Perkplanten

Plant en zorg voor jeneverbes - zo is het gedaan

Pin
Send
Share
Send


Als je zelf medicinale planten wilt kweken, moet je ook jeneverbes (Juniperus) in je tuin planten. Lees hier hoe dit werkt en waar u rekening mee moet houden wanneer u ervoor zorgt.

Er zijn veel soorten jeneverbessen © fox17 - Fotolia.com

Een zogenaamde alpine jeneverbes (gewone jeneverbes) is ideaal voor het tuinontwerp van onze breedtegraden. Omdat jeneverbes aan de ene kant behoorlijk robuust en winterhard is, en aan de andere kant kan het worden gebruikt om mediterrane flair in de tuin te creëren, evenals rustieke romantiek. Juniper-kolommen zijn geschikt b.v. zeer goed voor het planten van heggen en biedt zelfs het hele jaar door altijdgroene privacy! Maar ze zijn ook geschikt als scheidingswanden in de tuin.

Andere soorten jeneverbessen worden nu ook geïmporteerd uit het Middellandse Zeegebied, uit Azië (Chinese jeneverbessen) en Amerika, enz. Tegenwoordig zijn immers meer dan 60 soorten van deze cipressenfamilie bekend.

Gemeenschappelijke jeneverbes - klein plantprofiel

Jeneverbes (Juniperus communis)
Groei rate:10 - 15 cm per jaar
Lengte:500 - 800 cm
Root systeem:Diepwortelende
locatie:Zon tot halfschaduw
etage:arm aan voedingsstoffen, droog
"Meer afbeeldingen en gegevens weergeven

Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten

Wist je dat jeneverbes een mannelijke en een vrouwelijke plant heeft? Ja dat klopt. Deze kunnen meestal worden onderscheiden door de vorm van de bloemen:

  • De mannelijke jeneverbessenbloem bestaat uit meeldraden die bij elkaar staan.
  • De vrouwelijke jeneverbesbloem bestaat uit drie zaadknoppen die naast elkaar staan. Bessen vormen zich in het eerste jaar op de vrouwelijke stengel, maar ze rijpen niet (blijven groen). Je kunt de zwarte jeneverbessen alleen vanaf het tweede oogsten, soms pas na het derde jaar van planten (oogsttijd - vroege herfst).

Welke planten je ook kiest: hoe je ze in de tuin moet planten en waar je voor moet zorgen als je voor de cipressenfamilie zorgt, zullen we je hier nu vertellen.

Plant en zorg voor jeneverbes - zo is het gedaan

Teelt:

De jeneverbes, die tot 10 meter hoog wordt, wordt meestal aangeboden als een balenplant. Je kunt deze planten afzonderlijk of als een rij hagen op een zonnige tot matig schaduwrijke locatie planten. Maar u moet altijd een afstand van ongeveer 70 tot 100 centimeter aanhouden. Het beste seizoen voor het planten van naaldbomen is de lente, maar jeneverbes kan ook in het vroege najaar worden geplant.

Juniper geeft de voorkeur aan een zonnige tot matig halfschaduwrijke locatie © Photographee.eu - Fotolia.com

"Tip:
Je kunt natuurlijk ook zelf de jeneverbes vermenigvuldigen met behulp van stekken. Maar je moet hier heel geduldig zijn, want jeneverbes groeit heel langzaam.

Wat de aard van de grond betreft, stelt jeneverbes nauwelijks eisen, maar geeft duidelijk de voorkeur aan droge grond. Het is echter het beste om de grond te verrijken met compost en goed water te geven voor het planten.

Zorg:

Bemesting jeneverbes:

Van tijd tot tijd moet je de jeneverbes bemesten, hoewel compost rond de romp vaak voldoende is. Er worden echter zelfs speciale jeneverbessenmeststoffen aangeboden, die u indien nodig kunt gebruiken. Trouwens: Juniper-meststof wordt ook vaak gebruikt voor bonsai-jeneverbessen.

Achterste deel:

In de lente of herfst kunt u de jeneverbes terugsnijden of in vorm snijden. Het is raadzaam om het dode hout zorgvuldig te verwijderen voordat u begint met het eigenlijke snoeien. Snijd indien mogelijk de jeneverbes alleen op de takvorken en snijd alleen de groene takken terug, wat dan ook ongedierte op de jeneverbes voorkomt.

Snijd jeneverbes terug in de lente of herfst © as_trofey - Fotolia.com

"Tip:
Juniper-snoei is een extreem stekelige aangelegenheid, daarom moet je met stevige kleding en handschoenen werken!

Bestrijd ongedierte:

Ongedierte wordt zelden aangevallen door jeneverbessen. Alleen het perenrooster (schimmelziekte) komt op sommige locaties vaker voor, maar kan snel weer onder controle worden gebracht met verschillende sproeimiddelen (fungiciden).

"Tip:
U kunt kleine infecties op de jeneverbes alleen royaal afsnijden en bij het huishoudelijk afval gooien (niet op de compost!) Om te voorkomen dat ze zich naar perenbomen verspreiden.

Gebruikstips

Jeneverbes - vooral de jeneverbessen - is een van de medicinale planten en kan op verschillende manieren worden gebruikt. Onder andere voor klachten van de luchtwegen, spijsverteringsproblemen en vrouwenklachten, maar ook voor infecties en gewrichtspijn, enz. U kunt de jeneverbes gebruiken om siroop, thee, tincturen en etherische oliën te maken.

Jeneverbessen zijn medicinale planten © Igor Normann - Fotolia.com

Je kunt ook de jeneverbes gebruiken, die je in het vroege najaar kunt oogsten, in de keuken, bijvoorbeeld in sauzen voor wildgerechten en voor het op smaak brengen van zuurkool. Maar de sterke drankfabrikanten gebruiken ook jeneverbessen om verschillende soorten schnaps te maken.

belangrijk:
U moet de dosering van jeneverbessen zo laag mogelijk houden. In het geval van nierziekten moet u zelfs de consumptie van jeneverbes vermijden.

Video: How to create a Bonsai tree DIY (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send