Perkplanten

Tuinontwerp: Pinterest biedt talloze inspiraties

Pin
Send
Share
Send


© Pinterest.de

Heb je al bepaalde ideeën over het planten van je bedden en het ontwerpen van je tuin? Houd je desondanks van inspiratie en gebruik je creatieve ideeën als sjabloon om zelf kleine veranderingen aan te brengen of om de tuin en het bed volledig opnieuw te ontwerpen? Pinterest biedt duizenden creatieve ideeën voor beddengoed en tuinontwerp. Ontdek nu welke opties de portal biedt en hoe de suggesties eenvoudig in uw eigen tuin kunnen worden geïmplementeerd.

Wat is Pinterest?

Simpel gezegd, Pinterest is een virtueel prikbord, vergelijkbaar met een sociaal netwerk. De community voegt foto's en beschrijvingen toe en gebruikers kunnen deze bekijken. U kunt ook suggesties krijgen zonder lid te zijn van Pinterest. Het virtuele prikbord is in het voorjaar van 2010 online gegaan met als doel een wederzijdse uitwisselingsmogelijkheid te creëren voor interesses, hobby's of winkeltips. Wereldwijd gebruiken vandaag ongeveer 200 miljoen mensen Pinterest.

Hoe gebruik ik Pinterest?

Zoals u zou doen of zou doen met uw eigen prikbord, kan het virtuele prikbord van Pinterest worden ontworpen op basis van uw eigen interesses. Na een snelle en gratis registratie wordt u gevraagd uw hobby's en interesses aan te geven. In het specifieke geval voert u vervolgens "planten", "tuin", "bed", "tuinieren", "bloemen" of iets dergelijks in.

Tip: Een zoekbalk is ook geïntegreerd in de portal, waar u de relevante termen direct kunt selecteren.

Nadat je je interesses hebt opgegeven, wordt je wall gevuld met inzendingen van andere gebruikers. U kunt ook representaties toevoegen die u op het whiteboard aanspreken of deze met anderen delen. Zodat u ook kunt zien wat uw vrienden goed vinden, kan het Pinterest-account worden verbonden met andere netwerken. Facebook, Google+, Twitter, Yahoo en Gmail worden momenteel ondersteund (vanaf augustus 2018).

Basisprincipes van tuinontwerp

Voordat je op Pinterest gaat zoeken naar ideeën, moet je duidelijk zijn over een paar basiszaken. Hoe zou uw tuin eruit moeten zien? Een tuin moet niet op zichzelf worden gezien. De stijl van de tuin moet overeenkomen met het aangrenzende huis. Een modern en nogal puristisch huis en een weelderig bloeiende boerentuin geven niet meer een samenhangend beeld dan een oude boerderij die overeenkomt met een tuin in Aziatische stijl.

Hoe u uw tuin opzet, hangt af van de sfeer die deze later uitstraalt. Denk maar aan hoe je je tuin zelf wilt zien en ervaren. Welke planten moeten daar groeien? Moet de tuin ook nuttige planten bevatten, wilt u veel groen en minder bedden of juist het tegenovergestelde?

Tip: Voordat u op zoek gaat naar ideeën, moet het ongeveer duidelijk zijn hoe u uw tuin wilt hebben, hoe deze eruit moet zien en welke voordelen het moet opleveren.

Als u een idee heeft van uw groene oase, kunt u de volgende trefwoorden op Pinterest invoeren om eerste suggesties te krijgen:

