Perkplanten

Vermenigvuldig sparren - hoe het werkt met zaden en stekken

Pin
Send
Share
Send


Het is mogelijk om de dennenboom te vermenigvuldigen, maar zo eenvoudig is het niet. Alleen met een beetje geduld kun je een tweede dennenboom omhoog trekken.

Sparren kunnen worden vermeerderd via de uiteinden van de scheuten. Het verhogen van een dennenboom is niet zo eenvoudig als velen denken. Bij de ene methode duurt het proces extreem lang, bij de andere wordt het uiterlijk van de moederplant aangetast.

Als je deze twee aspecten niet erg vindt, kun je een andere fir tree gebruiken. Naast veel geduld, moeten er enkele voorwaarden worden gecreëerd zodat de plant zich goed kan ontwikkelen.

➜ Spar vermenigvuldigen met stekken boven het hoofd

Stekken kunnen afkomstig zijn uit verschillende delen van planten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kopstekken, stengel of gedeeltelijke stekken, bladstekken en wortelstekken. Een kopstek is altijd een tip van de shoot. Kies scheuten met een takje en een middelste knop. De snede bevindt zich vier centimeter onder de knoop. De beste tijd om te snijden is de winter.

❶ Vul de groeipot met een voedingsarm substraat. Plant de stekken zo diep dat de knoop gewoon uit de grond steekt.

❷ Geef de plant vervolgens water met oud water of regenwater en rek een huishoudfolie over de pot.

❸ Een constante temperatuur tussen 18 en 22 graden is gunstig. De film moet dagelijks worden uitgezonden zodat er geen schimmel wordt gevormd. Houd de ondergrond bovendien altijd licht vochtig.

❹ De toevoeging van een wortelhormoon, b.v. NEUDORFF's bevordert de wortelvorming. Rooting hormone is verkrijgbaar als poeder, oplossing of in tabletvorm. Maar let op de exacte dosering. Te veel leidt tot aantasting van de wortels en stekken sterven.

Het duurt ongeveer twee tot drie maanden voordat zich wortels vormen bij het snijden. Plaats de jonge plant in een grotere pot en zorg, zoals gebruikelijk bij tapijten, voor een heldere locatie. De zilverspar gedijt het best in tamelijk koele ruimtes. Ze houdt niet van direct zonlicht. Het staat optimaal op een oostraam of in een gunstig gelegen of schaduwrijke serre.

»Het nadeel van vermeerdering van stekken: De interfaces bij de fir tree groeien niet meer. De esthetiek van de moederplant lijdt hierdoor. Als u dit wilt voorkomen, kan de verspreiding via zaaien een optie voor u zijn.

➜ Vermenigvuldig sparren met zaden

Alleen zeer verse zaden, die u in gespecialiseerde winkels kunt kopen, zijn geschikt voor vermeerdering door middel van zaden. De beste tijd om te zaaien is in het voorjaar.

❶ Vul zaadpotten met een turf-zandmengsel. Er is slechts één zaadje in elke pot. Bedek het substraat met vochtig veenmos (sphagnum). Geef geen water, anders bestaat het risico op verval!

❷ Plaats de potten op een schaduwrijke, goed geventileerde plaats tijdens de zomermaanden. Temperaturen tussen 18 en 25 graden zijn ideaal. Het sphagnum trekt vocht uit de lucht en geeft het door aan de binnenkant van de pot.

❸ De jonge planten ontwikkelen zich tot de herfst. De jonge sparren brengen de winter door in het huis bij temperaturen van ongeveer tien tot twaalf graden. Van tijd tot tijd moet je heel voorzichtig water geven. Het substraat mag niet uitdrogen, maar mag nooit te vochtig zijn.

Video: #006 - 11 tips hoe je handelt als een klant om korting vraagt (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send