiten in dit land worden achtergelaten. Dit veronderstelt echter dat u de cipressen op de juiste locatie en onder de nodige omstandigheden hebt geplant. Alleen als de juiste omgevingscondities zijn gewaarborgd, gedijen cipressen op deze breedtegraad in de pot of in de tuin.

De juiste locatie voor cipressen

Voordat een cipres kan worden geplant, moet de juiste locatie worden geselecteerd. Gelukkig is dit een vrij veeleisende sierplant die heel goed gedijt op verschillende plaatsen. Er moet echter aan enkele minimumvereisten worden voldaan om de cipres een goed gevoel te geven. Deze voorwaarden zijn als volgt:

 • een zandgrond verrijkt met humus
 • een zwak zure pH tussen 5 en 6
 • een zonnige of op zijn minst lichte locatie

Alleen dan kan de cipres naar wens gedijen. U moet cipressen altijd beschermen tegen extreme wind en in het bijzonder koude vorst. Daarom is een locatie in de buurt van een huismuur of muur ideaal.

Wanneer is de beste tijd om de cipres te planten?

Net als bij de meeste andere planten, is de tijd van planten uiterst belangrijk, zodat de cipres zonder problemen op zijn nieuwe locatie kan groeien. De planten kunnen het beste in het voorjaar worden geplant - kort nadat de laatste vorst is verdwenen. Dit zorgt ervoor dat de cipressen de komende herfst voldoende sterke wortels kunnen ontwikkelen. Je hebt deze tenslotte uiterlijk in de winter nodig, zodat je dan nog voldoende water uit de zeer koude grond kunt halen. Cipressen moeten dus niet te laat buiten worden geplant, omdat de planten in de winter ook veel water nodig hebben en anders niet voor zichzelf kunnen zorgen vanwege hun te kleine wortels.

Cipressen mogen niet uitdrogen

Maar het juiste moment alleen is niet genoeg voor de cipressen om in de tuin te gedijen. In plaats daarvan moeten de planten worden beschermd tegen uitdrogen, anders zullen ze verwelken en verschrompelen. Adequate irrigatie is daarom een ​​must. Dit geldt vooral in de zomer bij hoge temperaturen. Bovendien krijgt de plant niet alleen zon en warmte. Integendeel, de groenblijvende sierplanten kunnen zelfs uitdrogen door sterke wind. Als de cipressen op een locatie met veel wind worden geplant, is het logisch om de grond rond de planten te bedekken met mulch. Dit ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar zorgt er ook voor dat uitdrogen van de cipressen kan worden voorkomen met voldoende water.

Hoe cipressen goed te planten

Stap 1:

Wanneer u de planten daadwerkelijk in de tuin plant, zijn er een paar belangrijke tips om in gedachten te houden, zodat er niets mis kan gaan. Nadat je een voldoende beschermde locatie voor de cipres in de tuin hebt gevonden, moet je de kluit een nacht in water leggen voordat je gaat planten. Hierdoor kunnen de cipressen goed water opnemen.

Stap 2:

Wanneer de plantkuil wordt uitgegraven, geeft de baal de grootte van de put aan. Het moet twee keer zo breed en twee keer zo diep zijn als de baal zelf. Een drainagelaag is ook een must voor de cipressen om te gedijen. Dit kan uit de volgende materialen bestaan:

 • geëxpandeerde klei
 • potscherven
 • zand
 • grind

Dit wordt gevolgd door een dikke laag substraat zodat de cipres zich volledig comfortabel voelt. Dit is een mengsel van compost, tuingrond en dierlijke mest die al een tijdje wordt opgeslagen.

Stap 3:

Pas als je deze voorbereidingen hebt getroffen, kun je de kluit uit de plantpot halen. Als er een plantennet is, is het voldoende om dit iets te snijden of los te maken. Het is niet nodig om het netwerk volledig te verwijderen.

Stap 4:

Plaats nu de cipres met zijn baal in het plantgat en vul vervolgens de put met het reeds genoemde substraat. Bovendien is het zinvol om veel rotspoeder, hoornspaanders of blauwe korrel toe te voegen om de plant te voorzien van voldoende voedingsstoffen die dringend nodig zijn tijdens de groeifase.

Stap 5:

Lijn de cipres vervolgens uit zodat deze recht en verticaal is. Pas nu moet je op aarde stappen om de cipres eindelijk op het respectieve punt te planten. Natuurlijk moet je de cipres nu voldoende water geven. En zo lang totdat er een nieuwe shoot plaatsvindt. Het geeft aan dat de cipres op zijn nieuwe locatie is gegroeid.

Stap 6:

Daarna is het enige dat u nog moet doen, goed voor de cipres zorgen. U kunt ontdekken hoe u dit correct kunt doen in ons artikel over cypressen - tips voor zorg.

Plant cipressen als haag

De zojuist genoemde instructie is natuurlijk ook van toepassing op het planten van cipressen als een heg. De ideale tijd om te planten is en blijft lente en bij het graven van de plantkuil moet u zorgen voor de reeds genoemde bodemomstandigheden. Daarnaast moeten echter ook de volgende tips worden opgevolgd:

 1. voldoende plantafstand tot de grens van het aangrenzende pand (controleer of er in uw eigen land wettelijke voorschriften zijn)
 2. Houd een minimale afstand van 60 tot 100 centimeter van het aangrenzende pand aan
 3. laat tussen de 50 en ongeveer 100 centimeter vrij tussen de afzonderlijke cipressen
 4. Plant de cipres in een rechte rij zonder dat de planten te dicht bij elkaar staan

Plant cipressen in emmers

Bij het planten van cipressen in kuipen is een zorgvuldige procedure ook noodzakelijk zodat de planten goed kunnen groeien. Daarom moeten de volgende tips worden opgevolgd:

 1. Zorg voor voldoende afvoer van grind of geëxpandeerde klei in het onderste gedeelte van de emmer (dit kan wateroverlast voorkomen die de cipres zou beschadigen)
 2. Meng humus tuingrond en zand en gebruik als substraat
 3. Potcipressen hebben veel water nodig - kies dus een pot met schotel
 4. Verpot cipressen minstens om de twee tot ongeveer drie jaar
 5. Tijdens de groeifase moeten de cipressen in de pot regelmatig worden bemest
 6. kies een pot die groot genoeg is, zodat de cipreswortels voldoende ruimte hebben

Video: How to grow Italian Cypress Mediterranean Cypress with a detailed description (November 2020).

Pin
Send
Share
Send