tuin modelbeschrijving
Cottage GardenZe vertrouwen op natuurlijke materialen en planten de bedden voornamelijk met lokale planten. Stromen en vijvers kunnen prachtig worden geïntegreerd.
stadstuinJe hebt waarschijnlijk minder ruimte beschikbaar. De mogelijkheden voor ontwerp zijn daarom beperkt. Streef eerder naar een eenvoudig concept en vertrouw op kleinere planten.
rotstuinJe kunt ook een rotstuin in een kleiner gebied maken. Hellingen hebben de voorkeur. Ontwerpelementen zoals stenen, rotsen en grind domineren. De planten zijn beplant met planten die weinig onderhoud vergen en die niet worden beïnvloed door droogte.
cottage gardenDe cottage-tuin is ontworpen als een utiliteitstuin en is meestal vertakt van een hoofdtuin. Fruit, groenten en kruiden gedijen in de cottage-tuin. Let op korte afstanden naar de keuken. zodat je altijd kruiden zo snel mogelijk kunt krijgen.
moestuinAlle eetbare planten kunnen worden opgeslagen in een moestuin. Je kunt dus fruitbomen en bessenstruiken planten, kruiden integreren en groenten kweken. Moestuinen zijn bij voorkeur uitgerust met verhoogde bedden.
alpinumErvaren hobbytuiniers durven misschien een alpine te bouwen. Het is een soort bedontwerp met betrekking tot de rotstuin. Hier worden echter alleen planten uit alpiene gebieden gekweekt.

De mooiste ontwerpideeën - te vinden op Pinterest

Als je het bed wilt ontwerpen en geïnspireerd wilt worden, voer je de juiste term in Pinterest in de zoekbalk in. Als u bij het registreren op de portal al op relevante interesses hebt gewezen, kunt u ook rechtstreeks op uw prikbord naar pinnen zoeken.

Enkele opvallende ideeën:

We zagen een bijzonder aantrekkelijk type bedontwerp. Hier werden plaveiselplaten afgewisseld met planten. Dit creëert een kleurrijk "dambordpatroon". Alle bloeiende planten zijn hiervoor geschikt. Afhankelijk van de grootte van het bed, gebruikt u afwisselend een plant en een trottoirplaat.

Bedden hoeven niet saai te lijken en hebben altijd dezelfde vorm. Bloemkortingen kunnen ook in golfvorm worden gecreëerd. Het bed is kleurrijk geplant en wordt afgesloten door een kiezelrand richting de muur en de huiszijde, waarin u ook kleine coniferen kunt planten.

Verhoogde bedden maken uw werk eenvoudiger en zijn ook een aantrekkelijke blikvanger, bijvoorbeeld als u voorzien bent van een soort mozaïekmuur of uitgerust bent met extra klimhulpmiddelen.


Wat dacht je van verschillende kleine bedden omringd door kleurrijke houten kozijnen. Dit geeft ook structuur aan kleinere tuinen. De bedden kunnen worden gebruikt voor het kweken van groenten. Geplant met zonnebloemen, tuinkers of schatten, wordt de natuurlijke charme van dit ontwerpvoorstel benadrukt.

Wat is belangrijk bij het ontwerpen van bedden?

alleen planten met dezelfde vereisten bij elkaar in één bed - © Countrypixel / stock.adobe.com

Als je jezelf de juiste suggesties hebt gegeven, begint het echte werk. Heb je verschillende planten gekozen om een ​​kleurrijk en gevarieerd beeld te creëren? Hier is niets mis mee, maar de planten moeten ongeveer dezelfde locatie en grondvereisten hebben, zodat ze in het bed gedijen. Als het bed in de zon of halfschaduw is, hebt u veel opties voor planten, omdat de meeste bloeiende planten de voorkeur geven aan een zonnige locatie.

Het wordt ingewikkeld op een nogal schaduwrijke plek. Hier moet je rekening houden met het feit dat veel planten niet overvloedig groeien zoals gewenst en de bloei is nogal schaars of helemaal niet.

Tip: Kies alleen planten met dezelfde belichting en bodemomstandigheden voor het planten.

De grond speelt ook een rol in het bedontwerp. Tenslotte vormt het substraat de basis voor de groei van de gebruikte planten.

Hoe grondbewerking te doen:

1. Maak de grond los
2. Verwijder onkruid, wortels en stenen uit de grond
3. Upgrade de grond met compost of hoornspaanders
4. Graaf plantgaten uit
5. Plaats planten
6. Vul het substraat op
7. Druk de vloer goed in
8. Waterplanten royaal

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond voedzaam is. Door compost toe te voegen, ontvangen de planten een organische langzame meststof die hen in het eerste jaar van staan ​​goed van voedingsstoffen voorziet. Als je eenjarige bloeiende planten hebt gebruikt, hoeven ze niet extra te worden bemest. Let ook op de doorlatendheid van de grond, zodat het water gemakkelijk kan weglopen en zich niet ophoopt in de grond en de wortels van de planten beschadigt.

De beste ideeën voor plantenbakken op Pinterest

Plantenbakken zijn essentieel voor tuinontwerp. Ze passen ook in de kleinste tuinen en roepen een tuingevoel op, zelfs op het balkon en terras. Pinterest biedt de nodige inspiratie voor alle seizoenen en alle ruimtelijke omstandigheden.

Voer gewoon "planter" of "kuipplant" in en laat u inspireren.
Heb je veel ruimte in de tuin? Dan kun je naaldbomen, zoete grassen of kleine bomen in de emmer doen. Houten bloembakken zien er bijzonder natuurlijk uit met bamboegras en kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd in tuinen met vijvers en waterlopen. Plantenbakken met geïntegreerde klimhulpmiddelen maken het planten van klimplanten mogelijk.

Geplante kruiwagens of zinkbaden zijn ook een leuk idee. Op Pinterest ontdekten we een badkuip getransformeerd in een rotstuin. Dit werd beplant met verschillende vetplanten. Een zinkveer versierd met tulpen kan een eerste scheutje kleur in de tuin geven.

Welke planten zijn geschikt voor containerbeplanting?

© Tiberius Gracchus / stock.adobe.com
 • clematis
 • dwerg seringen
 • hortensia
 • Kriechmispel
 • Zebra gras
 • verbena
 • geraniums
 • oleander
 • Lantana
 • Bougainvillea
Winterharde kuipplanten:
 • klimop
 • Japanse esdoorn
 • dwerg grenen
 • olijfboom
 • vijgeboom

Wat is belangrijk bij het verzorgen van potplanten?

De containerbeplanting biedt u talloze mogelijkheden om uw planten in de kleinste ruimtes te plaatsen. Er is echter ook minder ruimte beschikbaar voor de planten in de kuip dan bij het direct in het bed planten. Daarom worden er hogere eisen gesteld aan de hobbytuinier.

Dit begint met de selectie van de juiste planter. Pas de grootte van de plantenbak aan op de planten die zich daar comfortabel zouden moeten voelen. Let op stabiele plantenbakken die regen en vorst kunnen weerstaan.

Tip: Elke planter heeft voldoende afvoergaten in de bodem van de pot nodig.

Voor grotere planten is het raadzaam om plantenbakken te kiezen die zijn uitgerust met rollen of handgrepen en dus gemakkelijk transport naar de winterkwartieren mogelijk maken. Containerplanten worden in toenemende mate getroffen door wateroverlast. Dit kan worden voorkomen door drainage in de bodem van het vat te brengen. De bodem van het schip is bedekt met grind of scherven van klei. Leg er een stuk lucht- en waterdoorlatend vlies op. Nu kan de aarde in het vat worden gevuld en de planten worden gebruikt.

Om de planten goed te laten gedijen in de emmer, moeten enkele onderhoudsinstructies in acht worden genomen:

 • geef regelmatig water
 • voldoende toevoer van voedingsstoffen
 • beschermen tegen wateroverlast
 • Verwijder vervaagd voedsel regelmatig
 • Verwijder water uit de onderzetter
 • Verpot de planten minstens om de drie jaar en vervang het substraat

Na aandacht te hebben besteed aan deze tips en hints, wordt het binnenkort groen en bloeit het in je tuin en kun je foto's van je groene oase aan je Pinterest-muur toevoegen en misschien suggesties voor andere plantenliefhebbers geven.

Video: #69 Tips voor tuinontwerp maken (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send